De traditionele ‘afhaalchinees’ verdwijnt: zo zit dat in Den Bosch

Door Marèl Holtermans 7 november 2019

De traditionele ‘afhaalchinees’ verdwijnt langzaam uit Nederland. In ons land vinden we steeds meer Chinees-Indische restaurants. Hoe zit dat eigenlijk in onze regio? Dat zochten we uit!

In zo’n tien jaar is het aantal Chinees-Indische restaurants in Nederland met ruim 22% gedaald. Dat percentage ligt hoger dan de andere restaurants, dit is namelijk 15%. Dat meldt horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners.

Wachtrijen bij het afhaalloket

In de jaren 80 ging 60% van de Nederlanders uit eten bij de Chinees, waarvan 30% minimaal één keer per maand, nu zit ‘de Chinees’ nauwelijks meer in ons systeem, aldus Van Spronsen & Partners. Afhalen gebeurt echter nog relatief veel; het beeld van lege restaurants en wachtrijen bij het afhaalloket zal voor velen niet onbekend zijn.

Toch zijn er nog 1.621 Chinees-Indische restaurants in ons land, waarmee dit nog steeds de meest voorkomende buitenlandse keuken is. Den Haag, met een eigen China Town, heeft de meeste ‘Chin. Ind. Spec. Restaurants’. Ook in Den Bosch zijn er Chinees-Indische restaurants waar je nu bijvoorbeeld sushi en andere Aziatische gerechten eet, zoals Het Nieuwe Oosten.

Veel restaurants zijn getransformeerd tot wok- of all-you-can-eat restaurants of concentreren zich op specifieke – vaak lichtere – Aziatische gerechten, zoals pekingeend of noedelsoep.

Afhaalchinees in Den Bosch

Het aantal Chinees-Indische restaurants is in onze provincie in tien jaar tijd met 24% afgenomen. Dat lijkt veel, maar we hebben nu maar twee minder dan in 2009; namelijk veertien.

Lees ook:

lekker 2020

Deze Bossche zaken horen bij de beste 500 restaurants van Nederland

Wat zijn de beste restaurants in Den Bosch? Volgens de onafhankelijke restaurantgids Lekker 2020, di...
michelin den bosch lekker 500

Proficiat! Dit Bossche restaurant hoort bij de 100 beste van Nederland

Elk jaar bladeren we gretig door de onafhankelijke restaurantgids 'Lekker' die de 500 beste restaura...
foodbar

Serveerster Evy van Jack’s Foodbar: ‘Samen met mijn vriend wil ik een restaurant openen’

Het zijn de helden van de horeca: serveersters! Ze zorgen ervoor dat jij in de warme zomermaanden ee...

adv.