Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De horror (voor een enkeling): een spinneninvasie in Den Bosch

Door Marèl Holtermans 19 september 2020

Als je bang bent voor (kruis)spinnen zijn dit ongetwijfeld zware tijden voor je. Zo’n dikkerd die in één nacht tijd precies voor je voordeur een web heeft gesponnen. Tja, op iedere vierkante meter (*&()@!^#&!!!!!) zit er wel eentje in deze septembermaand!

Bron: indebuurt Zwolle.

Het viel ons ook al op: je kunt geen plantsoen door of je hebt weer zo’n lekker plakkend web in je gezicht, soms inclusief kriebelbeest dat in je nek kruipt. Ook is het druk op zolder en in de kelder, en misschien heb je al per ongeluk een spin ingeslikt terwijl je lag te snurken. Waarom zijn er dan nu zoveel spinnen? Of beter, waarom zien we ze nu meer? Nou, in de lente is het paartijd. De jonkies zijn in de herfst groot en vallen meer op. En dan zoeken ze een plekje op binnen, omdat het kouder wordt.

Dikke kruisspin

Geldt ook voor de kruisspin, die als een ware ‘plaag’ lijkt te zijn neergestreken in je tuin. Toch zijn ze er het hele jaar, vertelde bioloog en spinnenexpert Jinze Noordijk van EIS Kenniscentrum Insecten vorig jaar. “De kruisspin is vroeg in het voorjaar geboren, heeft de hele zomer door gegeten en is nu groot. Vrouwtjesspinnen kunnen doorgroeien tot ze zo’n 17 millimeter groot zijn.”

Een enkeling is er bang voor, maar eigenlijk zijn de beestjes hartstikke nuttig. Ze vangen namelijk insecten, net als zwaluwen en vleermuizen. “Insecten vormen de basis van de ecologische wereld”, vertelt ecoloog Jan Doevendans. “Daar haken spinnen op in. Ze worden mede door hen onder controle gehouden. Anders waren er veel te veel van.

Spinnenkiekje

We vroegen jou op Facebook een foto te maken van die ene spin in je tuin, op je terras of waar je ‘m ook tegenkwam. Geniet ervan als je het mooie dieren vindt en lees vooral niet verder als je er de kriebels van krijgt. Ook een mooie spin gespot in Den Bosch? Stuur je foto via Facebook.

Lees ook:

Randy Bekkers

Welkom in de mancave! 9 x binnenkijken bij Bossche mannen

Hoe wonen Bossche mannen? Dat verschilt natuurlijk per huis, maar we krijgen er via deze artikelen t...
goede reviews Gusto bossche ondernemers

Deze restaurants in Den Bosch krijgen bizar goede reviews op Google

Reviews: sommigen staren zich er stuk op en sommigen geven er helemaal niks om. Wij besloten Google ...
Esther van Aalst

Dit zijn volgens jullie de leukste Bossche uitgaansgelegenheden als je 30+ bent

Moe van de zware werkweek, een kleine die je ’s nachts wakker houdt en dan ook nog die verplichte af...

Meer over

Opmerkelijk

adv.