Hier haalden Bosschenaren vroeger friet
Een goed frietje kent geen tijd! Wij doken de archieven in en zochten beeldmateriaal van hoe een friettent er de…
In de Kerkstraat in Den Bosch opent binnenkort Benjamin. Een restaurant waar wijn en fine dining centraal staan. “Met wijnen wil ik onderscheidend zijn op landelijk niveau.”
Chiel Seuren ziet zijn jongensdroom werkelijkheid worden aan de Kerkstraat 77. Voorheen zat hier DISH, nu wordt personeel gezocht, krijgt de menukaart vorm en wordt druk gebeld met wijnleveranciers. In het restaurant zit eigenaar Chiel met chef Roy de Gier. De twee kennen elkaar al sinds de basisschool en kwamen elkaar later weer tegen bij Noble. Daar is Chiel blijven hangen en Roy ging verder, onder andere bij Restaurant Taste in Tilburg.
Roy: “Taste besloot om per 23 december te stoppen met fine dining en rond die tijd kwam Chiel weer op mijn pad. Dat was als een geluk bij een ongeluk.” Nu zorgen Roy en Chiel ervoor dat er straks wat moois opent in den Bosch.
Chiel is thuis de benjamin, want hij is de jongste thuis. Daar komt de naam van het restaurant vandaan, maar er zit ook een knipoog naar de Bijbel en de Sint Jan in de naam: “We zitten aan de voet van de Sint Jan en de Bosschenaar is ontzettend trots op de mooiste kathedraal van het land. Benjamin is in de bijbel de jongste, de stoutste, maar ook de ondeugende jongen, dat vond ik wel mooi.”
“Het is natuurlijk de jongensdroom om zelfstandig te ondernemen”, vertelt Chiel. “Na covid was ik weer keihard aan het werk, maar ik voelde ook dat ik de leerschool doorlopen heb en klaar ben om de stap te nemen. Ik trok de stoute schoenen aan en nam ontslag zonder een concreet plan te hebben, behalve het idee wat ik in mijn hoofd had.”
Vervolgens benaderde Chiel makelaars met de boodschap aan hem te denken zodra zij horen dat iemand gaat stoppen of een pand leegkomt. “Dat duurde precies een jaar, tot ik de sleutel van dit pand kreeg. Ik wilde niet dertien uit een dozijn worden, dus het liefst zit ik in een oud pand. Dat kan ook in zo’n mooi, oud centrum wat Den Bosch heeft. Niks heeft mijn hart zo gepakt als Den Bosch. Ik heb heel lang bij Noble gewerkt en mijn hele netwerk ligt hier. Ik heb het gevoel dat ik de behoefte hier het beste aanvoel, vandaar dat ik niet lang na hoefde te denken over de locatie van Benjamin. Hier ligt mijn hart.”
De tekst gaat door onder de foto >
Chiel vertelt aan een tafeltje in zijn restaurant dat hij een eerlijke en oprechte zaak wil neerzetten, dus no nonsense. De kwaliteit van de keuken moet echt hoogwaardig zijn, dat is de reden dat ik Roy benaderd heb. Je moet bij ons vooral kunnen bestellen wat je lekker vindt. Ik wil geen menu’s. Bij ons zie je wel snacks, voor-, hoofd- en nagerechten en in welke volgorde je bestelt, mag jij weten. Of je de gerechten wilt delen of niet, dat mag je ook zelf beslissen. We hebben wel heel veel wijn, maar geen wijnarrangementen. Als je geen zin hebt om naar de kaart te kijken, dan stellen wij gewoon wat voor je samen. Dus eigenlijk; doe gewoon waar je zin in hebt.”
Roy vult Chiel aan over de keuken: “Ik ben opgeleid door de klassieke chefs uit Nederland en dat is Frans georiënteerd. Dat zul je hier ook terug zien, maar dan met hints naar Azië of Afrika. We willen ervoor zorgen dat er voor iedereen wat te bestellen is, dus vegetariërs kunnen ook bij ons terecht. Kom je hier regelmatig en heb je zin in iets wat niet op de kaart staat, dan regelen we dat. Neem bijvoorbeeld kreeft, dan kunnen we dat regelen.” Chiel: “Ik wil vanaf moment één met kop en schouders het gemiddelde keukenniveau van de Bossche binnenstad flink omhoog tillen.”
Ook qua wijnen mag je wat verwachten van Benjamin. Chiel was bij Noble maître sommelier. “Met wijnen wil ik onderscheidend zijn op landelijk niveau. Ik heb al lang veel contact met leveranciers. Een redelijk groot budget gaat dus ook naar de wijn. Als je de wijnkaart straks ziet denk je ‘dit is een andere tak van sport’.”
Chiel en Roy hopen in het eerste weekend van maart de deuren te openen. Je kunt ze alvast via Instagram in de gaten houden.
In onze gids
Populaire rubrieken