Chiel start fine dining restaurant: ‘Niets heeft mijn hart zo gepakt als Den Bosch’

Benjamin Den Bosch
Chiel Seuren (links) en Roy de Gier bij Benjamin, foto: indebuurt Den Bosch

In de Kerkstraat in Den Bosch opent binnenkort Benjamin. Een restaurant waar wijn en fine dining centraal staan. “Met wijnen wil ik onderscheidend zijn op landelijk niveau.”

Chiel Seuren ziet zijn jongensdroom werkelijkheid worden aan de Kerkstraat 77. Voorheen zat hier DISH, nu wordt personeel gezocht, krijgt de menukaart vorm en wordt druk gebeld met wijnleveranciers. In het restaurant zit eigenaar Chiel met chef Roy de Gier. De twee kennen elkaar al sinds de basisschool en kwamen elkaar later weer tegen bij Noble. Daar is Chiel blijven hangen en Roy ging verder, onder andere bij Restaurant Taste in Tilburg.

Roy: “Taste besloot om per 23 december te stoppen met fine dining en rond die tijd kwam Chiel weer op mijn pad. Dat was als een geluk bij een ongeluk.” Nu zorgen Roy en Chiel ervoor dat er straks wat moois opent in den Bosch.

Benjamin

Chiel is thuis de benjamin, want hij is de jongste thuis. Daar komt de naam van het restaurant vandaan, maar er zit ook een knipoog naar de Bijbel en de Sint Jan in de naam: “We zitten aan de voet van de Sint Jan en de Bosschenaar is ontzettend trots op de mooiste kathedraal van het land. Benjamin is in de bijbel de jongste, de stoutste, maar ook de ondeugende jongen, dat vond ik wel mooi.”

‘Stoute schoenen aan en ontslag nemen’

“Het is natuurlijk de jongensdroom om zelfstandig te ondernemen”, vertelt Chiel. “Na covid was ik weer keihard aan het werk, maar ik voelde ook dat ik de leerschool doorlopen heb en klaar ben om de stap te nemen. Ik trok de stoute schoenen aan en nam ontslag zonder een concreet plan te hebben, behalve het idee wat ik in mijn hoofd had.”

Hart verloren aan Den Bosch

Vervolgens benaderde Chiel makelaars met de boodschap aan hem te denken zodra zij horen dat iemand gaat stoppen of een pand leegkomt. “Dat duurde precies een jaar, tot ik de sleutel van dit pand kreeg. Ik wilde niet dertien uit een dozijn worden, dus het liefst zit ik in een oud pand. Dat kan ook in zo’n mooi, oud centrum wat Den Bosch heeft. Niks heeft mijn hart zo gepakt als Den Bosch. Ik heb heel lang bij Noble gewerkt en mijn hele netwerk ligt hier. Ik heb het gevoel dat ik de behoefte hier het beste aanvoel, vandaar dat ik niet lang na hoefde te denken over de locatie van Benjamin. Hier ligt mijn hart.”

De tekst gaat door onder de foto >

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Wat kun je van Benjamin verwachten?

Chiel vertelt aan een tafeltje in zijn restaurant dat hij een eerlijke en oprechte zaak wil neerzetten, dus no nonsense. De kwaliteit van de keuken moet echt hoogwaardig zijn, dat is de reden dat ik Roy benaderd heb. Je moet bij ons vooral kunnen bestellen wat je lekker vindt. Ik wil geen menu’s. Bij ons zie je wel snacks, voor-, hoofd- en nagerechten en in welke volgorde je bestelt, mag jij weten. Of je de gerechten wilt delen of niet, dat mag je ook zelf beslissen. We hebben wel heel veel wijn, maar geen wijnarrangementen. Als je geen zin hebt om naar de kaart te kijken, dan stellen wij gewoon wat voor je samen. Dus eigenlijk; doe gewoon waar je zin in hebt.”

Het keukenniveau optillen

Roy vult Chiel aan over de keuken: “Ik ben opgeleid door de klassieke chefs uit Nederland en dat is Frans georiënteerd. Dat zul je hier ook terug zien, maar dan met hints naar Azië of Afrika. We willen ervoor zorgen dat er voor iedereen wat te bestellen is, dus vegetariërs kunnen ook bij ons terecht. Kom je hier regelmatig en heb je zin in iets wat niet op de kaart staat, dan regelen we dat. Neem bijvoorbeeld kreeft, dan kunnen we dat regelen.” Chiel: “Ik wil vanaf moment één met kop en schouders het gemiddelde keukenniveau van de Bossche binnenstad flink omhoog tillen.”

Ook qua wijnen mag je wat verwachten van Benjamin. Chiel was bij Noble maître sommelier. “Met wijnen wil ik onderscheidend zijn op landelijk niveau. Ik heb al lang veel contact met leveranciers. Een redelijk groot budget gaat dus ook naar de wijn. Als je de wijnkaart straks ziet denk je ‘dit is een andere tak van sport’.”

Langs bij Benjamin?

Chiel en Roy hopen in het eerste weekend van maart de deuren te openen. Je kunt ze alvast via Instagram in de gaten houden.

We zochten nog veel meer voor je uit…

 • Wil jij een 'Nieuw in Den Bosch' alert ontvangen?
  Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Den Bosch.

Meer in deze categorie

Nieuw in Den Bosch

Ga naar “Nieuwe Italiaanse delicatessenzaak in één na smalste pandje van Den Bosch”

Nieuwe Italiaanse delicatessenzaak in één na smalste pandje van Den Bosch

Ga naar “Gespot! Nieuwe kledingwinkel strooit met kortingen”

Gespot! Nieuwe kledingwinkel strooit met kortingen

Ga naar “Sushirestaurant Soho is gesloten en dit restaurant zit er nu”

Sushirestaurant Soho is gesloten en dit restaurant zit er nu

bordeslaan

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58”

Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Studio Home bedsprei met reliëf voor € 9,72”

Studio Home bedsprei met reliëf voor € 9,72

 • Action
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99”

AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Kinderpyjama € 9,99”

Kinderpyjama € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Agenda

Ga naar “Oetelrave Den Bosch”

Oetelrave Den Bosch

 • Barkade
 • 18 februari 2023

Topper

Ga naar “Carnaval in Oeteldonk”

Carnaval in Oeteldonk

 • Van 18 feb t/m 21 feb
carnaval in oeteldonk
Ga naar “Expositie ‘The Art of Comfort’”

Expositie ‘The Art of Comfort’

 • T/m 2 apr
Ga naar “The Charming Hypnotist te zien in PERRON-3”

The Charming Hypnotist te zien in PERRON-3

 • 10 maart 2023
Ga naar “Smèrrig Koningsdag Festival”

Smèrrig Koningsdag Festival

 • Koninkrijk van Muziek
 • 27 april 2023