Houd er alvast rekening mee: het onderwijs gaat weer staken

Door Marèl Holtermans 10 januari 2019

Je kunt maar beter alvast een dag vrij nemen op 15 maart 2019 of een goede oppas zoeken. Het ziet er namelijk naar uit dat alle kinderen een extra dagje vrij hebben. Er komt een grote onderwijsstaking aan, meldt de grootste vakbond AOb in BN DeStem.  

Het hele Nederlandse onderwijs gaat plat op vrijdag 15 maart na een nationale actieweek. Het zou de eerste keer zijn dat het hele onderwijs het werk neerlegt, van basisscholen tot universiteiten. De AOb (ruim 80.000 leden) eist structureel een kleine drie miljard euro extra van het kabinet voor alle sectoren. Dat geld moet onder meer naar salarissen van docenten en ondersteunend personeel, en de werkdruk moet omlaag.

Doorwerken bij ziekte

Uit een nieuwe enquête van de bond blijkt dat het lerarentekort het Nederlandse onderwijs ontregelt. Leraren, onderwijsondersteuners en directeuren werken massaal door bij ziekte. Ook zijn ze voortdurend invallers aan het zoeken of aan het inwerken en zijn de klassen bomvol, laat de AOb weten op haar website.

Extra geld

In het regeerakkoord trok het kabinet anderhalf miljard euro uit voor extra investeringen in het onderwijs en kregen de basisschoolleraren loonsverhoging in oktober. Maar de vakbonden waarschuwden al eerder dat de acties daarmee niet voorbij zijn. Het onderwijs is overspannen, volgens de AOb. Door hoge verwachtingen van politiek, ouders, leerlingen en studenten.

Lees het hele artikel op BN DeStem.

Lees ook:

vrienzen

Haal je schaatsen maar vast uit het vet: het gaat flink vriezen in Den Bosch

Brr, het lijkt er op dat binnenkort héél erg koud wordt. Rond 21 januari gaat het vriezen en dat kan...
Smèrrig Nieuwjaarsborrel

Tijd om te dansen: dit weekend is Smèrrig Nieuwjaarsborrel

Vind je het ook leuk helemaal los te gaan in het weekend? Dan moet je aanstaande zaterdag naar Smèrr...

Balen! Dit wordt in Den Bosch duurder in 2019

Helaas is op nieuwjaarsdag het lage btw-tarief verhoogd van zes naar negen procent. Dat betekent dat...

Meer over

Nieuws

adv.