Duurzaam shoppen op Green Friday: draag jouw steentje bij en win gratis kleding
Black Friday? Je kunt beter gaan voor Green Friday. Vrijdag 25 november staat kringloopwarenhuis Het Goed volledig in het teken…
Opeens stonden er achter het stadhuis allemaal tentjes opgezet op maandagavond 21 november. Het bleek te gaan om een protest. Het is niet altijd makkelijk om een woonplek te vinden in Den Bosch. Laatst werd duidelijk dat de bewoners van het anti-kraakpand Kruisbroedershof uit het pand moeten. Kortom; genoeg reden voor een protest achter het stadhuis voor de bewoners van het anti-kraakpand, de Bond Precaire Woonvormen en andere actievoerders.
Het is een koude, regenachtige avond, maar dat heeft de aanwezigen niet tegengehouden. Achter het stadhuis, bij de ingang, staan tenten, een tafeltje met koffie en thee en banners met daarop ‘Woonzekerheid voor iedereen’.
Het trof de bewoners van het anti-kraakpand hard, toen ze hoorden dat ze uitgezet zouden worden. Dit pand staat ook wel bekend als de Pastorie. Deze hoort officieel bij de Sint-Cathrienkerk en werd in 2017 gekraakt. Daarna is het anti-kraak geworden, maar nu moeten de bewoners plaats maken voor de parochie Heilige Maria: die wil dat hier weer een pastoor komt te wonen. Eind deze maand moeten ze eruit, maar ze worden dan dakloos omdat nog niemand een nieuwe woonplek heeft.
“De Bond Precaire Woonvormen en de bewoners van de Pastorie hebben dit initiatief genomen”, vertelt Abel Heijkamp van Bond Precaire Woonvormen Den Bosch. Dit is een vereniging die strijdt voor woonrechten voor mensen die onzeker, tijdelijk of duur wonen. “Als dit zo doorgaat, dreigen meer jongeren dakloos te worden. De jongerendakloosheid is de afgelopen jaren verdriedubbeld en we willen dat de woonrechten gerespecteerd worden.” Dat is niet alleen aan de parochie om te voorkomen zegt Abel, maar ook aan de gemeente Den Bosch.
Tekst gaat door onder de foto >
Dat mensen denken dat uitzetting risico van het vak is als je anti-kraak woont, vindt Abel individualistisch denken. “Dakloosheid is geen risico van het vak. Dit is een maatschappelijk structureel probleem. We staan hier daarom niet alleen voor de Pastoriebewoners, maar ook andere slachtoffers van de woningcrisis. Dakloosheid moeten we collectief aanpakken”, vertelt hij. “Ik had geen andere keus dan anti-kraak wonen”, vertelt Pastoriebewoner Peer. Hij is één van de mensen wiens woonsituatie heel onzeker is. “Anti-kraak is een omzeiling van de huurbescherming.” Daar kan je huur niet zomaar worden beëindigd, bij anti-kraak dus wel. Daar is het tijdsbestek van uitzetting een maand. Ook klopt het niet met de leegstandwet, zegt Abel: “Verhuur bij leegstandwet heeft een minimale opzegtermijn van drie maanden.”
De parochie zegt dat ze er niet op uit zijn om jongeren het dak boven hun hoofd te ontzeggen. “Toen de jongeren het gebouw kraakte, mochten ze er blijven wonen. We hadden met tussenpersoon Camelot (later Monoma) afgesproken dat het anti-kraak zou worden met een bijbehorend contract. De parochie heeft geen overeenkomst gesloten met de bewoners.” De parochie laat weten op 1 september 2022 al contact te hebben genomen met de jongeren over de plannen van de parochie. “Het besluit is mondeling en schriftelijk bevestigd in oktober. Monoma heeft zich ruimschoots aan de opzegtermijn van de bruikleenovereenkomst gehouden. Vanuit het parochiebestuur zijn er voorstellen geweest om tot andere huisvesting te komen. De bewoners reageerden daar niet op.”
Volgens een bewoner van het gekraakte pand werd elk jaar gezegd dat er plannen zijn. “Dat heeft er één keer zelfs toe geleid dat bijna alle bewoners vertrokken, waar dat niet nodig was. Na zoveel keer geloof je het niet meer en je kunt niet blijven leven alsof je binnen een paar weken de biezen moet pakken. Er is inderdaad aan de opzegtermijn gehouden, maar in tijden van de huizencrisis is het onmogelijk om binnen één maand in te pakken en iets nieuws te vinden”, vertelt hij. De bewoner zegt ook dat er gezegd is dat er gekeken gaat worden binnen het netwerk naar een passende woning, maar daar kwam niks uit. “Uiteindelijk werd er gezegd dat we bij een andere antikraakorganisatie moeten kijken. De parochie droeg één antikraak huis van deze organisatie aan, maar daar paste niet iedereen in.”
“Deze mensen betalen wel huur, maar worden alsnog uitgezet. Dat is onrechtvaardig. Daarom doen we er alles aan om dat te blokkeren”, legt Abel uit. “Er is zoveel ongelijkheid en daar willen we niet in leven. Dit protest is dus niet alleen voor de bewoners, maar voor iedereen die dakloos is of dreigt te worden door de wooncrisis.
“Als we niks vinden, moeten we in een tent wonen”, vertelt Peer. Hij is op zoek gegaan naar een woning toen hij zijn uitzettingsbevel kreeg, maar zonder succes. Daarom staan ze met tenten bij het stadhuis. “Ik voel me gefrustreerd en alleen gelaten door de overheid”, sluit hij af.
In onze gids
Populaire rubrieken