5 x dit regelt het Europees Parlement voor jou (wat jij niet wist)

Aangeboden door Campagne ElkeStemTelt.nl

Nederland is onderdeel van de Europese Unie en heeft daarom ook zetels in het Europees Parlement. Dat betekent dat Nederland mee mag beslissen over de wetgeving van de EU en jij indirect dus ook. Want op 23 mei 2019 kun je weer stemmen voor de Europese verkiezingen. Vraag jij je af of jouw stem bij de Europese verkiezingen er wel toe doet? Lees hier wat de EU allemaal beslist waar jij misschien wel dagelijks mee te maken hebt.

Waar je Netflix kan kijken

europese verkiezingen europese unie
fotocredit: Unsplash

Op vakantie naar je favoriete serie kijken, ook als -ie niet in het Netflix-aanbod van Spanje zit? Door geoblocking – het beperken van toegang tot websites en internetcontent op basis van het land waar je bent – was dit voorheen flink lastig. Dat is nu verleden tijd, want in 2018 zijn de Europese lidstaten het eens geworden dat geoblocking niet meer zomaar mag.

Je kunt nu dus niet alleen die lievelingsserie ook op reis kijken, maar ook die toffe gadget in het buitenland bestellen die nog niet in Nederland verkrijgbaar is. En dat hebben we te danken aan de samenwerking van de Europese lidstaten!

Dat je vrij kunt reizen

europese verkiezingen vliegveld
fotocredit: Pixabay

Ken je dat nog van vroeger, dat je bij de grens eindeloos lang in de rij stond voor een controle? Best handig dat je nu gewoon door kunt rijden. Dat hebben we dus te danken aan de Europese Unie. Alle EU-burgers mogen namelijk vrij door de Europese Unie reizen met een geldig paspoort of identiteitskaart. Dat betekent niet alleen dat je veel gemakkelijker (en sneller) met de auto op vakantie kunt, maar ook dat de rijen op het vliegveld een stuk korter zijn dan wanneer je buiten Europa vliegt.

Dat je lekker goedkoop kunt bellen

europese verkiezingen telefoon
fotocredit: Pixabay

Aan het einde van een leuke vakantie naar Spanje de telefoonrekening krijgen was nooit echt een pretje. Oeps! Ineens dubbele kosten gemaakt omdat je toch graag naast het zwembad even je Facebook checkt. Is het je opgevallen dat die gigantische rekening tegenwoordig best meevalt als je terug bent van vakantie? Dat is omdat er binnen de EU afspraken zijn gemaakt over de kosten van bellen en internetten in het buitenland. Daarin is nu één lijn getrokken: je betaalt op vakantie dus hetzelfde als thuis. Roam like at home! Scheelt toch een aardig zakcentje.

Dat je online kunt winkelen bij buitenlandse webshops

europese verkiezingen laptop
fotocredit: Unsplash

In 2018 is door het Europees Parlement besloten dat Europese webwinkels voortaan alle EU-burgers toegang moeten geven tot hun website en diensten, ongeacht het land waar ze wonen. Dat betekent dat een bedrijf jou dus ook niet meer zomaar door mag sturen naar een speciale webpagina voor jouw land. Deze Europese wet moet ervoor zorgen dat webwinkels zich sneller gaan richten op de volledige Europese markt.

Wat het praktisch nut is voor jou? Nou, die retro koelkast die je alleen bij dat ene Duitse bedrijf kunt krijgen, kan jij nu ook gewoon bestellen voor dat fijne prijsje! Het aanbod aan online winkels is bovendien een stuk groter als je kunt kiezen uit alle Europese webshops!

Dat we als land vrij kunnen handelen

europese verkiezingen groente fruit handel
fotocredit: Unsplash

Binnen de EU wordt veel gehandeld. Daarom is afgesproken elkaar daarin zo min mogelijk te belemmeren. Nederland importeert namelijk een hoop producten uit het buitenland maar exporteert misschien nog wel meer producten naar de rest van de wereld. Nu denk je misschien: oké, maar daar heb ik toch niets mee te maken? Jawel dus! Want die heerlijke sinaasappels in de supermarkt, die komen dus uit Spanje. En ook die fles wijn bij het eten heb je meestal te danken aan Franse of Italiaanse wijngaarden.

Maar Nederland exporteert ook veel, zoals onze beroemde Goudse kaas, eieren en groente. Dankzij de EU kunnen Nederlandse boeren hun producten verkopen aan veel meer klanten dan alleen de Nederlandse en kunnen ze dus meer verdienen. Daardoor ontstaan er ook weer nieuwe banen, want al die producten moeten natuurlijk wel gemaakt worden!

Praktische info

Op 23 mei zullen voor de negende keer de verkiezingen voor het Europees Parlement plaatsvinden. Inwoners van alle lidstaten kunnen dan rechtstreeks hun vertegenwoordiging in het Europees Parlement kiezen. En jij dus ook!

Ons land is met 26 leden vertegenwoordigd in het Europese Parlement. Die leden kunnen wij Nederlanders rechtstreeks kiezen bij de Europese verkiezingen. In totaal zijn er 751 zetels in het Parlement die op basis van bevolkingsgrootte worden verdeeld over de 28 landen in de EU. De Nederlandse leden staan over het algemeen positief tegenover samenwerking binnen de EU, maar zijn wel kritisch. Ons kabinet vindt dat de EU zich moet beperken tot de belangrijkste taakgebieden van welvaart, vrijheid en veiligheid. Zaken als pensioenen, belastingen, cultuur, onderwijs en zorg regelt Nederland liever zelf.

Jij krijgt uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingen – 9 mei – jouw stempas op je huisadres in de brievenbus. Met die stempas kun je in een willekeurig stembureau binnen je gemeente stemmen. Vergeet niet een identiteitsbewijs mee te nemen als je gaat stemmen. Dit mag overigens ook een maximaal 5 jaar verlopen ID-bewijs zijn.

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Pak je verrekijker: op deze datum is er een groene komeet boven Den Bosch te zien”

Pak je verrekijker: op deze datum is er een groene komeet boven Den Bosch te zien

Ga naar “Chiel start fine dining restaurant: ‘Niets heeft mijn hart zo gepakt als Den Bosch’”

Chiel start fine dining restaurant: ‘Niets heeft mijn hart zo gepakt als Den Bosch’

Benjamin Den Bosch
Ga naar “TikTokkers halen viral grap uit in Den Bosch: ‘We hopen dat de politie op een dag ook zo vriendelijk is in Iran’”

TikTokkers halen viral grap uit in Den Bosch: ‘We hopen dat de politie op een dag ook zo vriendelijk is in Iran’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58”

Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Studio Home bedsprei met reliëf voor € 9,72”

Studio Home bedsprei met reliëf voor € 9,72

 • Action
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99”

AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Kinderpyjama € 9,99”

Kinderpyjama € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Agenda

Ga naar “Oetelrave Den Bosch”

Oetelrave Den Bosch

 • Barkade
 • 18 februari 2023

Topper

Ga naar “Carnaval in Oeteldonk”

Carnaval in Oeteldonk

 • Van 18 feb t/m 21 feb
carnaval in oeteldonk
Ga naar “Expositie ‘The Art of Comfort’”

Expositie ‘The Art of Comfort’

 • T/m 2 apr
Ga naar “The Charming Hypnotist te zien in PERRON-3”

The Charming Hypnotist te zien in PERRON-3

 • 10 maart 2023
Ga naar “Smèrrig Koningsdag Festival”

Smèrrig Koningsdag Festival

 • Koninkrijk van Muziek
 • 27 april 2023