Het kan iedereen overkomen. Hersenletsel. Zo ga je er mee om!

Dit is een ondernemersbijdrage 23 februari 2018

Een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening kan leiden tot blijvend hersenletsel en daardoor blijvende klachten. De behandeling van Hersenz kan je daarbij helpen. SWZ, partner van Hersenz, organiseert op donderdag 1 maart een bijeenkomst waarbij hersenletsel en hoe je daar mee om kunt gaan centraal staan.

Leren leven met hersenletsel

Met een behandeling van Hersenz leer je jezelf en je familie en vrienden om te gaan met ingrijpende veranderingen in je leven – als je te maken hebt met hersenletsel. Je leert om je energie goed te verdelen en handig om te gaan met bijvoorbeeld vergeetachtigheid, concentratieverlies of moeite met organiseren. Ook wordt er aan je fysieke conditie gewerkt, zodat je weer compleet vertrouwd raakt met je lichaam.

‘Oorlog in mijn hoofd’

Jeannette Heijting kreeg zes jaar geleden twee herseninfarcten, waarvan ze fysiek goed herstelde. Ze kon haar werk redelijk snel weer oppakken. Aan de buitenkant leek alles weer gewoon maar van binnen ging ze door een diep dal. Dat dal werd in de loop der jaren almaar donkerder. ”Eigenlijk was ik alleen maar bezig om mijn onzekerheid te compenseren”, zegt ze. Dat kostte heel veel
energie. Ondertussen namen de paniekaanvallen en het getwijfel toe. ”Dan stond ik in de supermarkt vijf minuten lang met steeds een andere komkommer in mijn hand, niet in staat een keuze te maken. Of belde ik af voor een verjaardagsfeestje want ik kon maar niet beslissen wat ik aan moest trekken.”

Als haar dochter belde en vroeg of ze een hapje mee kon eten, kon ze daar totaal van de kaart van raken omdat de planning van de dag dan niet meer klopte. ”Oorlog in mijn hoofd”, noemde Jeannette dat. ”Ik vergeleek mezelf voortdurend met de Jeannette van vóór het infarct. Ben je nu al weer moe, dat kan helemaal niet. Om te bewijzen dat er niks aan de hand was, poetste ik maar weer het huis en liep ik mezelf compleet voorbij. Eigenlijk was ik alleen maar bezig om mijn onzekerheid te overcompenseren.”

jeanette-heijting
Jeanette Heijting

Burn-out voorkomen

Toen Jeannette een instorting nabij was, verwees een vriendin haar naar Hersenz. Dit heeft haar naar eigen zeggen heel veel opgeleverd. ”Mijn zelfvertrouwen is toegenomen en ik zit niet meer chronisch met die bal van angst in mijn buik. Door Hersenz heb ik mijn eigenwaarde en het vermogen om te genieten teruggevonden. Daardoor is een burn-out voorkomen. Ook mijn relatie met mijn partner is sterk verbeterd.” Pas nu durf ik te zeggen: ”Ik ben iemand met niet-aangeboren hersenletsel en ik aanvaard het ook. Ik ben het nu pas aan het accepteren.”

Hersenz helpt

”Hersenz betekende voor mij de ommekeer: van ontkenning van mijn hersenletsel naar herkenning en acceptatie. Wat mij daar vooral bij heeft geholpen zijn de gesprekken met lotgenoten. Zij vertelden over hun beperkingen en de worsteling ermee. Het bleken ook, in meerdere of mindere mate, mijn beperkingen te zijn. Door deze herkenning mocht mijn hersenletsel er steeds meer zijn. Ik hóef er niet steeds tegen te vechten.”

Meer weten?

Ben of ken je iemand die te maken heeft (gehad) met hersenletsel en wil je graag meer informatie over wat er mogelijk is na hersenletsel? Kom dan naar de bijeenkomst over Hersenz op donderdag 1 maart van 15.30 tot 17.00 uur bij de SWZ locatie – Van Heurnstraat 2, 5211 ZN te ’s-Hertogenbosch.