Coronavirus in Den Bosch: alle ontwikkelingen op een rij

maatregel coronavirus corona den bosch
Foto: indebuurt Den Bosch

De uitbraak van het coronavirus heeft grote gevolgen, voor alle Bosschenaren. In dit verzamelartikel vind je alle artikelen die wij schreven over de maatregelen die Bossche instanties nemen, de besmettingen in onze stad en hoe stadsgenoten en ondernemers omgaan met corona in Den Bosch. 

Dit artikel wordt aangevuld. Laatste update over corona in Den Bosch: 21 april, 20.00 uur.

Aantal ziekenhuisopname vanwege corona in Den Bosch

Bekijk op het kaartje hierboven om te zien hoeveel mensen er in onze gemeente opgenomen zijn in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, volgens de laatste info van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM).

Het aantal besmettingen van corona in Den Bosch ligt een stuk hoger. Dat komt omdat niet iedereen wordt getest door de GGD, bijvoorbeeld omdat zieke mensen zich niet melden. Meer daarover in dit artikel van de NOS. 

Zoveel mensen zijn overleden in Den Bosch

Het RIVM heeft in kaart gebracht hoeveel Bosschenaren zijn overleden aan het coronavirus. Het instituut houdt wel een slag om de arm: het RIVM gaat er vanuit dat de cijfers in werkelijkheid hoger liggen. Dit komt omdat niet alle Bosschenaren die in deze periode zijn overleden, zijn getest op COVID-19. Ook is niet van alle coronapatiënten de woonplaats bekend.


Jeroen Bosch Ziekenhuis

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft een aantal maatregelen ingevoerd om verdere verspreiding van corona in Den Bosch te voorkomen: er is een bezoekersverbod sinds donderdag 26 maart. Voordat het ziekenhuis op slot ging, was er een andere maatregel: eerst mocht iedere patiënt maximaal twee bezoekers per dag laten komen 

Geplande operaties

Alle geplande operaties van zijn afgezegd met uitzondering van spoedoperaties en oncologische operaties. Ook de spreekuren op de polikliniek en de afspraken op de poliklinische operatiekamers vinden doorgang, meldt het ziekenhuis. Op die manier hoopt het JBZ zich volledig te kunnen focussen op de patiënten met corona in Den Bosch.

Koning Willem-Alexander op bezoek

Dinsdag 7 april is koning Willem-Alexander op bezoek bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Hij bezocht de afdelingen waar coronapatiënten liggen en sprak met het personeel.

 • Hoog bezoek! Koning Willem-Alexander is in Den Bosch

  Hoog bezoek voor de medewerkers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis: koning Willem-Alexander kwam dinsdagochtend langs! Dat melden onze collega's van...

 • Even geen bezoek: Jeroen Bosch Ziekenhuis gaat op slot

  Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft een nieuwe maatregel ingevoerd om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen: het ziekenhuis gaat...

  op slot achter de scherm jeroen bosch

Evenementen gaan niet door

Alle evenementen en samenkomsten in Den Bosch worden tot 1 september verboden, óók die met minder dan honderd personen. Deze maatregel is genomen om te voorkomen dat het coronavirus zich nog sneller verspreidt in Nederland. Dit betekent dat er heel veel evenementen in Den Bosch niet doorgaan. Welke het zijn? We zetten het voor je op een rijtje:

 • Streep door festivals tot 1 september: deze Bossche evenementen gaan niet door

  Het was te verwachten, maar nu is het zeker: alle evenementen zijn verboden tot 1 september. Dat maakte premier Mark...

 • Het is definitief: Koningsdag, Bevrijdingsfestival en andere evenementen afgelast in Den Bosch

  Alle evenementen en samenkomsten in Den Bosch worden tot 1 juni verboden, óók die met minder dan honderd personen. Deze...

  Koningsdag

Scholen, kinderopvang en café’s dicht

In de hoop de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zullen horeca, kinderopvang, sauna’s, coffeeshops en sport- en seksclubs in Den Bosch sluiten tot en met juni. Bij de scholen zit het iets anders: basisscholen mogen 11 mei weer openen. Ook speciaal basissonderwijs mag na 11 mei weer open.

Jack Mikkers wil verlenging

Als het aan burgemeester Jack Mikkers ligt, worden de maatregelen verlengd. Volgens hem zijn veel meer mensen besmet met corona in Den Bosch dan het geregistreerde aantal. Dat vertelde hij bij EenVandaag.

 • Burgemeester Jack Mikkers: ‘Verleng coronamaatregelen tot 1 mei’

  Burgemeester Jack Mikkers is duidelijk: als het aan hem ligt, worden de coronamaatregelen verlengd tot 1 mei. Dat zei hij...

 • Carmen werkt in de kinderopvang: ‘Normaal hebben we tientallen kinderen, nu maar twee’

  "Het was behoorlijk stressen", zegt Carmen Keerssemeeckers, terwijl ze vanuit huis haar verhaal doet. Ze is manager bij Norlandia kinderopvang...

  kinderopvang

Ook steeds meer winkels dicht

Hoewel winkels niet dicht moeten, zijn er wel veel bedrijven die besluiten al hun zaken te sluiten. Lokale ondernemers houden soms aangepaste openingstijden aan en proberen zich te richten op online verkoop en het versturen en bezorgen van bestellingen. Lees hier verder:

Zo steun je Bossche horeca

Horecazaken kunnen geen gasten meer ontvangen, maar wel bestellingen thuis bezorgen of van hun zaak een afhaalrestaurant maken. Ook kun je Bossche ondernemers helpen door cadeaubonnen bij ze te kopen. Meer details vind je hier:

 • Deze Bossche restaurants bezorgen eten in tijden van coronavirus

  Even naar een restaurant voor een hapje of drankje zit de komende vier weken niet in, vanwege de coronamaatregelen. Dat...

Hartverwarmende acties voor zorgpersoneel

Er worden ook in Den Bosch hartverwarmende acties opgezet om het zorgpersoneel te bedanken voor al hun harde inzet.

Heel even was dinsdag 17 maart de stilte op straat verbroken door een daverend applaus. Veel Bosschenaren gingen klokslag 20.00 uur drie minuten naar buiten om te applaudisseren. Dat leverde een hartverwarmend tafereel op.

Met de actie – die dinsdagochtend in het leven werd geroepen – bedankten alle deelnemers iedereen die zijn best doet om Nederland draaiende te houden. Van zorgverleners tot supermarktmedewerkers.

Iedereen die ons beelden stuurde: enorm bedankt!

Zo bied je coronahulp aan (of vraag je hulp)

Er worden veel mooie initiatieven opgezet om anderen te helpen. Zo startte enkele Bosschenaren een actie om ouderen en kwetsbaren te helpen:

Musea en kroegen dicht

Veel plekken in de culturele sector in Den Bosch zijn tot het eind van de maand niet te bezoeken:

Het Noordbrabants Museum is per direct gesloten. Een woordvoerder zei hierover: “We nemen het zekere voor het onzekere en sluiten Het Noordbrabant Museum vanaf vrijdag voor bezoekers, in ieder geval tot 31 maart. We vinden het heel jammer en doen met het pijn in ons hart, maar het is niet anders. We hebben over het algemeen ook wat oudere bezoekers, waardoor we het risico niet willen lopen. Het personeel is wel aanwezig en gaat gewoon door. Morgen kijken we of we anders online verder kunnen gaan, op welke manier dan ook.”

Design Musem Den Bosch is ook dicht. Op de website staat: “Hiermee geven we gehoor aan de maatregelen van de overheid tegen de verdere verspreiding van het coronavirus”

Theater aan de Parade laat via de website weten alle voorstellingen af te gelasten tot eind maart.

Ook Verkadefabriek is dicht tot het eind van de maand.

 • Nieuwe coronamaatregelen in Den Bosch: musea dicht en festival afgelast

  Premier Rutte heeft nieuwe maatregelen aangekondigd: zo zijn evenementen met honderd of meer personen verboden tot het einde van de maand....

  Het Noordbrabants Museum

Thuiswerken

Iedereen in Den Bosch moet thuisblijven om (indien mogelijk) thuis te werken. Die maatregel geldt in ieder geval tot maandag 6 april. Wij vroegen een ervaringsdeskundige om tips om thuis te werken en vroegen jullie hoe jullie thuiswerkplek eruitziet:

Meer in deze categorie

Gezondheid

Ga naar “Potje Padellen? 7 x hier in Den Bosch kun je padel spelen”

Potje Padellen? 7 x hier in Den Bosch kun je padel spelen

Ga naar “Dit zijn de 6 populairste behandelingen van De Huidkliniek (in Etos op de Pensmarkt)”

Dit zijn de 6 populairste behandelingen van De Huidkliniek (in Etos op de Pensmarkt)

Aangeboden door De Huidkliniek

De Huidkliniek voor Etos Den Bosch Pensmarkt behandelingen
Ga naar “Bij Huidzorg 073 behandelen ze acne én acnelittekens: ‘Wij zijn pas tevreden wanneer mensen hier stralend de deur uit gaan’”

Bij Huidzorg 073 behandelen ze acne én acnelittekens: ‘Wij zijn pas tevreden wanneer mensen hier stralend de deur uit gaan’

Aangeboden door Huidzorg 073

In onze gids

Ga naar “Jack’s Foodbar”

Jack’s Foodbar

 • Brede Haven 7
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Jack's FoodbarJack's Foodbar

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58”

Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m
Ga naar “True Spirit trui** € 9,99”

True Spirit trui** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit gebreide tuniek** € 14,99”

True Spirit gebreide tuniek** € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “International Webshop Marketer | EMEA office Netherlands”

International Webshop Marketer | EMEA office Netherlands

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Cinema in Concert presenteert: Pirates of the Caribbean – The Curse of the Black Pearl in Concert”

Cinema in Concert presenteert: Pirates of the Caribbean – The Curse of the Black Pearl in Concert

 • Mainstage Brabanthallen
 • 30 december 2022