Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoezo ziekenhuis? Hier kunnen vrouwen terecht voor hun medische problemen

Aangeboden door Karmenta 19 mei 2020

Als man kom je niet snel in een specialistische praktijk voor gynaecologische zorg. Tot deze keer: we bezochten Karmenta in Medisch Centrum Schijndel. En ook al voelden we ons als man in het behandelcentrum een beetje onwennig, we snapten meteen dat vrouwen zich hier helemaal gehoord voelen.

“De aandacht voor de vrouw is onze sterke drijfveer”, vertelt gynaecoloog Liesanne Bouwma. Ze is de oprichter en drijvende kracht achter Karmenta. Volgens manager (en mede-eigenaar) Gerard Verheij ‘staat de vrouwvriendelijkheid altijd voorop’. Dat wordt bevestigd zodra we binnenkomen. Liesanne ontvangt gastvrij een patiënte voor het spreekuur.

Kleinschalig ziekenhuis

“Dat is dus de kracht van Liesanne”, zegt Gerard trots. “Ze is een kei in persoonlijke benadering en geeft de vrouw veel aandacht. De aandacht wordt daardoor beter, intiemer. Het gaat voor vrouwen om een intiem onderdeel van hun lichaam en gezondheid. Ze willen daarom graag in een vertrouwde omgeving geholpen worden, die krijgen ze hier.” Gerard leidt ons rond. We komen langs de spreekkamers, radiologie-afdeling en beddenkamers; patiënten kunnen bij Karmenta ook overnachten. “Achter die deur zijn de operatiekamers. Ook dat doen we hier”, benadrukt Gerard. “Eigenlijk zijn we een kleinschalig ziekenhuis, voor één specialisme.”

Tekst loopt door onder foto. 

karmenta
Eigenaresse en gynaecologe drs. Liesanne Bouwma. Foto: Karmenta

Alles wordt vergoed

Het grote verschil met een gynaecologische afdeling in een ziekenhuis? Bij Karmenta heb je korte wachtlijsten, een eigen dokter die je kent en kan je zelfs – in overleg – langskomen zonder doorverwijzing. En het kost niets extra. “Hier mag je je eigen arts kiezen”, zegt Liesanne. Naast dr. Bouwma zijn er nog twee gynaecologes in dienst. “Dat zorgt voor een goede band. De zorg wordt bij Karmenta gewoon vergoed door je ziektekostenverzekering, zelfs als je het niet volledig terugkrijgt van de verzekering. Het bedrag dat niet vergoed wordt, schelden we kwijt. Zo sta je dus nooit voor de keuze of je een behandeling of ingreep wel of niet moet doen. Overigens bieden we ook onverzekerde zorg aan. Die moet je dan wel zelf betalen, maar als je dat belangrijk of prettiger vindt, heb je die keuze hier.”

Passende behandeling

“We doen hier alles behalve verloskundige zorg vanaf 12 weken zwangerschap en spoedoperaties”, vervolgt Gerard. “Baby’s komen hier dus niet ter wereld. Dat moet ook echt in een ziekenhuis gebeuren, want wij hebben hier geen verloskamers, kinderarts en intensive care. De rest van wat een vrouwenarts doet, bieden we wel aan.” Daarmee doelt Gerard op alle gynaecologische zorg. Denk aan overgangsklachten, menstruatieproblemen, urineverlies of advies rondom anticonceptie. Liesanne: “We beslissen samen met de patiënt wat de beste behandeling is. Bij ons krijg je daarom eerst een intakegesprek van een halfuur met de gynaecoloog, zodat we je goed leren kennen. Dat helpt ons ook om gezamenlijk tot de best passende behandeling te komen.”

Tekst loopt door onder Facebookpost.

𝑾𝒊𝒆 𝒛𝒊𝒋𝒏 𝒘𝒊𝒋 𝒏𝒖 𝒆𝒏 𝒘𝒂𝒂𝒓𝒐𝒎 𝒛𝒐𝒖 𝒋𝒆 𝒏𝒂𝒂𝒓 𝒐𝒏𝒔 𝒌𝒐𝒎𝒆𝒏.Karmenta plaatst vrouwen in hun kracht. Wij bieden medische zorg voor…

Posted by Karmenta on Friday, 8 May 2020

Je kunt binnen een week terecht

Wie klachten heeft en een doorverwijzing vanuit de huisarts krijgt, kan vaak al binnen een week terecht bij Karmenta. “Je wordt hier veel sneller behandeld dan in een ziekenhuis”, benadrukt Gerard, die als enige man op de werkvloer verantwoordelijk is voor de bedrijfsvoering. De van oorsprong ICT’er vervolgt: “We onderscheiden ons echt met de korte wachtlijst. Zelfs in tijden van corona kun je hier vaak binnen een week terecht.”

Specialiteiten

Daarover gesproken: extra maatregelen zijn genomen. De wachtruimte en spreekkamers zijn zo ingericht dat de 1,5 meter afstand wordt gewaarborgd. Daarnaast wordt er extra goed schoongemaakt. Handen schudden is er voorlopig ook niet bij. “En toch hoef je hier niet achteraan in de rij te staan”, zegt Liesanne, die doelt op het feit dat iedere vrouw terecht kan bij Karmenta. Het behandelcentrum staat goed aangeschreven op het gebied van bekkenbodem- en overgangsklachten en seksuologie. Liesanne: “Bekkenbodem is echt onze specialiteit, daarin onderscheiden we ons ten opzichte van andere behandelcentra en ziekenhuizen. In ons team werkt daarom ook een bekkenfysiotherapeut, die de klachten goed behandelt.” Daarnaast zijn Liesanne’s aandachtsgebieden seksuologie (pijn bij het vrijen) en overgangsklachten. Voor de overgang is bij Karmenta een speciaal vrouwvriendelijk combi-spreekuur ingericht.

Karmenta groeit

Karmenta groeit ontzettend hard: er werken naast de drie gynaecologes nog vijf medewerkers, onder wie een overgangsconsulente. “Steeds meer vrouwen uit de regio weten ons goed te vinden”, concluderen Gerard en Liesanne. “En dan te bedenken dat we pas één jaar open zijn.” De kracht van beiden? Ze zijn gastvrij, vriendelijk en zorgzaam. Na afloop rest nog één vraag: waarom is er niet zo’n fijne kliniek voor mannen? Misschien een idee voor Karmenta in de toekomst?

Meer weten over de zorg die Karmenta biedt? Klik op de oranje button hieronder:


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Karmenta. Meer over Karmenta ontdekken?

Karmenta zorg

Steeg 6, Schijndel

Bekijk meer:zorg

adv.