Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Terug in de tijd: de onthulling van het standbeeld van Jeroen Bosch

Door Caroline Lichtenberg 9 juli 2017

We wonen in een prachtige, oude stad met een enorme rijke historie. We duiken daarom in de rubriek ‘Toen in Den Bosch’ met liefde in de archieven om pareltjes uit onze geschiedenis te belichten. In dit artikel de onthulling van het standbeeld van de Bossche beroemde schilder Jeroen Bosch op de Markt.

Het is 17 juli 1930. Een grote menigte vult de Markt. “Vandaag praalde de grijze Bossche Hertogstad in feestkleedij. Ter eere van haar vermaarden zoon Jeroen Bosch, voor wien op het marktveld, een eerezuil zou worden opgericht.” Zo spreekt burgemeester Van Lanschot tijdens de onthulling van het standbeeld, dat werd betaald uit een speciaal door hem opgericht fonds.

Er klinkt muziek en even later wordt het doek van onze bekendste schilder afgehaald in het bijzijn van commissaris van de Koningin in Noord-Brabant, Van Rijckevorsel. Tijdens de onthulling werd Bosch Jeroen Bosch “le faizeur de Dyables” genoemd. Het standbeeld is in 1929 gemaakt door de beeldhouwer August Falise.

Tekst loopt door onder foto

Jeroen Bosch
Foto: Caroline Lichtenberg

Bronzen vriend zag de Markt vanuit diverse kanten

In de loop der jaren is het beeld verschillende keren verhuisd. In de Tweede Wereldoorlog werd het standbeeld tijdelijk ondergebracht in het Kruithuis. Daarna werd het teruggeplaatst op de Markt en heeft onze bronzen vriend die vanuit de diverse kanten gezien, onder andere vanwege de verbouwing van de Markt. Het staat nu tegenover het pand De Kleine Winst, waar hij zijn jeugd doorbracht.

Lees ook eerdere artikelen uit deze rubriek:

Stap in de teletijdmachine: zo zag het station er vroeger uit

Vette video! De sloop van het GZG in 1 minuut

adv.