Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wist jij dit? Deze Bossche straten bestaan niet meer

Door Marèl Holtermans 20 oktober 2019

All good things come to an end? Dat is blijkbaar wel het geval als we naar de lijst kijken van straten die er niet meer zijn in Den Bosch. Geloof ons, dat zijn er erg veel! Zo kan het zomaar zijn dat je vroeger op De Ganzenpoort of Het Ezelstraatje woonde, terwijl dat nu niet meer het geval is. Deze Bossche straten bestaan niet meer.

Page 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

De Ganzenpoort

Ganzenpoort
Foto: Google Maps

Om maar meteen het antwoord te geven. De Ganzenpoort was een straat die hier lag, voordat het voetpaadje er was. Nog geen idee waar we nu precies zijn? Dit is om de hoek van het Modern Arts Museum, bij de Citadellaan. Hoewel het misschien lijkt alsof de straat zijn naam heeft gekregen in verband met de vogels die er zaten, is dat niet het geval. Het komt namelijk van Pensionaris Gans, die daar woonde. 

De reet van broek en Buis

Mortel
Foto: Google Maps

Nope, deze naam hebben we niet verzonnen (echt niet!). Hier in de binnenstad tussen de Mortel en de Beurdsestraat was eigenlijk nóg een straat. Die moest plaatsmaken voor deze appartementen, waardoor de straat met haar bijzondere naam verdween.

De Stijfselpot

Stijfsel
Foto: Google Maps

De Stijfelpot gaf in de vorige eeuw de mogelijkheid om naar drie woonhuizen te gaan. Deze drie huizen kwamen leeg te staan wegens slecht onderhoud en daarom werden ze afgebroken. Inmiddels staan er appartementen en is De Stijfselpot zelf niet meer in leven. De straat daarnaast, het Sint Anthoniusstraatje, is er wel nog.

Het Ezelstraatje

Schapenmarkt
Foto: Google Maps

We weten niet precies waar op de Schapenmarkt deze straat lag, maar het Ezelstraatje was vroeger een echte weg. Dat klinkt idyllischer dan het is, want het was helaas niet zo dat de ezels hier rondliepen tussen de winkels. Het is vernoemd naar het huis ‘De Ezel’ dat vervolgens zijn naam kreeg door de man die er ooit woonde.

Straatje van Pikarie

Pikarie
Foto: Google Maps

Dit straatje bestaat nog wel, maar hoort nu officieel bij de Berewoutstraat. Het weggetje, dat eigenlijk meer een pleintje is, is hoogstwaarschijnlijk vernoemd naar een Fransman die er woonde. In de oorlog van 1940-1945 was er een schuilkelder, die veel gebruikt is.

Kippenwal

Kippenwal
Foto: Google Maps

Toegegeven, ook deze straat is er nog. Maar hij is omgedoopt naar de Oostwal. Heeft toch een andere landing…

Koepoortstraatje

Stad
Foto: Google Maps

Ergens in de binnenstad was vroeger het Koepoortstraatje. Waar het precies was, is onduidelijk. Wellicht komen we er dagelijks zonder dat we het doorhebben. Ken jij nog meer Bossche straten die er niet meer zijn? Laat het weten in de comments!

Lees ook:

Wilhelminaplein

Wonen op je eigen weg? 5 x straten met maar één pand

Hoe leuk zou het zijn om je 'eigen' straat te hebben? Nou, hier in Den Bosch kan dat gewoon. Er zijn...

Terug in de tijd: Den Bosch in de headlines in de jaren ’40

Het stemmetje met die bekende intonatie kennen we allemaal. Maar wat -ie nou precies zegt, of waar h...
Theater

Wist jij dit: Den Bosch had eigenlijk nóg een theater

Hoe leuk, we hadden bijna een extra, super de luxe, groot en mooi theater aan de Jan Heinsstraat. Ma...
Page 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.