Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo retro! 7 x Binnenkijken bij Bossche woningen in de jaren ’70

Door Liselot de Bruijn 24 oktober 2020

Zo’n dikke bruine tv in de woonkamer en hysterische behangetjes. Welkom in de tijdcapsule van de jaren zeventig. Jammer dat de foto’s niet in kleur zijn, maar we kunnen ons wel voorstellen hoe gezellig de kamers waren. Let vooral op de details: kleedje over de tafel, asbak in de kamer en die bakelieten telefoons.

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Kristallen asbak

Foto: Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

In de jaren zeventig werd er wat afgerookt. Er stond standaard een asbak op tafel, soms zelfs met doosje sigaretten ernaast. Sigaretten waren in die tijd een stuk goedkoper dan nu. Tegenwoordig verdwijnt roken steeds meer uit sociale gelegenheden. Binnen roken? Dat mag in openbare gebouwen al lang niet meer.

Kitsch

Foto: Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Op de vloer, de muur en zelfs op het tafelkleed zie je prints. Ook de de witte tegels in de keuken hebben hier en daar een patroon. Je houdt ervan of je vindt het kitsch. Eén ding is zeker: in de jaren zeventig was het interieur allesbehalve saai.

Hysterisch

Foto: Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

We doen er nog een schepje bovenop. Stel je deze foto in kleur voor. Doen je hersenen al pijn? Al deze patronen passen bij de typische jaren zeventig stijl, maar doen ook denken aan de psychedelische trends van de jaren zestig.

Tapijt op tafel

Foto: Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

In deze tijd was het stijlvol om een vloerkleed op tafel te leggen. Het dikke tapijt is een soort warme winterversie van de dunne tafelkleden die wij vandaag kennen. Wat ontbreekt er nog aan dit plaatje? Juist; de asbak op tafel.

Stoel met franjes

Foto: Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Nog zo’n heerlijk retro woonkamer. Spot ook de fauteuil met franjes op links. Het valt op dat in veel huiskamers een massief houten kast stond met een rijtje vaasjes erop. Dat zie je op deze foto en op de vorige.

Tring tring

Foto: Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Wat zien we daar rechts op het bureau? Een bakelieten telefoon! Tegenwoordig gebruiken we massaal smartphones, maar hoe leuk zou het zijn om zo’n ouderwetse te hebben in je interieur?

Klassiek

Foto: Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Je zou bijna zeggen dat dit een klassiek huis is. Toch spotten we ook hier een detail dat past bij de jaren zeventig. Het oude vertrouwde tapijt met print dat steeds opduikt.

Meer ouderwets genieten:

jaren 90

Genieten! 7 x heerlijke foto’s van de jaren 90 in Den Bosch

Je ging de deur niet uit zonder tamegotchi, was sowieso de coolste van je klas als je een walkman ha...
bewegende beelden

[VIDEO] Bewegende beelden van Den Bosch uit de jaren 40

We filmen tegenwoordig alles wat los en vast zit en kijken we er niet meer van op als we iemand tege...
familieportret

7 x bijzondere Bossche familieportretten door de jaren heen

Ook deze week zijn wij de archieven (a.k.a. Erfgoed 's-Hertogenbosch) ingedoken. Dit keer waren we o...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.