Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

3 x Bossche moorden die de hele stad liet huiveren

Door Marèl Holtermans 18 september 2020

Een steekpartij in de Uilenburg, schoten in de Kerkstraat en een vluchtroute door de Muntel: het is allemaal echt gebeurd. Een aantal moorden was zo bekend of gruwelijk, dat de hele stad er vanaf wist. Lees en huiver.

Pagina 1/3
⟵ swipe swipe ⟶

Moord in de Walpoort

Buurtbewoners praatten na over de bloederige moord. Foto: Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

In 1928 kreeg een Bossche moord landelijke bekendheid, doordat hij bloederig en pijnlijk was. Volgens de krant De Rijnbode liep een Bossche man op 30 oktober 1928 in de Uilenburg. Daar kwam hij E. Thijssen tegen, die hem uitdaagde voor een vechtpartij. De Bossche man duwde E. Thijssen tegen de muur en stak hem met een mes in zijn hart. Volgens de krant zei Thijsen over de messteek: “Die was raak…”

Wraak

Thijssen strompelde naar een café in de buurt, maar sterft hier alsnog. De uitbater was woest en ging achter de moordenaar aan met een zeis. Helaas raakte hij niet de moordenaar, maar een toevallige passant. De passant sterft direct. Volgens de krant was de klap zo hard, dat het hoofd vast aan de zeis zat.

Beide moordenaars zijn opgepakt.

Bron: De Rijnbode. 

Moord op De Kin

De 23-jarige Piet van Bussel a.k.a. ‘De Kin’ was in 1944 onderdeel van de ‘Arbeits Kontroll Dienst’ (AKD). Hij was actief in het opsporen van jongeren die de dienstplicht probeerden te ontlopen. Dit werk maakte hem volgens Bossche Encyclopedie zowel berucht als gehaat. Zo gehaat, dat het verzet een plan bedacht om De Kin om te leggen.

Dinsdag 8 augustus 1944 pakte het verzet zijn kans. Piet wandelde in de namiddag samen met zijn vrouw en zoon door de Kerkstraat. Op het moment dat hij ter hoogte van boekhandel Adr. Heinen liep, hoorde hij schoten. Veel omstanders doken weg, maar Piet pakte instinctief zijn revolver. Toch werd hij geraakt en viel hij dood neer. De dader wist volgens Bossche Encyclopedie te ontkomen. Ondanks dat Piet zo gehaat werd, zorgde de moord voor veel angst. Veel Bosschenaren waren huiverig dat er represailles volgden.

Bron: Bossche Encyclopedie. 

Moord op de kapelaan

Standbeeld ter nagedachtenis van Kapelaan Koopmans. Foto: Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Slechts een dag na de moord op De Kin was het duidelijk dat de Duitsers het voorval niet zomaar aan zich voorbij lieten gaan. Woensdag 9 augustus 1944 gingen twee mannen van de Duitse Sicherheitsdienst (SD) naar de pastorie van de St. Antoniuskerk in de Muntel. Volgens Bossche Encyclopedie deed de dienstbode de deur open. De twee Duitsers wilden de 38-jarige kapelaan Koopmans spreken. Op toestemming wachtten ze niet; het duo liep direct naar boven en stormde de werkkamer binnen.

Betrokken bij onderduiken

De SD’ers kregen versterking van twee andere Duitsers, die via de achterkant het pand inslopen. Samen ondervraagden ze kapelaan Koopmans en doorzochten ze de kamer. De Duitsers dachten dat Koopmans onderduikers hielp. Of dat ook daadwerkelijk het geval was, is niet bekend.

Ontsnapping

Na de ondervraging volgde een scene die zo in een film kan: kapelaan Koopmans wist te ontsnappen, rende het plein op en vluchtte. Helaas kwam hij niet ver. Een andere Duitser zag de kapelaan en schoot hem neer.

Het lichaam van kapelaan Koopmans werd overgebracht naar kamp Vught. Waarschijnlijk is hij daar gecremeerd. Waarom de Duitsers voor deze represailles kozen is niet duidelijk. Wel is bekend dat de kapelaan erg geliefd was en veel mensen kende.

Bron: Bossche Encyclopedie. 

Dit vind je misschien ook interessant:

moord en doodslag autovandalisme

Luguber nieuws: steeds meer meldingen van moord en doodslag in Den Bosch

De nachtmerrie van iedereen en daarom niet het leukste nieuws om te lezen: het aantal meldingen van ...
baan straatroven Den Bosch

Heftig! Zoveel straatroven vonden er in 2019 plaats in Den Bosch

Stel, je loopt op straat en wordt ineens vastgepakt. Iemand dwingt jou om je mobiel of geld af te ge...
Pagina 1/3
⟵ swipe swipe ⟶

adv.