Bosch’ mysterie: waarom is Den Bosch eigenlijk de hoofdstad van Brabant?

Door Marèl Holtermans 20 april 2019

In de rubriek Bosch’ mysterie behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. Deze week buigen we ons over de vraag waarom Den Bosch de hoofdstad van Brabant is. Want, hoe komt dat eigenlijk? Is dat altijd al zo geweest? 

Wat ons betreft zou Den Bosch ook best de hoofdstad van Nederland mogen zijn. De architectuur in Den Bosch is net zo mooi als in Amsterdam. We hebben net als de hoofdstad veel water waarop toeristen kunnen varen en ook aan restaurantjes is geen gebrek. Maar goed, totdat het mooie moment aanbreekt dat we daadwerkelijk de allerbelangrijkste stad van het land zijn, nemen we genoegen met de titel ‘hoofdstad van Brabant’.

Andere Brabantse steden

Genoeg gekkigheid, door naar de hoofdvraag. Waarom is Den Bosch de hoofdstad van onze provincie? We vinden het moeilijk om toe te geven, maar als we hééééél eerlijk zijn, is dat niet logisch dat juist Den Bosch deze status heeft. Eindhoven, Tilburg en Breda zijn alle drie groter dan onze stad. Daarnaast kunnen we ook niet zeggen dat Den Bosch een vliegveld heeft (nee Eindhovenaren, jullie doen het niet slecht) of precies in het midden ligt. Waarom is het dan wel zo?

Grootste stad van Nederland

We gaan terug in de tijd voor het antwoord. Vroeger, rond de vijftiende eeuw om precies te zijn, was Den Bosch de grootste stad van Nederland. Ja, zelfs Amsterdam was toen kleiner. Den Bosch had omstreeks 1400 ongeveer 14.000 inwoners, ten opzichte van de 8.000 mensen die in Amsterdam woonden, lezen we bij het NRC. Dit kwam door de bloeiende economie en doordat de stad goed beveiligd was vanwege de stadsmuren. Den Bosch was dus toen al een hele belangrijke stad.

(Tekst loopt door onder de foto) 

Provinciehuis Den Bosch
Het provinciehuis. Bron: ANP

Een hele tijd later, in 1794, werd Den Bosch voor het eerst veroverd door de Franse legers. Dat werd volgens de meeste Bosschenaren als een bevrijding ervaren. Waarom? Omdat de Fransen alle Bosschenaren als volwaardige medeburgers zagen, in tegenstelling tot de vorige bestuurders van de stad.

Napoleon Bonaparte

Weer wat jaren later (1810) besloot de Franse generaal Napoleon Bonaparte alle regio’s rondom de Waal bij het Franse Keizerrijk toe te voegen. Het doel was om één groot Koninkrijk Holland te maken. Dit koninkrijk was wel opgedeeld in zogenaamde ‘departementen’. In dit departement werden vier steden als hoofdsteden aangewezen: Antwerpen, Brussel, Leuven en Den Bosch. Na de afsplitsing met België bleef Den Bosch over. En zo werd Den Bosch de hoofdstad van Brabant. De andere steden (Tilburg, Breda en Eindhoven) waren rond die tijd kleiner, of nauwelijks groter dan onze stad, meldt stadsgids Emiel.

Zit je ook met een mysterie in je maag?

Zit jij ook met een Bosch’ mysterie waar je maar geen oplossing voor kan vinden? Neem contact met ons op en we gaan voor je op onderzoek uit.

Lees ook:

wolvenhoek

Bosch’ mysterie: hebben er écht wolven in Wolvenhoek geleefd?

In de rubriek Bosch’ mysterie behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. Deze ...
Le Bateau

Bosch’ Mysterie: hierom komt er een boot uit de muur van dit restaurant

Restaurant Le Bateau bestaat al bijna 25 jaar maar niemand weet precies waarom het deze naam heeft g...
erwtenman

Bosch’ mysterie: wie of wat was de Erwtenman en wat heeft hij met de Sint-Jan te maken?

In de rubriek Bosch’ mysterie behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. Dit k...

 

adv.