Bossche relschoppers voor de rechter: deze straf staat hen (mogelijk) te wachten

Foto: ANP

Het is inmiddels een aantal dagen geleden, maar de rellen zijn nog steeds gesprek van de dag. Vrijdag moeten de eerste relschoppers voor de rechter komen. Wat voor een straffen kunnen zij verwachten?

[LONGREAD]

De kans dat je de filmpjes van de rellen hebt gezien, is vrij groot. Er werd met vuurwerk gegooid, ruiten ingeslagen en veel winkels liepen schade op. Onder meer de Primera werd geplunderd. De schade? Die liep volgens eigenaresse Maaike Neuféglise in de tonnen.

Boze reacties op sociale media

Direct na de rellen ging het op Twitter los: “Hopelijk moet dit tuig alle schade betalen.” En: “Boodschap aan alle relschoppers: jullie maken heel Den Bosch kapot. Betalen jullie de onkosten?” Al deze Tweets kregen veel bijval van andere Bosschenaren. Op Facebook zei een stadsgenoot: “Trek degenen die gisteravond zijn aangehouden een boevenpak aan zo dat ze goed herkenbaar zijn en laat ze onder toezicht de stad helemaal schoonmaken. Al duurt het dagen.”

Tweede kamer

Ook in de politiek werd fel gereageerd. Demissionair minister-president Mark Rutte vertelde: “Het is ontoelaatbaar. Elk normaal mens kijkt hier met afschuw naartoe. Je vraagt je werkelijk af: wat bezielt deze mensen? Het heeft niets te maken met protesteren, maar met crimineel geweld. Dat zullen we ook zodanig behandelen.” Minister van justitie Ferd Grapperhaus gaf bij dagblad Trouw aan dat relschoppers zware straffen wacht. “Mensen komen hier niet mee weg. […] De inzet is onvoorwaardelijke gevangenisstraf.”

Tekst loopt door onder de Tweet.

Vernielingen

De politici zijn duidelijk: volgens hen is een zware straf rechtvaardig. Maar kunnen ze die zware straffen zomaar krijgen? En wat valt onder ‘zware straf’?

In het Wetboek van Strafrecht staat onder artikel 350 over ‘vernielingen en beschadiging’:

Hij die opzettelijk en wederrechtelijk enig goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort, vernielt, beschadigt, onbruikbaar maakt of wegmaakt, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie. Met gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of een geldboete van de vierde categorie wordt gestraft hij die opzettelijk en wederrechtelijk een dier dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort, doodt, beschadigt, onbruikbaar maakt of wegmaakt.

Conclusie: je krijgt bij vernielingen en beschadiging een straf van maximaal drie jaar gevangenisstraf of een geldboete van de vierde categorie. Dit is een bedrag van € 21.750,-. Let op: dit is de maximale straf. Een rechter kan natuurlijk ook een lagere straf toekennen of de verdachte vrijspreken.

Geweldpleging

Dan zijn er ook nog relschoppers die geweldpleegden tegen agenten of de ME. Hen staat mogelijk een andere straf te wachten. In het Wetboek van Strafrecht (artikel 426) staat:

“Hij die wederrechtelijk een hulpverlener werkzaam in de uitoefening van zijn bediening in zijn
vrijheid van beweging belemmert of met een of meer anderen zich aan hem tegen zijn
uitdrukkelijk verklaarde wil blijft opdringen of hem op hinderlijke wijze blijft volgen wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of geldboete van de derde categorie.”

Conclusie: je kunt bij geweldpleging van een hulpverlener een hechtenis van drie maanden krijgen of een geldboete van de derde categorie. Dit is een bedrag van € 8.700,-. Let op: dit is de maximale straf. Een rechter kan natuurlijk ook een lagere straf toekennen of de verdachte vrijspreken.

Tekst loopt door onder de foto van de rechtenbank van Den Bosch.

Foto: ANP

Minderjarigen

Bovenstaande straffen gelden alleen voor mensen die 18 jaar of ouder zijn. Voor minderjarigen gelden andere straffen. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar worden naar Halt gestuurd. Dit is een onderdeel van de politie dat zich op minderjarigen richt. Hier geldt ook de zogenaamde recidive-regeling voor Halt. Deze houdt onder meer in dat een jongere voor een misdrijf slechts één keer naar Halt kan worden verwezen.

Straf bij Halt

Wat de straffen bij Halt zijn, verschilt per geval. Op de website van de politie staat: “De Halt-straf is een korte en snelle aanpak waarbij Halt de jongere confronteert met zijn gedrag en de gevolgen daarvan. De jongere biedt excuus aan, vergoedt de schade en maakt specifieke leeropdrachten.”

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: indebuurt Den Bosch

Officier van Justitie

De ministers zijn het eens dat een zware straf nodig is, maar kunnen de relschoppers dat daadwerkelijk krijgen? Bart Vaessen, woordvoerder van de Officier van Justitie arrondissement Oost-Brabant vertelt: “Vrijdag vinden bij de rechtbank in Den Bosch de eerste rechtszaken plaats. Het gaat dan om juridisch minder complexe zaken waarbij geweld is gepleegd. In dit soort gevallen gaan wij voor hoge straffen. Mensen kunnen rekenen op celstraf-eisen. Sommige rechtszaken worden later gepland. Dat zijn bijvoorbeeld de zaken waarbij extra onderzoek nodig is.”

(extra) straf van de burgemeester

Vrijdag 29 januari waarschuwde burgemeester Jack Mikkers twintig relschoppers die nu (tijdelijk) thuis zijn en hun straf afwachten. Tegen hen zei hij via een open brief dat als de relschoppers opnieuw (oproep zouden doen tot) rellen ze een boete van € 10.000,- moeten betalen.

Tekst loopt door onder de foto.

Foto: ANP

In totaal zijn 52 mensen aangehouden die verdacht worden van de rellen van vorige week maandag. De politie verwacht de komende dagen meer mensen op te pakken. Via een opsporingsbericht zijn beelden van de relschoppers vrijgegeven.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

112

Ga naar “School ontruimd en gedetineerden overgeplaatst: dit zijn de gevolgen van de grote brand in Den Bosch”

School ontruimd en gedetineerden overgeplaatst: dit zijn de gevolgen van de grote brand in Den Bosch

Ga naar “NL-Alert in Den Bosch: dit is er aan de hand”

NL-Alert in Den Bosch: dit is er aan de hand

Ga naar “Opsporing Verzocht komt met extra uitzending over de Bossche avondklokrellen”

Opsporing Verzocht komt met extra uitzending over de Bossche avondklokrellen

In onze gids

Ga naar “Shoarma Hintham”

Shoarma Hintham

 • hinthamereinde 29
 • Restaurants en horeca
 • 16:00 - 01:45

Nu geopend

Ga naar “Efes Den Bosch”

Efes Den Bosch

 • Vughterstraat 115
 • Restaurants en horeca
 • 16:00 - 23:45

Nu geopend

Ga naar “Johannahoeve Zuivel”

Johannahoeve Zuivel

 • Vliertseweg 1
 • Boerenbedrijven

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Tefal pannenserie Healthy Chef van € 51,99 voor € 26”

Tefal pannenserie Healthy Chef van € 51,99 voor € 26

 • Blokker
 • Geldig t/m 2 mei 2021
Ga naar “alle Leifheit artikelen vanaf € 2,99”

alle Leifheit artikelen vanaf € 2,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 2 mei 2021
Ga naar “Alle A-merk pints ijs van € 11,50 voor € 5,75”

Alle A-merk pints ijs van € 11,50 voor € 5,75

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “ultimate comfort slip € 11,00”

ultimate comfort slip € 11,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “Hangstoel Swing van € 179 voor € 159”

Hangstoel Swing van € 179 voor € 159

 • Xenos
 • Geldig t/m 25 april 2021

Vacatures

Ga naar “Productiemedewerker”

Productiemedewerker

 • Luba Uitzendbureau Den Bosch
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Receptiemedewerker”

Receptiemedewerker

 • Verkadefabriek
 • Parttime
Verkadefabriek
Ga naar “Receptioniste m/v Den Bosch”

Receptioniste m/v Den Bosch

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Tenderschrijver”

Tenderschrijver

 • FYGI
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker Telefonie”

Medewerker Telefonie

 • Driessen
 • Fulltime/Parttime