Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bosch’ mysterie: wie is die man in het brugwachtershuisje op de Hinthamerbrug?

Door Lotte van Rosmalen 4 mei 2019

In het brugwachtershuisje op de Hinthamerbrug zit sinds kort een man. Jawel, jawel: het is niemand minder dan Brugwachter Teus. In een jaar tijd werd hij een begrip in Dordrecht. De populaire pop is nu echter verhuisd van de Prins Hendrikbrug naar de Hinthamerbrug in Den Bosch. Tot teleurstelling van zijn Dordtse fans!

Soms denken mensen dat er echt een brugwachter zit en soms denken ze zelfs dat het een dode brugwachter is. Want hij zit wel heel erg stil. Niet gevreesd: Teus is de welkome brug- en sluiswachter op de Bossche Hinthamerbrug aan het einde van de Hinthamerstraat bij Sluis 0. Hij verhuisde op 1 april vanuit Dordrecht samen met zijn hond Henk. We spraken de brugwachter over de grote veranderingen in zijn leven:

Welkom Teus! Waar kom je precies vandaan?

“Ik ben in 1952 geboren in Dordrecht. Met uitzondering van de drie jaar dat ik als matroos op de binnenvaart voer, heb ik daar altijd gewoond. Je snapt dus; het is voor mij hier wel even wennen.”

Waarom ben je naar Den Bosch verhuisd?

“Na 41 jaar als brugwachter op de prins Hendrikbrug te hebben gediend, ging ik per 1 april met pensioen. ‘Fijn’ zul je denken, eindelijk tijd voor je hobby’s. Nou, niet voor mij! Ik woonde daar heerlijk en de brug was mijn leven. In feite werd ik dus van twee dingen beroofd: mijn huis en mijn werk. Alsof je als 67-jarige geen brug meer kan bedienen! Net op tijd kwam deze baan op de Hinthamerbrug vrij.”

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Foto: Facebook Brugwachter Teus
Foto: indebuurt Den Bosch
Foto: indebuurt Den Bosch
Brugwachter Teus op dieet. Foto: indebuurt Den Bosch

Hoe is het om brugwachter te zijn?

“Een prachtvak! De mensen denken er misschien wel eens te simpel over maar dit vak is allesbehalve eenvoudig. Want doe je het als brugwachter ooit goed? Kom maar eens een dagje meedraaien. Door mijn toedoen komt de ene helft tot stilstand terwijl de andere helft opgelucht verder mag. De mensen hebben haast, of ze nou varen, lopen of rijden, iedereen wil maar door. Ga er maar eens staan!”

Brugwachter Teus heeft een eigen Facebookpagina waarin hij over zijn dagelijkse beslommeringen vertelt. We lezen daarop dat hij zijn best doet om zijn gewicht op peil te houden. Zouden de Bossche Bollen te verleidelijk zijn?

Waarom ben je op dieet?

“Ik weet het: ik moet minder eten, veel minder! En vooral meer bewegen om al die Bossche vettigheid er weer af te krijgen. Niet gemakkelijk, ik ben namelijk een emotioneel eter. De laatste weken prop ik me de hele dag vol om maar geen heimwee te voelen. Want dát is het, ik verdoof mezelf met kroketten, bamischijven en Bossche Bollen. Den Bosch is een mooie stad maar ook oh zo gevaarlijk met zoveel verleidingen.”

Wij zijn ontzettend blij met de aanwinst van Teus in Den Bosch en heel benieuwd naar zijn avonturen. In Dordrecht had hij een stormachtige relatie, maar het liep niet goed af. Gelukkig heeft hij zijn trouwe viervoeter Henk. Zou hij in Den Bosch meer succes hebben in de liefde?

Brutale vraag: heb je al een nieuwe Bossche vlam?

“Volgend onderwerp.”

Sorry! Hoe gaat het met Henk dan?

“Prima! Die heeft hier geweldig naar zijn zin. Grote vrienden met een jonge labrador en een Grieks hondje. Officieel mogen er geen honden in de brugwachtershuisjes maar voor Henk maken ze geloof ik een uitzondering. Gelukkig maar!”

Verder maakt Teus het gelukkig goed en hij heeft al vrienden gemaakt:

Waar kijk je het meest naar uit in Den Bosch?

“Ik durf het bijna niet te hardop te zeggen maar ik kijk heel erg uit naar carnaval! Nooit aan meegedaan. Logisch ook want in het calvinistische Dordt was dat een nogal sneu gedoe! Maar hier… ik weet alleen niet of ik staat ben om me helemaal ‘los’ te gooien? Ik ga het zien!”

Hopelijk maakt Teus het niet te bont want dan zijn de poppen aan ’t dansen!

(Tekst loopt door onder de video)

Brabantse nachten

Brabantse nachtenIn Dordt luisterde ik op eenzame avonden nogal eens naar een piratenzender; lekkere Nederlandstalige muziek die uitnodigt tot meezingen. Noem het een van de vele voordelen van wonen in een brugwachtershuisje, nóóit last van klagende buren, ook wanneer je om 2 uur ’s nachts helemaal losgaat op…‘Brabantse nachten zijn lang, Brabantse nachten zijn lang,Ze komen vaak langzaam op gang, ja maar dan, ja maar dan…’In Dordrecht was deze hit van Arie Ribbens een van mijn favorieten, maar sinds ik hier woon heeft het lied toch een andere betekenis gekregen. Vooral dat ‘ja maar dan, ja maar dan…’ Punt is dat ik hier zo belabberd slaap. Nou was ik nooit een gemakkelijke slaper maar sinds ik op de Hinthamerbrug woon, dommel ik meestal pas tegen drieën een beetje in. En dan droom ik elke nacht weer van de Prins Hendrikbrug. Dat ik de sleutel van de brug in het Wantij heb laten vallen, dat het huisje op slot zit en ik er niet meer in kan. Nooit meer. Zwetend word ik daarna wakker om de rest van de nacht naar het plafond te staren. Ja, Brabantse nachten zijn lang.

Posted by Brugwachter Teus on Wednesday, 10 April 2019

 

Helaas is Teus, de ‘levenloze brugwachter’, een pop. Hij speelt de hoofdrol in een kunstproject. Het project is bedacht door de Dordtse kunstenaar Jan Stroeve. Dit kunstwerk beeldt een jaar uit het leven van een brugwachter uit.

Zit jij ook met een Bosch’ mysterie waar je maar geen oplossing voor kan vinden? Neem contact met ons op en we gaan voor je op onderzoek uit.

Lees meer:

zaterdagmarkt types

Bosch’ mysterie: waarom is Den Bosch eigenlijk de hoofdstad van Brabant?

In de rubriek Bosch’ mysterie behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. Deze ...
Le Bateau

Bosch’ Mysterie: hierom komt er een boot uit de muur van dit restaurant

Restaurant Le Bateau bestaat al bijna 25 jaar maar niemand weet precies waarom het deze naam heeft g...
wolvenhoek

Bosch’ mysterie: hebben er écht wolven in Wolvenhoek geleefd?

In de rubriek Bosch’ mysterie behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. Deze ...

adv.