Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: is het regenboogpad een ‘echt’ zebrapad?

Door Marèl Holtermans 19 september 2020

Het regenboogpad is een van het eerste dat je ziet als je het station aan de centrumkant verlaat. In ons geval ligt het regenboogpad op een gedeelte waar alleen voetgangers komen, maar geldt het dan als ‘echt’ zebrapad? 

Dagelijks lopen honderden (al dan niet duizenden) mensen over het regenboogpad. En dagelijks zorgt het zebrapad voor het regenboogpad (vanuit het station gezien) voor verkeersopstoppingen. Maar geldt het als ‘echt’ zebrapad? Het regenboogpad is een paar jaar geleden aangelegd en wat blijkt? Het is geen officiële oversteekplaats. In de Wegenverkeerswet staat: “Een voetgangersoversteekplaats bestaat uit een dwars op de wegas aangebrachte markering met een breedte van ten minste 4 m, bestaande uit witte strepen met een breedte en een tussenliggende afstand van 0,4 tot 0,6 m.”

Tekst loopt door onder de foto.

Voetgangersbescherming

In Artikel 185 van de Wegenverkeerswet staat een bescherming voor voetgangers. Een automobilist is verantwoordelijk wanneer deze een aanrijding heeft met een niet-motorrijtuig. Denk hierbij aan lantarenpalen, vangrails… Maar ook fietsers en voetgangers.

Als het regenboogpad op een plek ligt waar auto’s konden komen, was de automobilist verantwoordelijk. Dat zou inhouden dat automobilisten de sjaak waren als een voetganger aangereden zou worden.

Lees ook:

Kim is Miss Gay: ‘Den Bosch is een regenboogstad, maar daar merk je niet veel van’

Den Bosch is een van de regenbooggemeenten van Nederland. In hoeverre komt dit tot uiting? Volgens M...

Mysterie: waarom Den Bosch zichzelf officieel een regenbooggemeente mag noemen

Den Bosch is één van de 75 regenbooggemeenten – ook wel regenboogsteden – in Nederland. Leuk feitje,...
Arena Den Bosch

Mysterie opgelost: wie heeft er voorrang bij de Arena?

Wie van ons is al bijna een keer aangereden bij Arena Den Bosch? Jij ook? Nou, dan ben je niet de en...

Meer over

Mysteries

adv.