Bossche mysteries: wat doet dat rommelig kunstwerk daar bij Sluis 0?

Door Caroline Lichtenberg 24 juni 2017

Je loopt er misschien snel voorbij, maar achter het brugwachtershuisje bij Sluis 0 staat een bijzonder kunstwerk in het water. Er vliegen nepmeeuwen om heen. Maar wat is het, wie heeft het gemaakt en waarom? De redactie van indebuurt ging op onderzoek uit en kwam bij de maakster van het kunstwerk: Lidwien van Noorden.

“Ik wilde iets bijzonders maken om Sluis 0 een beetje op te fleuren en vroeg aan Bosschenaren wat hún herinneringen waren aan de Zuid-Willemsvaart bij Sluis 0. Die wordt door de beroepsvaart niet meer gebruikt. Dat leverde mooie verhalen op. Ik besloot om naar de Kringloopwinkel te gaan en wat voorwerpen te verzamelen die deze verhalen ondersteunen. Ze zijn een metafoor voor de herinneringen. Ook besloot ik met afval aan de slag te gaan.”

sluis 0

De afval heeft Lidwien, die zich Contemporary Artist noemt, zelf gevonden in de buurt van de sluis. Het kunstwerk is gemaakt met het afval en de voorwerpen uit de Kringloopwinkel. Het heet ‘We will moore’, wat meerpaal betekent.

Wat doen die meeuwen eigenlijk bij het kunstwerk? Lidwien: “Vroeger, toen Sluis 0 nog in bedrijf was, vlogen er veel meeuwen. Die heb ik ook verwerkt in de meerpaal. Verder zie je ook een kraai, een typisch Bossche vogel!” lacht ze.

Wil je meer weten over kunstenares Lidwien van Noorden? Bezoek dan haar Facebookpage met meer foto’s, info en verhalen van Bosschenaren waarop het kunstwerk is gebaseerd. Vergeet niet zelf ook even een kijkje te nemen bij de sluis!

adv.