Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Welk verhaal schuilt er achter onze bekende Draak?

Door Caroline Lichtenberg 16 september 2017

De Drakenfontein. Eén van de bekendste symbolen van onze stad. In de zon glimt de Draak vol trots en met carnaval krijgt hij regelmatig de Oeteldonkse sjaal om. Maar veel Bosschenaren weten niet wat de reden van de Draak (en de Drakenfontein) is. Die is behoorlijk droevig eigenlijk.

We gaan even terug in de tijd. Naar 1881. Toen kreeg de heer Bosch van Drakestein, Commissaris van de Koningin, te maken met een enorm drama. Hij had twee dochters, een tweeling,van 16 jaar. Op 19 november stierf de ene dochter. Een dag later, op 20 november, overleed ook zijn andere dochter.

Drie jaar later werd hij weer door het noodlot getroffen. Zijn vrouw overleed. Hoe zijn vrouw en dochters zijn gestorven, is niet bekend. Toen hij in 1894 zelf stierf, liet hij de gemeente Den Bosch een erfenis na van 10.000 gulden. Dit geld was bestemd voor de oprichting van een fonteinmonument ter herinnering aan zijn overleden dochters en vrouw, zo valt te lezen in de Bossche Encyclopedie.

Kers op de taart

In 1903 werd ‘De Draak’ onthuld, gemaakt naar een ontwerp van de Bossche stadsarchitect Dony. Het gouden fabeldier vormt de bekroning van het monument. De draak houdt het familiewapen met de spreuk ‘Virtute et Labore’ (Door deugd en arbeid) in zijn klauw. Aan de voorkant van het monument staat een voorstelling in koper afgebeeld, die herinnert aan de overleden echtgenote en tweelingdochters.

De Bossche Draak
Foto: Caroline Lichtenberg

Dus dat is dus het verhaal achter De Drakenfontein en De Draak. Die nog altijd fier op z’n sokkel staat!

Loop jij weleens door de stad en denk je: wat is dit? Waarom staat/hangt/ligt/zweeft/drijft dat daar? Stuur dan een mailtje naar  [email protected] en wij zoeken het uit!

Meer over

Mysteries

adv.