Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bosch’ Mysterie: wat is dat tankstation op de grens van de stad?

Door Myrthe van Munster 19 oktober 2019

De stad zit vol met bijzondere, gekke, grappige en ontroerende geheimen. Soms in de vorm van een beeld, de andere keer zit er een heel verhaal verborgen achter een straatnaam. Wij proberen deze weetjes te ontfutselen in de rubriek Bosch’ Mysterie. Deze week doen we onderzoek naar het tankstation op de grens tussen Vught en Den Bosch. 

Als je over de Vughterweg rijdt, fietst of loopt, tref je een bijzonder gebouw aan. Het was één van de eerste tankstations in Nederland, volgens de Bossche Encyclopedie! Nu staat op de voorgevel ‘Brabant Service Station’, maar je kan niet meer tanken hier. Wat weten we nou nog over dit pandje? Een mysterie!

Rijksmonument in slechte staat

Architect A. Meijlink ontwierp het tankstation en in 1933 werd het gebouwd aan de uitvalsweg naar Vught, richting Eindhoven. Tot het millennium deed het dienst, daarna werd het gesloten omdat het niet aan de milieuregels voldeed. In 2003 werd het gebouwd een rijksmonument, toch verkeerde het gebouw enkele jaren later in slechte staat.

(Tekst loopt door onder foto’s)

Foto: Bossche Encyclopedie
Foto: indebuurt Den Bosch
Kijkje in de keuken. Foto: Erfgoed 's-Hertogenbosch

Het Nieuwe Bouwen

Het is een rijksmonument omdat het tankstation oud, zeldzaam en zuiver is, volgens de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Ook is het een voorbeeld van de architectuurstroming het ‘Nieuwe Bouwen’. Bij deze stroming wordt voor het eerst gebruik gemaakt van glas, beton en staal, volgens website Kunstbus. Wist jij dat het gebouw waar je normaal langs zoeft zo speciaal is?

Bovenwoning voor de beheerder

In 2008 werd het tankstation verplaatst en gerestaureerd. Dat moest om plaats te maken voor de nieuwe randweg. Een jaar later maakte het Bossche ICT-bedrijf Emma Solutions bekend dat hij het gaat huren, lezen we in het BD. Uit dat artikel blijkt ook dat het station een bovenwoning had voor de beheerder, wat niet gebruikelijk is. In het filmpje van Omroep Brabant hieronder vertelt de verslaggever dat het gebouw 180 graden gedraaid werd bij de verhuizing. Het blijkt dat al het betonwerk nog steeds intact was. Binnen een kwartier was het gepiept!

(Tekst loopt door onder video)

Pitstop

Nu woont hier niemand, als we het zo zien. Er hangen vlaggen uit en voor het gebouw staan ouderwetse benzinetonnen. Het ziet er goed opgeknapt uit vergeleken met tien jaar geleden. Het bedrijf Station Brandstof zit op dit moment in het gebouw. Hier kunnen mensen vergaderen op de eerste verdieping. Ook organiseert het bedrijf zo nu en dan een etentje, ‘Pitstop’ noemen ze dat.

Krijg je niet genoeg van het ontrafelen van mysteries? Lees hier meer:

Jheronimus Bosch Art Center

Bosch’ Mysterie: waarom zijn er alleen replica’s in het Jheronimus Bosch Art Center?

De stad zit vol met bijzondere, gekke, grappige en ontroerende geheimen. Soms in de vorm van een bee...

Bosch’ Mysterie: dit is waarom sommige panden een rooster voor hun huis hebben

De stad zit vol met bijzondere, gekke, grappige en ontroerende geheimen. Soms in de vorm van een bee...
miljonairs

Bosch’ Mysterie: hoeveel miljonairs wonen in Den Bosch?

De stad zit vol met bijzondere, gekke, grappige en ontroerende geheimen. Soms in de vorm van een bee...

adv.