Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bosch’ Mysterie: Waarom vieren wij ook alweer D’n Elfde van d’n Elfde?

Door Myrthe van Munster 10 november 2019

Het is bijna tijd voor d’n elfde van d’n elfde. Op deze datum is de stad gevuld met carnavalvierders. Het getal ‘elf’ wordt vaak gezien als het getal van de gekken en de dwazen. Waarom? Welk verhaal zit erachter? Wij zoeken het voor je uit.

Disclaimer: 11-11 is een onderwerp dat in elke carnavalsstad heerst, daarom gebruiken we ook landelijke bronnen.

Sinds 2010 begint op 11 november het carnavalsseizoen en op op 11-11-2011 werd het extra groots gevierd. Sindsdien is het jonge evenement niet meer te missen in Oeteldonk.

E.L.F.

Waarom 11 het gekkengetal is? Daar zijn verschillende theorieën over, lezen we bij nieuwswebsite De Limburger. We beginnen met een theorie die wel heel opvallend is: carnaval werd tijdens de Franse bezetting in Rijnland al gevierd, aan het einde van de 18e eeuw. De Franse bezetters moesten op de hak genomen worden en de carnavallers kozen de elfde van de elfde als datum voor hun spotfeest. Waarom elf? Bekijk de Franse spreuk Egalité, Liberté en Fraternité dan eens. Welk woord (of cijfer) vormen de beginletters?

Tekst loopt door onder de foto

Foto: indebuurt Den Bosch

Sint-Maarten

Dan is er ook nog een theorie waar carnaval met een andere feestdag wordt verbonden: Sint-Maarten. Deze dag markeert de donkere periode voor kerst. Veertig dagen na 11-11 is het 21 december. Dat is de kortste dag van het jaar en Sint-Maarten wordt gezien als de donkere periode. Aan het einde van Sint-Maarten vastten de katholieken, als voorbereiden op kerst. Net zoals dat carnaval vooraf gaat aan het vasten voor Pasen.

Volgens een andere theorie is 11 een overschrijding van tien, van de Tien Geboden. Dat zou passen, want carnaval is een katholiek feest van oorsprong.

Armoede

Tot slot beweren sommige bronnen dat het niks met dwazen te maken heeft, maar met armoede. Uit armoede werd er in de middeleeuwen voor kerst gevast. Het vlees uit de slachtmaand november werd bewaard voor kerst. Daarmee begonnen ze op 12 november. De dag ervoor aten mensen nog snel de niet-houdbare producten. Dat werd gedaan op d’n elfde van d’n elfde, omdat het toch al Sint-Maarten was.

Wat is het antwoord nou?

Tja, er zijn dus meer theorieën waardoor we het niet precies kunnen zeggen. Of je het nou wel of niet weet, op 11-11 kun je lekker feesten. Welke theorie is jouw favoriet?

Leuk om mee af te sluiten: het woord gekkengetal bestaat uit 11 letters. Het cijfer bestaat uit twee keer een 1, wat staat voor gelijkheid. Iedereen gaat verkleed met Carnaval, waardoor er geen verschillen meer zijn tussen arm en rijk. Dan is iedereen gelijk, is de gedachte erachter.

Dit is een co-productie met indebuurt Tilburg en indebuurt Eindhoven

Lees ook:

waardebon oetelhuukske

Winnen! Wij geven een bon ter waarde van €75,- van Oetelhuukske weg

De liefde voor carnaval zit diep in de genen van veel Bosschenaren. Omdat wij die eigenschap waarder...
carnavalsmotto den bosch 2020

Het carnavalsmotto van 2020 is bekend!

Helaas zit carnaval 2019 er al weer op. Wat ging het snel! Gelukkig hebben we nú al iets om naar uit...
Foto: Erfgoed 's-Hertogenbosch

Dit wil je zien: zo werd vroeger carnaval in Oeteldonk gevierd

Het is officieel zover: de mooiste tijd van het jaar. Knillis wordt onthuld en iedereen is helemaal ...

adv.