Bosch mysterie: waar dankt het Zwanenbroedershuis zijn naam aan?

Door Lisa van Es 23 februari 2019

Elke week behandelen we een apart of raar gegeven van onze stad in de rubriek ‘Bosch mysterie’. Deze week onderzochten we waar het ‘Zwanenbroedershuis’ zijn naam aan dankt. Wat blijkt? Er werden in dit gebouw regelmatig zwanen gegeten. Ook is er een link met Jeroen Bosch… 

In het Zwanenbroedershuis huisvest het Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. In 1318 richtten een paar Bosschenaren het Broederschap op ter ere van de heilige Maria. In 1438 werd het Zwanenbroedershuis op de Hinthamerstraat 94 hun stamplaats. Het Illustre Lieve Vrouwe Broederschap bestaat nog altijd uitsluitend uit mannen en houdt zich nog steeds bezig met de Mariaverering.

Steeds rijker

Naarmate het genootschap langer bestond, ontvingen ze steeds meer erfenissen en schenkingen. De Broeders, geestelijken of leden van adel, moesten zelf ook een financiële bijdrage leveren. En dus werd het Broederschap steeds rijker.

Delicatesse

Zo nu en dan kreeg het genootschap een zwaan cadeau. Tijdens een plechtige maaltijd werd die opgegeten. Zwanen werden zelfs eeuwenlangs als delicatesse gegeten! Degene die de zwaan had geschonken, werd een zwanenbroeder genoemd. Hiermee verwierf je status en kreeg je een bijzondere positie.

Zwanen als versiering

De zwaan is het echte pronkstuk van het Zwanenbroederhuis geworden. Op het hoogste puntje van het gebouw staat een zwaan met opengeslagen vleugels. Ook binnen sieren diverse zwanen het gebouw. Onder andere onze trots, Jeroen Bosch, was lid van het Broederschap.

Zit jij zelf met een mysterie in je maag?

Je hebt het vast wel eens gehad, je loopt door de stad, ziet iets en denkt: waarom is dit eigenlijk zo? Wat vraag jij je altijd al af en kunnen wij eens uitzoeken? Laat het ons weten en wie weet zien we jouw mysterie terug op indebuurt Den Bosch.

Bron: Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Eerder losten we deze mysteries op:

henk sneevliet

Bosch’ mysterie: waar dankt het Sneevliethof zijn naam aan?

Elke week behandelen we een apart of raar gegeven van onze stad in de rubriek 'Bosch mysterie'. Deze...
haringhappen

Bosch’ mysterie: waarom eten we haring op de woensdag na carnaval?

Als Boer Knillis op dinsdagavond van zijn sokkel wordt gehesen is carnaval voor de meeste mensen def...
studentenvereniging den bosch

Bosch’ mysterie: wat is eigenlijk de oudste studentenvereniging in de stad?

Elke week behandelen we in onze rubriek Bosch’ mysterie een apart of raar gegeven in de stad. Dit ke...

adv.