Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bosch’ mysterie: hoeveel winkelleegstand is er nou echt in de stad?

Door Marèl Holtermans 18 mei 2019

Het lijkt wel alsof de ene na de andere winkel definitief sluit. Nu worden er gelukkig ook regelmatig weer nieuwe zaken geopend in Den Bosch, maar er is nog altijd veel winkelleegstand in onze stad. Alhoewel, hoeveel is dat nu eigenlijk?

Locatus en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) deden hier onderzoek naar. Uit de cijfers blijkt dat gemiddeld 8% van het winkeloppervlakte in heel Nederland leeg was in 2018. Dat lijkt misschien heel veel, maar valt mee als je het vergelijkt met de jaren daarvoor. In 2017 ging het om 8,6% en een jaar eerder was het nog 9,8%. Er is dus steeds minder leegstand.

Leegstand in Den Bosch

Wanneer wij een bericht publiceren over een winkel die dichtgaat, krijgen we altijd veel reacties. “Ja hoor, nóg meer leegstand”, is de algemene gedachte bij onze lezers. Maar is dat ook wel echt zo?

We duiken in de lokale cijfers van het onderzoek. Wat blijkt? Het aantal winkelpanden dat leegstaat, is een stuk lager dan het landelijk gemiddelde. In oktober ging het om (de meest recente cijfers) was 4,4% van het aantal winkelpanden.

Tekst loopt door onder het kaartje

Daling

En er is meer goed nieuws voor de stad, want de winkelleegstand is afgenomen ten opzichte van 2017. In dat jaar was 6,6% van de winkels leeg. Jammer genoeg schommelt het wel in Den Bosch. Zo was er in 2013 5,8% leegstand, maar twee jaar eerder was dat op het toppunt met 6,5%.

Oplossingen

Een tijdje geleden vroegen we al aan onze lezers wat oplossingen zijn tegen de winkelleegstand en daar hadden jullie wel ideeën over. Zo zouden jullie graag een vestiging van IKEA terugzien in de stad. Maar zeggen jullie ook geen ‘nee’ tegen Adidas, Nike, Bijenkorf, Mango, KIKO Milano, Pull&Bear of Primark. Of die winkels er daadwerkelijk komen, valt te betwijfelen. Maar hopen mag!

Weet jij nog een Bosch’ mysterie? Loop jij ook weleens door de stad en denk je: wat is dit? Waarom staat/hangt/ligt/zweeft/drijft dat daar? Stuur dan een mailtje naar [email protected] en wij zoeken het voor je uit!

Eerder losten we deze mysteries op:

Blauw Witte vlag

Bosch’ mysterie: waarom hangen er overal blauw-witte vlaggen in de stad?

Aan vlaggen geen gebrek deze tijd van het jaar: eerst hing de Oeteldonkse vlag op héél veel plekken ...
Brugwachter Teus op dieet

Bosch’ mysterie: wie is die man in het brugwachtershuisje op de Hinthamerbrug?

In het brugwachtershuisje op de Hinthamerbrug zit sinds kort een man. Jawel, jawel: het is niemand m...
zaterdagmarkt types

Bosch’ mysterie: waarom is Den Bosch eigenlijk de hoofdstad van Brabant?

In de rubriek Bosch’ mysterie behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. Deze ...
putdeksel willem-alexander

Bosch mysterie: dit is waarom Den Bosch ervoor koos geen putdeksel van Máxima te plaatsen

In de rubriek 'Mysterie opgelost' bespreken we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad, zo...

adv.