Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bosch’ Mysterie: dit betekenen die witte ribbels op de stoep

Door Marèl Holtermans 24 augustus 2019

Overal in Den Bosch, maar vooral bij haltes van het openbaar vervoer en de stations liggen ze: de tegels met de witte ribbels. Die liggen er niet voor de sier en het is ook geen gelekte verf, het zijn geleidelijnen die van grote betekenis zijn voor mensen met een visuele beperking, de geleidelijnen.

Co-productie met: indebuurt Breda

Tja, de een zal dit artikel met frustratie hebben aangeklikt met de gedachte: ‘dat weten we toch al lang.’ Maar wat denk je van de frustratie van blinden en slechtzienden wanneer er weer eens een fiets of scooter (verkeerd) geparkeerd staat op ‘hun’ lijnen? Vandaar dus voor de mensen die het even zijn vergeten: de regels van de geleidelijnen. Dat hoeven trouwens niet per se witte ribbels te zijn. In Den Bosch vinden we ook bolletjes en zilverkleurige strepen.

Taststok

Mensen die niet goed kunnen zien, volgen de lijnen op straat met hun taststok en voeten. Jammer genoeg weet niet iedereen dit, waardoor het (te) vaak voorkomt dat er fietsen, scooters of zelfs huisvuil op wordt gedumpt. Dat is voor iemand die gewoon van A naar B wil lopen natuurlijk lastig, maar ook gevaarlijk. Zo prikken ze bijvoorbeeld met hun stok in het obstakel of weet een blindengeleidehond ook even niet hoe het moet.

(Tekst loopt door onder de foto) 

geleidelijnen
Zo moet het dus niet… Foto: indebuurt Den Bosch

Hou de lijn vrij

Het lijkt zo simpel, maar blijkbaar weten veel mensen niet waar de lijnen voor dienen. De belangrijkste regel die je moet onthouden is dus: hou de lijn vrij. Kortom; zie je iets staan op een witte lijn wat er niet hoort, haal het dan weg (of bel de gemeente in het geval van iets groots). En ga ook niet teveel stilstaan op de lijn terwijl je nog even snel een appje naar die vriendin stuurt waarmee je had afgesproken. Zoals je snapt, is dit ook geen handige plek om te wachten op de bus of trein. Blijf op het perron dus altijd achter de geleidelijn staan.

Toegankelijk Den Bosch

Het komt soms voor dat de lijnen niet in dezelfde richting lopen. Dat is natuurlijk niet handig. Zo ben je lekker aan het lopen en moet je ineens een andere kant op. De lijnen lopen over het algemeen ook mee met de looprichting. Zou toch gek zijn als je ineens achteruit moet gaan lopen als slechtziende. ProRail doet hard zijn best om ervoor dat alle lijnen zo min mogelijk van richting veranderen. In 2030 moeten alle stations namelijk zelfstandig toegankelijk zijn voor iedereen met een functiebeperking. Zo hoeven oude omaatjes en andere Bosschenaren niet meer naar de overkant geholpen te worden.

(Tekst loopt door onder de foto) 

geleidelijnen
Foto: indebuurt Den Bosch

Nog meer hulpsteuntjes

Blinden en slechtzienden moeten het niet alleen met de lijnen op stations doen. Zo vinden we ook andere voorzieningen zoals braille-bewegwijzering, braille bij liften en extra grote pictogrammen. Liften helpen natuurlijk ook voor mensen die niet zo goed kunnen zien. Dan hoeven zij niet te dringen op de trappen.

Deze mysteries losten we eerder op: 

man vrouw bevolkingsgroei

Bosch’ Mysterie: wonen er meer mannen of vrouwen in Den Bosch?

De stad zit vol met bijzondere, gekke, grappige en ontroerende geheimen. Soms in de vorm van een bee...
gouden eenhoorn

Bosch’ Mysterie: waarom wordt Amac bewaakt door een gouden eenhoorn?

De stad zit vol met bijzondere, gekke, grappige en ontroerende geheimen. Soms in de vorm van een bee...
piet slager straat

Bosch’ mysterie: hoe komt de Piet Slagerstraat eigenlijk aan zijn naam?

Elke week behandelen we een gegeven van onze stad in de rubriek ‘Bosch mysterie’. Deze week onderzoc...

adv.