Iedere stad heeft ze: opvallende kenmerken die een stad tot die specifieke stad maken. Meestal zijn dat gebouwen. Reken maar dat je die ook in Den Bosch hebt. Als onze stad een skyline had, zouden deze gebouwen er zeker in te zien zijn.
De Moriaan
De Moriaan is in de 13e eeuw gebouwd en is volgens Bossche Encyclopedie het oudste bakstenen gebouw van Nederland. De Moriaan is gebouwd als woonhuis, maar doet inmiddels dienst als VVV-kantoor. De Moriaan was niet het enige gebouw dat in de 13e eeuw werd gebouwd en er zo uitzag. De andere panden zijn inmiddels uit de stad.
Hoewel het nu tot een van de meest iconische gebouwen wordt gezien, wilde de gemeente het pand in 1956 slopen, zodat er meer ruimte voor verkeer was. Gelukkig is dat niet gebeurd.
Foto: indebuurt Den Bosch
Advertentie wordt geladen…
Het Noordbrabants Museum
Nu is het misschien wel het bekendste museum van de stad, maar vroeger had het pand van Het Noordbrabants Museum een heel andere functie. Het was volgens deze website een Jezuïetenklooster. In de 17e eeuw werd het overgenomen en in gebruik genomen voor militaire doeleinden.
In 1768 werd het pand gerenoveerd en kreeg het een nieuwe look. Later werd het de ambtswoning van de Commissaris van de Koning, Paulus Jan Bosch van Drakestein.
Sinds 1983 is het de plek van Het Noordbrabants Museum.
Foto: indebuurt Den Bosch
Advertentie wordt geladen…
Sint-Jan
Uiteraard hoort de Sint-Jan in dit lijstje. Een gedeelte van het imposante bouwwerk stamt uit 1250. We hebben het dan niet over de gehele kathedraal, maar alleen de toren. Het onderste gedeelte van de toren stamt af van de restanten van de kerk uit 1250. De rest van de kerk is pas later gebouwd. En dat is ook meteen de grootste reden dat de kleur anders is: voor de toren is een andere soort steen gebruikt dan bij de andere gedeelten van de kerk, omdat het in een andere tijd is gemaakt.
De kerktoren
De kerk is onderdeel van het kerkbestuur, maar de toren niet. Hoe dat komt? Daarvoor duiken we verder de archieven in en gaan we terug naar de Franse tijd (1795 – 1813). In de Franse tijd (1795 – 1813) werden alle kerktorens geconfisqueerd en aan de gemeentebesturen overgedragen. Dit kwam door de functie van de toren. Hij was er niet alleen om de tijd aan te geven, maar ook om alarm te slaan bij bijvoorbeeld een brand. Om die reden is de toren in 1801 overgedragen aan de gemeente.
Foto: indebuurt Den Bosch
Advertentie wordt geladen…
We zochten nog veel meer voor je uit…
Een fictieve drugsbende oprollen? Het kan nu in deze escaperoom onder het Stadhuis
Heb je altijd al willen weten hoe het is om een een (fictieve) drugsbende op te oprollen? Of een dumping…