Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze Bossche initiatieven maken kans op een prijs van €10.000,- en dit is waarom

Door Marèl Holtermans 11 augustus 2019

€10.000,- euro winnen: dat zou nog eens lekker zijn! Het is de beloning voor de winnaar van de Brabantse Erfgoedprijs. Goed nieuws: maar liefst zes Bossche initiatieven maken kans op dit fijne geldbedrag. De winnaar krijgt naast een zak geld ook een jaar lang begeleiding vanuit Erfgoed Brabant om hun eigen gewenste doelen te behalen. 

De Brabantse Erfgoedprijs richt zich op projecten die de geschiedenis van de provincie naar ‘de tijd van nu’ halen en daarin innovatief zijn. “De Brabantse Erfgoedprijs is geen life time award, maar juist een prijs om talent aan te sporen”, lezen we op de website. In totaal doen er 55 initiatieven uit Brabant mee. Deze Bossche projecten zitten in de race:

Page 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Unboxing the past

Ken je Unboxing the past al? Dit is een heel bijzonder initiatief waarbij een trend van nu (unboxing) wordt gecombineerd met historische producten. Het gaat zo: kids-reporters pakken een pakket uit waarin een oud voorwerp zit. Zij moeten vervolgens zelf uitvogelen wat voor een voorwerp dit is, waar het voor gebruikt werd en wat ze er nu nog mee kunnen. Dat doen ze door zelf interviews af te leggen, archiefonderzoek te doen en het internet af te speuren.

Bossche Brugwachtershuisjes

imke_vandillen
Foto: indebuurt Den Bosch

Ook de mensen van de Bossche Brugwachtershuisjes maken kans op de prijs. Zij beheren een paar brugwachtershuisjes die tegenwoordig een ander doel hebben. Zo zit er in één huisje een mini-café genaamd ‘De Camping’, wordt er radio gemaakt vanuit een brugwachtershuisje en leeft pop Teus in een van de huisjes. Wij spraken eerder één van de initiatiefnemers Imke: “Als bouwkundige zorgde ik ervoor dat een gebouw snel een nieuwe functie krijgt, maar dat is eigenlijk heel jammer, want hierdoor dacht ik alleen maar functioneel na over een gebouw. Bij dit project mag ik creatief denken.”

imke_vandillen

Bosschenaar van de week: radio-producer en campingbaas Imke van Dillen

Ooit begon ze als bouwkundige, maar inmiddels is ze met name hét gezicht van de buurt. Zowel voor om...

Het publiek van Vincent

Ook Het Publiek van Vincent is genomineerd. Op de website van Erfgoed Brabant lezen we meer over dit initiatief. De kunstenaar achter het project – Jolande van Lith – wilde bij Het Publiek van Vincent niet alleen de beroemde kunstenaar zelf centraal zetten, maar ook de liefhebbers ervan. “Tijdens meetings op alle belangrijke Van Gogh-locaties vertelden mensen hun persoonlijke verhaal, er volgde huisbezoeken en er ontstond een internationale digitale community.”

Hemel of Hel – op kostschool in Brabant

De projectleiders van Hemel of Hel – op kostschool in Brabant hebben zo’n honderd foto’s en verhalen verzameld over het leven in een kostschool. Uit de herinneringen blijkt dat de kostschool voor de één een straf was, voor de ander juist een feestje. Bij deze expositie kun je even terug in de tijd.

Dat wat blijft

Ook Dat wat blijft is genomineerd. Dit is een tentoonstelling waarbij mensen vertellen over kunstwerken. Bijzonder!

Mensen vertellen over Monumenten

De laatste in het rijtje is Mensen vertellen over Monumenten. Hierover lezen we het volgende op de website: “Herbestemmingen zijn meestal het gevolg van grote verandering: fabrieken sluiten, kerken staan leeg, boerderijen verliezen hun functie. De verhalen van de mensen die hier dagelijks leefden of werkten, heeft vaak geen plek in de traditionele monumentenzorg. ‘Mensen vertellen over Monumenten’ gaat daarom actief op zoek om die verhalen op te halen.”

Prijsuitreiking

We moeten nog even wachten op de uitslag. De jury is druk aan het overleggen en maakt de uiteindelijke winnaar bekend op donderdag 7 november. Fingers crossed!

Lees ook:

imke_vandillen

Bosschenaar van de week: radio-producer en campingbaas Imke van Dillen

Ooit begon ze als bouwkundige, maar inmiddels is ze met name hét gezicht van de buurt. Zowel voor om...
Frank Willems

Vet! Frank zet nieuws om in kunst: ‘Soms haal ik inspiratie uit een gesprek op straat’

De Bossche Frank Willems is kunstenaar. Zijn werkplek, gelegen in een voormalige basisschool, staat ...
streetart den bosch

Gratis kunst: hier geniet je van streetart in Den Bosch

Gratis kunst op bijzondere plekken vind je genoeg in onze stad. Van kleurrijke muren tot graffiti op...
jolande

Gaaf! Bossche kunstenares wint International Artist of the Year 2019

Het is tijd voor taart, want er is een Bosschenaar in de prijzen gevallen. Dit keer niet bij een lot...
Page 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.