Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 x plekken in Den Bosch waarvan je niet weet wat er binnen gebeurt

Door Myrthe van Munster 22 september 2020

Bij indebuurt hebben we wel een neusje voor mysteries. Zo nu en dan schrijven we over opvallende plekken en onderwerpen in de stad. Bijvoorbeeld welk bier wordt het meest geschonken, of wat betekent het symbool op deze gevel? De stad is mysterieuzer dan je denkt! Den Bosch is behalve raadsels aan nog iets rijk: mysterieuze plekken waarvan je niet weet wat er binnen afspeelt! Wij hebben een lijstje gemaakt met panden die niet mogen ontbreken.

Dit artikel is eerder op indebuurt verschenen. 

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Villa aan de Vughterweg

Foto: indebuurt Den Bosch

Je bent bijna in Vught wanneer je langs deze villa komt. Het is een gigantisch pand, aan de rand van Het Bossche Broek. Wat heb je toch een uitzicht als je hier woont! Het gebouw heet ‘Fort Sint Antonie’. Gelukkig hebben we geen forten meer nodig in Den Bosch (althans, dat hopen we!). Volgens de Bossche Encyclopedie werd de villa tussen 1932 en 1934 gebouwd vanuit resten van een bastion. Het huis werd ontworpen door Hendrik Willem Valk, hij ging hier zelf wonen.

Tegenwoordig is dit niet meer een woonhuis, maar een kantoor. Sinds 2012 zit hier Snijders Advocaten.

Vroeger Paleis van Justitie, maar wat is het nu?

Je ziet het gebouw vast weleens als je over de Zuidwal loopt of wanneer je om de binnenstad fietst. Het is net een paleis! En tja, dat klopt, min of meer. Dit was vroeger het Paleis van Justitie. Op de Bossche Encyclopedie staat dat het pand tussen 1912 en 1924 werd gebouwd, maar de glorie duurde kort. In 1944 staken de Duitsers het gebouw in brand, werd gedacht. Uiteindelijk bleek dat een geallieerde tank op een Duitser had geschoten, waardoor de gevel uitbrandde.

Advocatenkantoor

Het gebouw werd in 1949 gerenoveerd en er werd een bovenverdieping op gezet. Tot 1998 zat hier het gerechtshof van de provincie en in 1999 werd de nieuwe geopend aan de Leeghwaterlaan. Wat zit nu in het gigantische gebouw? In 2017 stond in het BD dat advocatenkantoor Banning hierheen verhuisde.

Tankstation aan de Vughterweg

Foto: indebuurt Den Bosch

Dit lijkt op een ouderwets tankstation en dat is ook zo! Je kan hier niet meer tanken, hoewel dat ooit de bestemming was van dit gebouw. Nu is het best een mysterieuze plek. Het is het laatste gebouw aan de Vughterweg voor je in Vught bent. Wat het nu is? Dat gaan we nog even niet zeggen, daarvoor moet je binnenkort onze site checken…

De Paap

In 1856 werd aan de Papenhulst Ziekenhuis St. Joan de Deo opgericht, lezen we op de site van Vereniging Papenhulst Blijft. In 1970 sloot het ziekenhuis zijn deuren en in 1971 werd het een woonoord voor buitenlandse arbeiders. Later in de jaren zeventig werd het pand gekraakt.

De Bombarst

In augustus spraken we met Ad van Etten, Jordy Sanchez, en Noël Josemans. Zij hebben de kapel van De Paap omgetoverd tot De Bombarst: een ruimte waar artiesten elkaar kunnen ontmoeten, inspireren en kunnen optreden. Dezelfde maand hielden de initiatiefnemers een benefietfeest om de verbouwing te bekostigen.

Lees er hier meer over:

bombarst

Dit oude ziekenhuis krijgt een nieuwe functie: ‘We vullen een gat op in Den Bosch’

Je moet het maar durven: een oud pand waar nog veel aan gedaan moet worden omtoveren tot een nieuwe ...

Heineken Brouwerij ‘s-Hertogenbosch

Foto: indebuurt Den Bosch

We weten wel wat er gebeurt in de Heineken Brouwerij, als het goed is. Toch heerst er een soort mysterieuze sfeer rond het gebouw, want heb je ooit gezien hoe het daarbinnen is? Hier wordt bier gebrouwen en gebotteld, maar de dagelijkse gang van zaken is erg lastig te doorgronden omdat het gebouw van Heineken niks verraadt. Wie weet mogen we een keer een kijkje nemen, wij zijn wel geïnteresseerd!

Mariënburg

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Daily Den Bosch (@dailydenbosch) op

Tot 2015 was Mariënburg eigendom van de kloosterorganisatie Zuster van JMJ, volgens het BD. In de hoogtijdagen woonden hier tweehonderd zusters, die vooral veel met onderwijs deden. Nog steeds heeft het klooster veel te maken met onderwijs, want nu zit hier Jheronimus Academy of Data Science (JADS) in. Dat is een samenwerking tussen de universiteit van Tilburg en TU Eindhoven. Bijna de helft van het oppervlak van het gebouw werd in verbouwd tot college-, studiezalen en verwekingsruimten. De rest van het complex werd omgebouwd tot huurappartementen voor (buitenlandse) studenten.

Wil je zien hoe het er van binnen uitziet? Kijk dan het filmpje in dit artikel!

Fort Willem Maria

Bosschenaren kennen, volgens Zuidwaterlinie Noord-Brabant, deze plek als de Citadel. Achter deze muren zit een groot pand verscholen. Het fort werd gebouwd tussen 1637 en 1645. Het huidige monument kreeg een bijnaam: de papenbril. Dat komt omdat het fort Bosschenaren in de gaten hield. In de 18e eeuw kwam in het midden van het terrein een militaire gevangenis. In de jaren zestig verloor het citadel zijn militaire functie en in 1984 werd het gerenoveerd. Vier militaire gebouwen die hier stonden, zijn gesloopt.

Nu zit hier het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC). Dat zit in een gereconstrueerd gebouw in het Citadel.

Lees meer over oude panden en mysteries:

7 x winkels in historische panden

Den Bosch kent veel historische panden. Vaak worden die gebruikt voor winkels. Voor ons de perfecte ...

Bosch’ Mysterie: dit is waarom sommige panden een rooster voor hun huis hebben

De stad zit vol met bijzondere, gekke, grappige en ontroerende geheimen. Soms in de vorm van een bee...
miljonairs

Bosch’ Mysterie: hoeveel miljonairs wonen in Den Bosch?

De stad zit vol met bijzondere, gekke, grappige en ontroerende geheimen. Soms in de vorm van een bee...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.