Zo zit dat: de do’s en don’ts als je een voertuig met zwaailicht en sirene tegenkomt

Door Marloes van Vliet 9 november 2018

Je ziet het regelmatig: een ambulance met sirene en zwaailichten probeert door het drukke verkeer te komen. Sommige automobilisten reageren gelijk en zetten de wagen aan de kant terwijl anderen lichtelijk in paniek raken: ”Wat moet ik doen?!”. Om je te helpen hebben wij tips en regels op een rij gezet.

Deze tips en regels gelden natuurlijk ook wanneer een politie-, of brandweerwagen met sirenes en zwaailichten nadert.

Tips & regels

Ten eerste hebben politieauto’s, brandweerwagens en ambulances voorrang als ze met hoge spoed onderweg zijn en hun zwaailichten en sirenes aan hebben. Je moet dus gelijk ruimte voor hen maken.

Tip 1: houd je aan de regels

Als het druk is, is ruimte maken niet altijd makkelijk. Houd je dan netjes aan de verkeersregels: dat maakt je gedrag voorspelbaar voor de bestuurders van de nooddiensten. Je moet ook niet te hard gaan rijden, gewoon je weg vervolgen en zodra er ruimte is, bijvoorbeeld omdat er parkeerplekken zijn – aan de kant gaan. Zodra je ruimte kunt en gaat vrijmaken, laat dat dan ook duidelijk zien door je knipperlicht aan te zetten.

Je aan de verkeersregels houden is niet alleen een advies. Je mag namelijk nooit de verkeersregels overtreden, ook niet wanneer er dus een ambulance, politie-, of brandweerwagen met sirenes langs moet. Je mag dus niet door rood rijden!

Tip 2: Hou het veilig

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk ruimte maken voor het noodvoertuig met sirenes en zwaailichten, maar doe dat wel veilig. Rij niet met een flinke snelheid de berm in, anders kan dezelfde ambulance straks voor jou komen opdagen. Lukt het niet om ruimte te maken, raak dan niet in paniek. De chauffeur van de nooddienst kiest zelf zijn of haar weg.

Tip 3: Extra rondje

Ook zijn er nog wel eens situaties waarin je toch niet helemaal weet wat te doen, zoals op een rotonde. Als er een voertuig met sirenes achter je rijdt, blijf dan op die rotonde totdat het voertuig met sirenes de rotonde verlaten heeft en daarna kun je weer je eigen weg vervolgen. Het kan dus zijn dat je de rotonde een keertje extra rondrijdt.

Tip 4: Vrije rijstrook

Als er een rijstrook vrij is, laat deze dan ook vrij. Als je op de snelweg rijdt, laat dan ook de vluchtstrook vrij.

Tip 5: Houd afstand van je voorganger

Als je stilstaat voor een verkeerslicht of je staat in de file – is het lastig om ruimte te maken voor bijvoorbeeld een ambulance of brandweerwagen. Zorg er dus altijd voor dat er genoeg ruimte is tussen jouw auto en je voorganger.

Dit ziet een ambulancechauffeur tijdens een spoedrit:


Bron: demensenvandeambulanceLees ook:
kingsland

Stel, je belt 112. Hoe snel is de politie in Den Bosch dan bij je?

Stel, er is iets heel erg mis en je hebt de politie nodig. Nu meteen. Je belt 112 en dan… tja, hoe l...
112-bellen-800x500

MAG DAT: in welke gevallen mag je 112 bellen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
pixa-800x500

MAG DAT: je auto te koop aanbieden op straat met een briefje achter de ruit?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.