Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het aantal misdrijven in Den Bosch is toegenomen: zo veilig is jouw wijk

Door Marèl Holtermans 20 januari 2020

Woninginbraak, openlijk geweld, bedreiging, fraude, mishandeling, straatroof: het zijn allemaal vormen van misdrijven. Verschrikkelijk, maar helaas gebeurt het dagelijks in ons land en ook in Den Bosch. Het landelijk aantal is, in vergelijking met 2018, zelfs met vier procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Jarenlang was er een daling in het aantal misdrijven in Nederland, maar hier is nu een einde aan gekomen. Vorig jaar werden ruim – ga er even voor zitten – 800.000 incidenten geregistreerd. Hoewel het aantal misdrijven in Amsterdam licht daalde, waren in steden als Den Haag, Nijmegen, Eindhoven en Breda juist méér inbraken, mishandelingen en andere vormen van misdrijven dan het jaar voorheen. En ja, ook in Den Bosch steeg het aantal misdrijven.

Misdrijven in Den Bosch

Bosschenaren zijn dus regelmatig het slachtoffer van een misdrijf. Maar hoe vaak? In 2019 werden er 9.087 gepleegd, blijkt uit het politieonderzoek. Dit is 224 meer dan het jaar ervoor.

Veel misdrijven in binnenstad

Als we iets dieper in de cijfers duiken, zien we dat Bosschenaren het meest slachtoffers zijn van woninginbraken. Woon je in de binnenstad? Dan heb je het niet getroffen: hier zijn vorig jaar de meeste misdrijven gepleegd. Ook in de Kruiskamp, Aawijk-Zuid en Hinthamereinde was het relatief vaak raak. In De Herven was in 2019 het veiligst, met het minst aantal incidenten. Maar neem dit met een korreltje zout: aangezien het om een bedrijventerrein gaat, zijn hier een stuk minder mensen dan in de binnenstad.

Aantal en soort misdrijven in jouw wijk

Vul hier jouw gemeente en wijk in om het aantal en soort misdrijven in jouw wijk te bekijken:

Tekst loopt door onder het kaartje. 

Steeds meer jongeren

Uit het onderzoek van de politie blijkt ook dat het aantal jonge daders flink groeit. Vooral bij online fraude neemt het aantal verdachten onder de 18 jaar toe. Korpschef Erik Akerboom wil hier direct tegen optreden: “De deelname van jongeren aan criminele activiteiten is zorgelijk en gaan we het komende jaar in de gaten houden.”

Lees ook:

flitspaal flitspalen

Opletten! Deze Bossche flitspalen flitsen het vaakst

De flitspalen in Den Bosch doen goed hun best. Van mei tot en met augustus 2019 werden weer heel wat...
gevaarlijkste kruispunt Den Bosch

Opletten! Dit is het gevaarlijkste kruispunt van Den Bosch

Waar je als automobilist zeker op je hoede moet zijn? Op de kruising van de Sint Teunislaan en de Ro...
vuurwerkincidenten

Mortiergranaten en andere verboden knallers: zoveel vuurwerkmisdrijven waren in Den Bosch

Van verboden knallers op zak hebben tot het invoeren van illegaal vuurwerk uit het buitenland: in vi...

adv.