Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een mix van studenten, starters en expats: dit is de binnenstad

Door Myrthe van Munster 4 december 2019

Wonen in Den Bosch kan in monumentale panden of chique nieuwbouwcomplexen, in rustige buurten met veel groen of midden in de bruisende binnenstad. Iedere Bossche wijk is onderverdeeld in buurten met hun eigen karakter, inwoners en uiterlijk – en elke week lichten wij er eentje voor je uit. Deze keer gaan we naar de Binnenstad, met de buurten Het Zand en de Vughterpoort!

Wie kan er nou beter vertellen over het imago, de bewoners en de geschiedenis van een buurt dan een wijkagent? Daarom vroegen wij aan wijkagent Jelle Huisman wat voor mensen in de binnenstad wonen. Jelles gebied bestaat uit het centrum, Het Zand en Vughterpoort. “In het centrum is veel diversiteit qua inwoners. Hier heb je portiekappartementen en miljoenenhuizen. En natuurlijk wonen ook veel studenten in de stad. Ik krijg vaak klachten over geluidsoverlast, maar in veel gevallen kun je zeggen: ‘Welkom in de binnenstad.'”

Tekst loopt door onder de foto

Foto: indebuurt Den Bosch

Minder persoonlijk

Voordat Jelle in de binnenstad werkte, was de Graafsebuurt zijn gebied. “In de binnenstad gaan de klachten niet over individuen, ze gaan over het verkeer bijvoorbeeld. In de Graafsebuurt zijn meldingen gericht op een adres. Daar gebeurt ook meer achter gesloten deuren, terwijl ik in het centrum vaak wordt aangesproken op straat.”

Tekst loopt door onder het kaartje

De andere buurten van de Binnenstad

Naast het centrum werkt Jelle ook in Het Zand en in de Vughterpoort. Daar merkt hij dat het veel rustiger dan in het centrum is, met name in het zuidelijke deel. “Ik fiets er wel doorheen, maar hier gebeurt niet veel. In Het Zand heb ik wel meer te doen. Daar zit de Tramkade.” Dit stukje stad is vaak wat drukker, vooral in het weekend.

Making of Het Zand

Waar nu de Tramkade zit, was het niet altijd feest. Er was überhaupt niet veel tot het einde van de 19e eeuw. Toen moest de stad uitbreiden, omdat het goed ging met de economie en omdat de woonsituatie van bewoners van de binnenstad erg slecht was. Het gebied ten westen van de stad was als eerste aan de beurt. De aannemers hoogden de grond op voor 35 cent per kubieke meter. De gemeente dacht wel genoeg woningen te hebben tot 1940, maar dat bleek toch niet zo te zijn! Al in 1919 werd een nieuw gebied opgehoogd, waar De Muntel nu zit.

De Tramkade in verte tussen 1955-1965. Foto: Erfgoed 's-Hertogenbosch
De Meelfabriek op Het Zand in 1944. Foto: Erfgoed 's-Hertogenbosch

Een nieuw station

We duiken nog verder de geschiedenis van dit stukje Den Bosch in. In 1868 werd de eerste spoorwegverbinding met de stad aangelegd. Toch duurde het nog even voordat het station er was: pas in 1896 werd het geopend. In dit artikel kun je zien hoe het station door de jaren heen veranderde. Rondom het station werden veel huizen gebouwd, waardoor het een levendige buurt werd.

Tekst loopt door onder de foto

Het tweede station van Den Bosch. Foto: Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Wist je dat…

  • … het zand, gebruikt voor ophoging van de buurt Het Zand, uit het meer de IJzeren Man in Vught komt? De naam IJzeren Man komt van de graafmachine en waar Het Zand zijn naam aan te danken heeft, spreekt voor zich.
  • … de ontwerper van het oude station, Eduard Cuypers, de neef is van de architect Pierre Cuypers, architect van het Amsterdamse station? Dus als je foto’s ziet van het tweede station in oude glorie en denkt, goh, dat lijkt wel, heb je misschien gelijk! Eduard Cuypers werd opgeleid op het architectenbureau van zijn oom.
  • … de buurt Vughterpoort beschermd stadsgezicht is? Dit, vanwege de zeldzaamheid en de gaafheid.

Bronnen

Lees ook eens over andere wijken:

Een honderdjarige wijk met rellen: dit is De Graafsepoort

Wonen in Den Bosch kan in monumentale panden of chique nieuwbouwcomplexen, in rustige buurten met ve...

Het allereerste overdekte winkelcentrum van de stad en een plek voor krakers: dit is Noord

Wonen in Den Bosch kan in monumentale panden of chique nieuwbouwcomplexen, in rustige buurten met ve...

Een compleet nieuwe, hypermoderne ‘wereld’: dit is Paleiskwartier

Wonen in Den Bosch kan in monumentale panden of chique nieuwbouwcomplexen, in rustige buurten met ve...

adv.