Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Smile! Scanauto met camera’s rijdt rondjes door Den Bosch

Door Liselot de Bruijn 29 oktober 2020

Niet vreemd opkijken als er binnenkort een auto door je straat rijdt met camera’s op het dak. Grote kans dat het een scanauto is van het bedrijf Cyclomedia. De komende maand leggen zij heel Den Bosch vast in honderdduizenden foto’s.

Het bedrijf Cyclomedia rijdt het hele jaar rond door heel Nederland met scanauto’s. Ze maken 360 graden panoramafoto’s van de openbare ruimte. Om de vijf meter, dat wordt gemeten in de autobanden, klikken de twee camera’s voor en achter op het dak van de auto. Van elke foto wordt bovendien precies vastgelegd met coördinaten waar deze is gemaakt.

De foto’s en een hele hoop bijbehorende data worden verkocht aan gemeenten, brandweer, politie en waterschappen. Ook commerciële partijen zoals vastgoedbedrijven, het Kadaster en verzekeringsmaatschappijen kopen de foto’s.

Google Streetview

Misschien denk je nu aan de auto’s die voor Google Streetview de straat op gaan, maar daarvoor worden deze foto’s juist niet gebruikt. Het bedrijf Cyclomedia is een concurrent van Google. “Google Streetview is gericht op consumenten. Wij maken elk jaar opnieuw foto’s en van onze pixels is exact aan te geven waar en wanneer die gemaakt zijn”, vertelde een woordvoerder van Cyclomedia eerder in Tubantia.

De scanauto kun je in Den Bosch zien rijden van 29 oktober tot 9 december. Wil je dus graag op de foto komen? Let dan goed op een auto met camera’s op het dak. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je straks je eigen hoofd online ziet staan. Herkenbare personen en kentekens van auto’s worden onherkenbaar gemaakt (‘geblurd’) voordat de beelden aan de gemeente worden geleverd.

Ook interessant:

geblurd

Mysterie opgelost: waarom sommige Bossche huizen op Google Street View geblurd zijn

Je bent vast wel eens virtueel door je eigen straat gelopen via Google Street View. Hartstikke leuk,...
Zoete lieve Gerritje

Zo zien bekende Bossche plekken eruit op Google Streetview

Grappig om te zien hoe Google Streetview een momentopname maakt van plekken waar we bijna dagelijks ...
scootmobielen

7 x grappige beelden van Google Street View in Den Bosch

Niks is leuker dan af en toe gewoon eens even virtueel door je eigen stad rijden. Met een camera op ...

adv.