Dit doet de gemeente om eikenprocessierupsen te bestrijden

Door Marèl Holtermans 14 mei 2019

Oei: de eikenprocessierupsen zijn uit hun ‘donkere hol’ gekropen. Hoe hoger de temperaturen, hoe beter de eikenprocessierupsen gedijen. En als we de experts moeten geloven wordt het dit jaar nóg erger. Gelukkig hebben we de gemeente, die de strijd tegen deze beestjes aangaat. 

Vorig jaar verdrievoudigde het aantal eikenprocessierupsen. En ook dit jaar zijn de beestjes actief. Als je in aanmerking komt met een eikenprocessierups kun je last krijgen van huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. Ook kan er een anafylactische shock, een heftige allergische reactie, ontstaan die dodelijk kan zijn.

Heftig! Wat doet de gemeente er aan?

Bestrijdingsmedewerkers van de gemeente zuigen de nesten van de eikenprocessierups weg. Dit gebeurt zowel op de grond als vanuit een hoogwerker. Soms moeten ze zelfs de boom in klimmen om bij een nest te komen. In dat laatste geval gebruiken ze wel een speciale tool om het nest weg te zuigen. De medewerkers beginnen met dit klusje als de rupsen drie keer verveld zijn. Normaliter is dat rond half mei. Ze gaan door tot eind september.

Waar doen ze dat?

Vanaf 2020 gaat de gemeente preventief bestrijden. Tot die tijd kiest de gemeente natuurlijk eerst de plekken waar het nest het duidelijkst zichtbaar is. Bijna alle plekken kent de gemeente al, maar mocht je een nieuw nest zien, laat het dan zeker weten! Dit geldt alleen voor nesten die op openbaar gebied gespot zijn. Heb je een nest in de tuin? Dan moet je bij een particulier bedrijf aankloppen.

Dit kun je zelf doen

Ga je een middagje weg? Wees dan alert. Het ligt misschien voor de hand, maar we zeggen het toch even: raak de kruipsels niet aan en vermijd al het contact! Ga je wandelen in het bos of een natuurgebied? Bedek dan je hals, armen en benen, ga niet op de grond zitten en bescherm je ogen met een zonnebril. Nog een paar andere tips: hang de was niet buiten, ga niet op het gazon zitten als een besmette boom in de buurt staat en houd je huisdieren goed in de gaten.

Mocht je tóch in aanraking zijn gekomen met de kruipers en je hebt erge klachten: ga naar de huisarts. Over het algemeen verdwijnen de klachten binnen twee weken. Ga in ieder geval niet krabben of wrijven en was je huid, ogen en kleding goed.

Lees ook:

toronto

Je moet het maar durven: deze Bosschenaren vertrokken naar het buitenland

Alles in Nederland achterlaten en naar het buitenland vertrekken: veel mensen dromen ervan, maar sle...
Oktoberfest den bosch

Jawohl! Het Oktoberfest komt dit jaar terug en deze artiesten treden op

Om het Oktoberfest te vieren, hoef je ook dit jaar niet helemaal af te reizen naar Duitsland. Je kun...
Elisa Mulder

Bossche ondernemer en fotograaf Elisa was al een powerwoman in 1900

Elisa Mulder, geboren in 1860, was ondernemer én fotograaf. Haar stereofoto’s zijn een bijzonder ond...

Meer over

Gemeente

adv.