Met een hoverboard op de openbare weg rijden, mag dat in Den Bosch?

Door Marèl Holtermans 11 januari 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, mag dat? Deze week: mag je met een hoverboard op de openbare weg rijden?

Hoverboards zijn de laatste jaren razend populair bij jong en oud. De borden zweven natuurlijk niet echt. Er zitten twee wielen aan die worden aangedreven door een elektromotor. De bestuurder staat met zijn voeten naast elkaar op de plank en stuurt met zijn lichaam. Met het bord haal je een maximale snelheid van 12 kilometer per uur. Met een hoverboard kun je dus sneller bij de supermarkt zijn, dan wanneer je gaat lopen. Maar mag je zomaar met deze gadget door de stad rijden?

Niet goedgekeurd

Helaas, het is niet toegestaan om met een hoverboard op de openbare weg te rijden. Op de site van de Rijksoverheid lezen we:

‘De hoverboard heeft geen stuur of zitplaats. Het valt daardoor in geen enkele categorie van voertuigen die zijn goedgekeurd voor gebruik op de weg. Daarom mag je er niet mee op de openbare weg rijden.’

Onder de openbare weg vallen trouwens ook de stoep, het fietspad of bijvoorbeeld de Neude. Je mag met een hoverboard alleen op privéterrein rijden zoals een tuin of een schoolplein. Daarvoor moet je uiteraard wel toestemming hebben van de eigenaar van het terrein.

Boete

Als je toch met een hoverboard de weg op gaat, kun je een flinke boete krijgen. Volgens Independer bedraagt de boete tussen de €180 en €360. Ook kan de politie je bord in beslag nemen. Tot slot is het goed om te weten dat je niet WA-verzekerd bent als je op een hoverboard rijdt. Als je kind tegen de dure BMW van de buurman aanrijdt, moet je de schade dus zelf vergoeden.

Met een hoverboard mag je dus niet de openbare weg op. Wil je toch met een tweewielig voertuig met een elektromotor op pad gaan? Koop dan een Segway. Die zijn wel goedgekeurd, omdat ze een stuur hebben.

pixa-800x500

MAG DAT: je auto te koop aanbieden op straat met een briefje achter de ruit?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
112-bellen-800x500

MAG DAT: in welke gevallen mag je 112 bellen?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
ballon den bosch

MAG DAT: een sfeerballon oplaten in Den Bosch?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.