MAG DAT: vochtige doekjes door de wc spoelen?

Door Marèl Holtermans 14 april 2019

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: mag je vochtige doekjes door de wc spoelen?

Gebruik jij billendoekjes om de billen van je baby schoon te maken? Of gebruik je ze misschien ook gewoon lekker voor je eigen derrière? Vochtig toiletpapier geeft vaak een heerlijk fris gevoel na een grote boodschap, maar wat doe je er daarna eigenlijk mee? Net als gewoon wc-papier door het toilet spoelen, zou je denken. Maar mag dat eigenlijk wel? We zochten het voor je uit!

Billendoekjes

Vochtige doekjes zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn billendoekjes, er is vochtig toiletpapier en er zijn verfrissingsdoekjes. Sommige ruiken naar bloemetjes, andere hebben een superhippe verpakking. Wat wij willen weten: wat doe je met die doekjes nadat je ze gebruikt hebt? Mag je deze doekjes door de wc spoelen?

MAG DAT?

Nee, dat mag niet, zo lezen we op weetwatjedoorspoelt.nl, een online platform van de branchevereniging van fabrikanten van vochtige doekjes. De meeste vochtige doekjes mag je niet door het toilet spoelen. Ze kunnen problemen veroorzaken in de riolering en bij de afvalwaterzuivering. In het ergste gevoel zit je wc verstopt ennuh, dat wil je niet… Gooi vochtige doekjes dus gewoon bij het restafval. Op de verpakking staat – als het goed is – ook aangegeven dat de doekjes niet door de toilet mogen. Je ziet dat aan deze symbolen:

vochtig toiletpapier

Het eerste symbool betekent dat je het product na gebruik in de prullenbak moet gooien. Het tweede symbool is vrij duidelijk: dit product mag niet door de wc.

De uitzondering die de regel bevestigt

Zoals bij elke regel zijn er ook hier een aantal uitzonderingen. Sommige vochtige doekjes mogen namelijk wél gewoon doorgespoeld worden. Het gaat hier om doekjes die voldoen aan de fabrikantentest voor doorspoelbaarheid (ja mensen, het bestaat). Een doekje voldoet hieraan als:

  • Bij normaal gebruik in het toilet, de riolering en de afvalwaterzuivering geen verstopping optreedt;
  • Het doekje veilig is en binnen een redelijke tijd oplosbaar is in het milieu.

Je herkent de vochtige doekjes die je door mag spoelen aan dit symbool:

vochtige doekjes

Lees ook:

Een boom dicht bij de tuin van de buren planten, mag dat?

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Da...

Mag dat: je lege chipszak bij het plasticafval gooien?

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Da...

MAG DAT: een joint opsteken op straat in Den Bosch?

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Da...

adv.