MAG DAT: een sfeerballon oplaten in Den Bosch?

Door Marèl Holtermans 16 november 2018

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Deze week: mag je zomaar een sfeerballon oplaten in Den Bosch?

Je bent getrouwd en je wil een wensballon de lucht in sturen, het liefst met het hele bruidsgezelschap. Maar mag dat eigenlijk wel? Het antwoord is niet zo eenduidig.

Milieu

Laten we bij één van de meest gehoorde argumenten tegen het gebruik van sfeer- en wensballonnen beginnen: het is slecht voor het milieu. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel gemeentes het oplaten van ballonnen sterk afraden. Dieren raken verstrikt in de linten van de ballonnen of ze eten ze op. Dat moeten we niet hebben natuurlijk, maar iets afraden is niet hetzelfde als verbieden. Dus hoe zit het nou precies?

A-ha, dus zo zit het!

Oké, het is een beetje droog, maar daar gaan we dan. In principe staat er niets over in de APV van Den Bosch, maar als je van plan bent een wensballon (die papieren dingen met een vlam) op te laten, let er dan op dat de windkracht niet sterker is dan 2 Beaufort. Dit wordt vermeldt door Luchtvaartnieuws. Gebruik hem niet als het regent of binnenshuis (joh). Houdt ook een afstand van minimaal 15 kilometer van (zweef)vliegvelden!

Zo. Weet je dat ook weer.

Algemene regels

En dan hebben we nog de algemene regels voor sfeerballonnen. Je mag in ieder geval niet mensen in gevaar brengen met je ballon, hij mag niet hoger of breder zijn dan 75 centimeter, er mogen geen metalen onderdelen in of aan zitten en je mag ze niet aan elkaar vastmaken.

Vorige keer vroegen wij ons dit af:

pixa-800x500

MAG DAT: je auto te koop aanbieden op straat met een briefje achter de ruit?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...
Foto: Unsplash | Farica Yang

MAG DAT: je oude foto’s bij het oud papier gooien?

Alle foto’s van je wegwerpcamera zijn totaal mislukt. Of het is uit met ‘de liefde van je leven’ en ...
Foto: Benjamin Balazs via Unsplash

MAG DAT: een rondje fietsen in het bos?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Meer over

Gemeente

adv.