Mag dat: een selfie maken in het stemhok?

Door Marèl Holtermans 15 maart 2019

Nog even en we mogen weer het stemhokje in. Op 20 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen, daar schreven we eerder al dit artikel over. Als je gaat stemmen, wil je dat misschien wel vastleggen. Leuk voor Instagram of Snapchat, weet je wel. Maar mag dat eigenlijk: een selfie maken in het stemhok? Wij hebben het antwoord voor je.

Die mobiele telefoon gaat bijna overal mee naartoe, het stemhokje is daarop geen uitzondering. Vlak voordat je het potloodje oppakt doe je je haar even goed en ‘klik’, je hebt een ‘stemfie’ gemaakt. De afgelopen jaren was er een hoop commotie over. Komt het kiesgeheim hierdoor niet in gevaar?

Een verbod

Een werd zelfs gesproken over een verbod op de selfie in het stemhokje. De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken (Ronald Plasterk) begon daar niet aan en later besloot ook de rechter dat een stemfie niet verboden is. Zo mag je vandaag de dag nog steeds gewoon een selfie maken als je gaat stemmen.

Niet alle voorzitters van stemlokalen zijn daar even blij mee, want het kan de boel natuurlijk wel een beetje ophouden. Wie staat er nou in één keer goed op een selfie? Maar denk maar zo: jouw selfie kan anderen aansporen om ook te gaan stemmen. En dat is toch alleen maar goed?

Mee in het stemhok

Je mag trouwens niet zomaar iedereen mee het stemhok in nemen. Baby’s en kinderen tot drie jaar mogen mee, want die hebben nog geen invloed op het stemgedrag. Verder mogen alleen mensen met een lichamelijke beperking geholpen worden.

Lees ook:

karton out papier

MAG DAT: je drankkarton bij het oud papier gooien?

Soms weten we niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MA...

MAG DAT: zelf een ‘verboden fietsen te plaatsen’ sticker op je raam plakken?

MAG DAT: autorijden terwijl je niet álle ruiten volledig schoon hebt gekrabd?

Meer over

Gemeente

adv.