Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: bramen plukken in de Bossche natuur?

Door Marèl Holtermans 12 augustus 2020

Het is bramentijd en dat betekent dat de bramenstruiken weer vol hangen. In Den Bosch spotten wij struiken bij de Vughtse Gement, Moerputten en Het Bossche Broek. Mag je die bramen zomaar plukken om bijvoorbeeld verse sap of jam te maken? 

Marcel van Dun van Staatsbosbeheer geeft het antwoord. De organisatie beheert een gigantische oppervlakte van 273.000 hectare aan natuur.

Plukken op kleine schaal

“Officieel mag je niet wildplukken, dat valt onder stroperij”, vertelt de woordvoerder. Daar zit wel een grote ‘maar’ aan. Marcel: “Wel mag je voor eigen gebruik plukken. Dus niet hele manden vol. Laat wat hangen voor andere mensen en vooral ook voor de dieren.” Het antwoord is dus: ja, je mag bramen plukken. Mits je het op kleine schaal doet en voor eigen gebruik is. Wat is dan precies kleine schaal? Staatsbosheer hanteert als uitgangspunt een hoeveelheid van 250 gram. Pluk je tóch meer bramen of verkoop je het door? Dan riskeer je een boete die kan oplopen tot €4.100,-.

Ga voorbereid op pad

Geen expert in wildplukken? Lees dan eerst de tips van de experts bij Staatsbosbeheer. Er zijn diverse giftige planten waar je misselijk of ernstig ziek van kunt worden. Wildplukken is altijd op eigen risico, dus zorg dat je voorbereid op pad gaat.

Lees ook:

MAG DAT: kamperen in Het Bossche Broek of Vughtse Gement?

De kans is groot dat je zomervakantie er iets anders uitziet dan je vooraf had gepland. Wellicht bli...
Mirjam Wouters

[VIDEO] Rondje Moerputten met boswachter Mirjam: ‘Natuur zoals hier zie je bijna nergens’

Misschien heb je weleens gehoord dat Den Bosch vroeger de Moerasdraak werd genoemd. Daar zijn versch...
wolf

Gespot! Bossche fotograaf ziet wolf in de Moerputten

Het hield de gemoederen in de buurdorpen al een tijdje bezig: er was een wolf actief in onder andere...

Meer over

Gemeente

adv.