Jeugdzorg, woningbouw, kunst en cultuur; zomaar wat onderdelen waar gemeente Den Bosch aan (mee)betaalt. Het spaarpotje van de gemeente verandert daarom continue. Hoe staat Den Bosch er financieel voor? Dat onderzocht BDO Accountants & Adviseurs (BDO). Hier zie je een overzicht!
Om maar met het goede nieuws te beginnen: de cijfers van Den Bosch zien er rooskleurig uit. De onderzoekers hebben verschillende financiële gegevens op een rij gezet en deze vergeleken met andere steden. Van alle gemeenten met minimaal 100.000 inwoners, staat Den Bosch op plek vijf van financieel gezonde gemeenten. Hierbij is gekeken naar verschillende indicatoren.
Op de eerste pagina zie je het belang van een financieel gezonde gemeente. Swipe naar links om meer over Den Bosch te lezen.
Waarom het voor jou belangrijk is dat de gemeente financieel gezond is
Misschien is je eerste gedachte: wat maakt het voor mij uit hoe het financiënboekje van de gemeente eruitziet? Nou, een hoop!
Je merkt het misschien niet direct, maar de gemeente kan ervoor zorgen dat jouw leven in Den Bosch een stuk aangenamer wordt. Een paar onderdelen waaraan de gemeente (mee)betaalt:
- Het Bosch’ Winterfestijn.
- Nieuwe woningen in Boschveld.
- Nieuw fietspad bij de Van Berckelstraat.
- Jazz in Duketown.
- De introweek voor nieuwe studenten.
En zo zijn er nog veel meer onderdelen waar de gemeente aan meebetaalt. Hoe beter het financiënboekje van de gemeente eruitziet, hoe meer de gemeente de optie heeft om te investeren in de stad.
Advertentie wordt geladen…
Het onderzoek
Den Bosch kreeg een glorieuze tien. Dat houdt in dat Den Bosch het minste financiële risico loopt! De cijfers zijn gebaseerd op basis van de jaarrekening van 2020.
Indicator één: buffer van de gemeente
Iedere gemeente heeft in het ideale geval een financiële buffer. Als er dan onverwacht iets gebeurt, kan een gemeente snel helpen zonder dat het in de financiële problemen komt. Elke gemeente heeft vanuit de onderzoekers een indicatiecijfer gegeven, zo ook Den Bosch. Onze gemeente heeft samen met zes andere grote gemeenten het hoogste cijfer gekregen.
Waar is een financiële buffer voor nodig?
Een voorbeeld: in 2020 brak plots de coronapandemie uit. Hierdoor moesten gemeenten, en dus ook Den Bosch, snel schakelen. De gemeente kreeg opeens andere kostenposten. Denk aan de TOZ-regeling voor ondernemers en het missen van andere inkomsten, zoals de toeristenbelasting.
Advertentie wordt geladen…
Indicator twee: schuldenlast
De onderzoekers hebben ook gekeken naar de zogenaamde nettoschuldquote. De gemeente leent geld voor investeringen, bijvoorbeeld om nieuwe woningen te bouwen. Dat betekent wel dat de gemeente dit bedrag moet terugbetalen. De nettoschuldquote is een percentage waarin duidelijk wordt hoeveel de (rente)kosten drukken op de inkomsten.
In Den Bosch
Hoe lager dit percentage is, hoe gunstiger voor de gemeente. De gemiddelde nettoschuldquote bij Nederlandse gemeenten was 42 procent. Den Bosch zit daar ver onder met 19 procent.
Advertentie wordt geladen…
Indicator drie: grond
Een ander onderdeel waar de onderzoekers naar hebben gekeken is grondexploitatie. Dat zit als volgt: de gemeente is eigenaar van veel grond. Hoe minder grond een gemeente verkoopt aan particulieren (denk aan mensen die een huis willen bouwen), hoe hoger de waarde is van grond. Landelijk gezien ligt het relatieve aantal van grondexploitatie op 9 procent. In Den Bosch ligt het iets hoger, namelijk op 10 procent.
Advertentie wordt geladen…
Indicator vier: begroting
De onderzoekers hebben ook gekeken naar de begroting van gemeenten in Nederland. Hierbij werd gekeken of gemeenten de begroting sluitend konden krijgen en of de gemeente ruimte heeft om de eigen lasten te dragen.
Begroting van Den Bosch
Den Bosch heeft volgens de onderzoekers geen tekort en geen overschot. Oftewel: de begroting is exact sluitend.
Advertentie wordt geladen…
Indicator vijf: belastingcapaciteit
Als laatste werd ook de belastingcapaciteit onder de loep genomen. De belangrijkste belastingen die gemeenten heffen zijn de onroerendezaakbelasting op huizen en bedrijfspanden en de riool- en afvalstoffenheffing. Als dit laag is, betekent het dat een gemeente meer inkomsten uit belastingen kan halen.
Belastingcapaciteit in Den Bosch
De belastingcapaciteit in Den Bosch ligt op 80 procent. Dit is gunstig volgens de onderzoekers. Volgens de onderzoekers lopen gemeente die een belastingcapaciteit van 95 procent of minder hebben het minst risico.
Advertentie wordt geladen…
Landelijke cijfers
Eerder werd duidelijk dat het financieel gezien goed gaat met Den Bosch. Hoe zit dat landelijk? Uit het onderzoek blijkt dat er veel verschillen zijn tussen de gemeenten. Een op de drie gemeenten zit in financiële problemen.
Hoge kosten
Met name het sociale domein zorgt voor veel kosten. Denk hierbij aan zorg en jeugdtaken. Onder andere in Utrecht, Drenthe en Limburg zijn veel gemeenten die tekort komen. Volgens de onderzoekers komt dat met name door de bezuinigingen vanuit het rijk. Mogelijk wordt dat nog versterkt door corona.
Leuk feitje om mee af te sluiten. Den Bosch mag dan in de top vijf staan van financieel gezonde gemeenten, de nummer één gaat naar een andere Brabantse stad: Tilburg!
Advertentie wordt geladen…
Advertentie wordt geladen…