Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het allereerste overdekte winkelcentrum van de stad en een plek voor krakers: dit is Noord

Door Myrthe van Munster 20 november 2019

Wonen in Den Bosch kan in monumentale panden of chique nieuwbouwcomplexen, in rustige buurten met veel groen of midden in de bruisende binnenstad. Iedere Bossche wijk is onderverdeeld in buurten met hun eigen karakter, inwoners en uiterlijk – en elke week lichten wij er eentje voor je uit. Deze keer gaan we naar Noord!

Misschien denk je nu bij het lezen van de intro: he? Hebben jullie Orthen niet al belicht? Klopt! Aangezien er zóveel over deze wijk te vertellen was, hebben wie die eerder uitgelicht. Nu gaan we verder met de andere gedeelten van Noord!

Minder hoogbouw

Bij de ontwikkeling van wijken in Den Bosch Noord, werd gekeken naar toegankelijkheid voor auto’s. De plannen voor Noord waren flexibel, dat houdt in dat ze niet meteen definitief waren. In 1972 veranderde het oorspronkelijke plan: er moest minder hoogbouw in de wijk gebouwd worden.

De winkels en scholen kwamen op een centrale plek. In plaats van namen kregen de straten nummers, bijvoorbeeld Eerste Donk tot en met Negende Donk. In de loop der jaren zijn, volgens de gemeente, veel woningen gerenoveerd en straten opgeknapt.

Tekst loopt door onder foto

Foto: Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Criminaliteit

Een deel van Noord waar meer informatie over te vinden is dan de andere buurten in Noord, is De Hambaken. De Volkskrant schreef het volgende over de buurt: ‘In 2000 werd in de wijk FC Den Bosch-supporter Pierre Bouleij door de politie in zijn huis doodgeschoten. Daarna braken drie dagen lang rellen uit in de Graafsewijk, dat onder meer het stamcafé van de harde kern van Den Bosch herbergt.’

Nog een incident: zeven jaar later was er een vechtpartij tussen Marokkaanse en Antilliaanse jongeren. De gemeente lanceerde plannen om de buurt te verbeteren. De ruzie had met ‘criminele activiteiten’ te maken.

Wijk op slot

Deze buurt heeft niet een geweldig imago. Zo zat deze plek volgens de Volkskrant een dag lang op slot in 2014. Dit was zodat de politie, gemeente en Belastingdienst controles konden uitvoeren. Er was sprake van criminaliteit, drugsoverlast en huiselijk geweld in De Hambaken en daarom werd iedereen die de wijk in en uit kwam, gecontroleerd.

In 2017 bestonden de aandachtspunten bijvoorbeeld uit overlastgevende jeugd, alcohol, drugs, fraude met uitkeringen en huiselijk geweld. Veiligheid bleef een aandachtspunt en sociale wijkteams en basisteams jeugd en professionals gaan de problemen te lijf. Belangrijk voor De Hambaken is ondersteuning en samenwerking met burgerinitiatieven.

Gezellig in het winkelcentrum

Als je het over de Rompert hebt, denk je misschien wel als eerste aan het winkelcentrum, de Rompertpassage. Hier zijn veel shops, waaronder Jack’s Delicatessenhuis en Bloemsierkunst Oxalis. De Rompertpassage opende in 1977 en er zitten 48 ruimtes in. De grootste zijn van de Albert Heijn, Jumbo en Aldi. Bezoekers kunnen hier wat eten bij Brasserie Le Mirage of zich laten knippen bij Gigi Couffures.

Tekst loopt door onder de foto

Gratis boodschappen

Er worden regelmatig activiteiten in het winkelcentrum georganiseerd, zoals Halloween en een modeshow met muzikale acts. Zo nu en dan loopt hier een ‘Mysterie Shopper‘: met zijn gekke outfits verrast hij mensen. Loop je hem tegen het lijf, dan is de kans groot dat de winkeliersvereniging je boodschappen betaalt! Sinterklaas en de Kerstman komen in december ook langs.

Cement

Tegenover de Rompertpassage zit Cementrum, een voormalig kantoorpand. Hier wonen antikrakers, terwijl de gemeente nadenkt over nieuwe bestemmingen. Het is sinds 2018 een monument, omdat het een unieke constructie is voor Nederland. Volgens de gemeente was het gebouw een visitekaartje van de Nederlandse cementindustrie. Tot 2014 zat het cementbedrijf in dit gebouw. Tijdens Theaterfestival Boulevard waren hier voorstellingen te zien.

Wist je dat…

  • … de Romperpassage het eerste overdekte winkelcentrum van Den Bosch was?
  • … twee werknemers van de Albert Heijn in de Rompert in 2017 werden ontslagen omdat ze op een toiletpapiertoren sprongen? Het filmpje kun je hier zien.
  • … in juni een ode aan de Bossche volkswijken was georganiseerd? Dat was in de vorm van een toneelstuk, genaamd WIJ, een ode aan de Bossche volkswijk.

Bronnen

Lees meer over Bossche wijken: 

Een eigen talentenjacht, betrokken bewoners en een kinderboerderij: dit is De Kruiskamp

Wonen in Den Bosch kan in monumentale panden of chique nieuwbouwcomplexen, in rustige buurten met ve...

Toneel, fabrieken en een ongekroonde burgemeester: dit is Boschveld

Wonen in Den Bosch kan in monumentale panden of chique nieuwbouwcomplexen, in rustige buurten met ve...

adv.