Er werd veel ingebroken in Den Bosch en vooral bij huizen met deze postcode

Door Marloes van Vliet 6 december 2017

Het is weer vroeg donker buiten. Voor inbrekers is dit daarom de perfecte tijd van het jaar om hun slag te slaan. Wij vragen ons af waar nu het meest wordt toegeslagen? Ook geven we tips om inbrekers buiten te houden.

Staat jouw wijk erbij?

Wist je dat je zelf kunt opzoeken of er bij jou in de wijk veel wordt ingebroken? De politie maakt die gegevens openbaar via haar website. Je vind dan cijfers over de laatste drie maanden. Zo werd er in de afgelopen drie maanden maar liefst negen keer ingebroken in postcodegebied 5211, zes keer in gebied 5216, maar ook in de wijk De Donk was het flink raak, in postcodegebied 5233 werd er zes keer ingebroken en in 5246 vijf keer.

Afgelopen jaar

Wij hebben ook gekeken naar de cijfers over de eerste negen maanden van dit jaar. Zo is er in postcodegebied 5211, dat is de omgeving van Het Zand in Den Bosch 40 keer ingebroken of een poging daartoe gedaan.

4 tips voor de donkere maanden

Het BD schrijft dat inbrekers van november tot en met februari volop profiteren van het duister. Gemiddeld doen ze bijna 50 procent meer pogingen tot inbraken dan de maanden waarin het langer licht blijft. Vooral tijdens de feestdagen is er sprake van een piek. De politie geeft deze tips om de diefstal tegen te gaan:

Draai de deur op slot
Bij 15 procent van de inbraken is sprake van het niet op slot draaien van de voor- of achterdeur, dus draai altijd de deur op slot. Dat voorkomt ook dat ‘flipperaars’ de deur openmaken met een plastic kaartje.

Verlichting
Laat bij afwezigheid de lichten aan, al dan niet met een tijdschakelaar. Inbrekers nemen liever niet de gok dat er iemand thuis is.

Doe de ramen dicht
Ook op bovenverdiepingen kunnen inbrekers door openstaande ramen binnenkomen.

Laat de cilinders vervangen
Inbrekers forceren oude cilinders van sloten door een schroefje in het slot te draaien en dan hard te trekken. Voor 120 euro koopt u nieuwe hardstalen cilinders die daartegen bestand zijn.

via GIPHY

Meer over

Gemeente Nieuws