Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een honderdjarige wijk met rellen: dit is De Graafsepoort

Door Myrthe van Munster 13 november 2019

Wonen in Den Bosch kan in monumentale panden of chique nieuwbouwcomplexen, in rustige buurten met veel groen of midden in de bruisende binnenstad. Iedere Bossche wijk is onderverdeeld in buurten met hun eigen karakter, inwoners en uiterlijk – en elke week lichten wij er eentje voor je uit. Deze keer gaan we naar De Graafsepoort! 

Volgens de gemeente bestaat de wijk uit de buurten Hinthamerpoort, Graafsebuurt Zuid en Noord, Aawijk Noord en Hintham Zuid en Noord. De wijk komt voort uit stadsuitbreidingen. Het begon in 1917 met de Hinthamerpoort, of zoals het ook genoemd wordt, ‘de Bartjes’ of Barten. De naam Bartjes komt van pastoor Barten. Hij stond zijn pastorietuin in crisisjaren af aan bewoners van de Graafsewijk, zodat ze voedsel konden kweken. Bepaalde delen van de wijk, Graafsebuurt Noord, Hinthamerpoort Zuid en Noord, worden de Graafsewijk genoemd. De naam van de wijk komt van het feit dat het aan de oude weg naar Grave lag.

Tekst loopt door onder de kaart

Sigarenmakershuizen

Bepaalde huizen werden gebouwd door omgeschoolde, werkloze ex-sigarenmakers. De sigarenmakers bouwden de woningen omdat het niet goed ging met de sigarenmarkt. Met deze omscholing moesten de arbeiders uit de misère komen. De huizen kregen de bijnaam ‘sigarenmakershuizen’.

Tekst loopt door onder de foto

Foto: Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

Een criminele buurt

Bij Vice lezen we dat het voor de bewoners een hechte, gezellige wijk is waar iedereen elkaar kent en waar je dingen onder elkaar oplost. In de bron staat ook dat het voor justitie, ‘de instanties’ en burgemeester Rombouts het een criminele buurt was die hard aangepakt moest worden. Televisiemakers van het SBS-programma Probleemwijken maakten een item over het slechte imago van de buurt. In het programma kwam de politie vaak langs. Fransien en Bennie hadden in de aflevering een hoofdrol. Ze moesten hun woning uit omdat ze wiet in huis hadden staan.

Rellen

Degene die de meeste, dan wel, negatieve aandacht kreeg, was Willem. Hij en zijn vrouw Willy woonden samen. In het programma vertelde Willem dat hij de dochter van Willy had misbruikt toen ze acht was. Vervolgens ontstonden rellen in de wijk. Na twee dagen rellen werd de wijk afgesloten, omdat mensen van buiten de wijk ook hierheen kwamen. Op een middag bleken 44 van 57 gearresteerde jongeren niet uit de Graafsewijk te komen. De politie hield op toegangswegen extra controles, om ‘reltoeristen’ tegen te houden.

Graafsewijk anno nu

We lezen in het Vice-artikel dat Fransien en Bennie in 2014 weer terug waren in Den Bosch, nadat ze jaren ergens anders woonden. Ze hebben een appartementje met uitzicht over de stad. Bijna 15 jaar later zal de situatie wel veranderd zijn, dachten we. Daarom gingen we naar de Graafsewijk en kwamen we wijkagent Raymond van der Heijden tegen. Nadat hij bij Wijkplein de Kiek een kop koffie ingeschonken had, vertelde hij: “De sociale draagkracht is heel hoog. Hier komen bijvoorbeeld asielzoekers terecht en die worden geaccepteerd.”

Tekst loopt door onder de foto

Foto: indebuurt Den Bosch

Hij vertelt ook over een mevrouw, Tante Leen, die al zo’n tachtig jaar in de wijk woont. Naast haar woont Mohammed, hij kwam hier twintig jaar geleden wonen. “Ze accepteren elkaar.” Volgens Raymond spelen hier meer kinderen buiten dan in andere buurten. “Mensen hebben van die boerderijdeuren, op die manier kunnen ze hun kinderen in de gaten houden. Veiliger dan hier kan haast niet, want kinderen worden altijd door ouders naar school gebracht.”

Niet trots op de rellen

“Mensen zijn hier direct. Als iemand de muziek te hard op heeft staan, gaan ze niet klagen bij de politie, maar zelf langs. Dan worden ze of uitgenodigd bij het feestje, of ze zeggen dat het nu wel voorbij is.” Raymond merkt ook dat de bewoners niet trots zijn op de rellen. “Mensen die wat ouder zijn, zaten ten tijde van die rellen gewoon binnen. Stel je voor dat in je straat de politie en relschoppers tegenover elkaar staan.”

Raymond merkt tegenwoordig weinig van criminaliteit. “Natuurlijk gebeurt het, maar niet veel. Wel hebben mensen het gevoel dat ze niet de politie moeten spreken. Dat zit in ze.” Nu probeert hij ervoor te zorgen dat mensen de politie tolereren. Daar kon hij voor een groot deel voor zorgen door bij de basisschool te staan. “Uiteindelijk komen de mensen naar je toe.”

Bord eten

Kars van Eijck beaamt dat de Graafsewijkers sociaal zijn. Hij werkt al lang bij Farent, voorheen Divers. Dit is een organisatie waar bewoners terecht kunnen voor hulp en uiteenlopende vragen. In de Graafsewijk zit een locatie: Wijkplein de Kiek. Kars wijst naar een meneer op leeftijd die aan tafel een krant zit te lezen. “Hij krijgt zo nu en dan een bord eten van buurtbewoners. Dat zie je niet in elke wijk.” Volgens Kars speelt het sociale aspect een grote rol in de wijk.

“Uiteindelijk is deze wijk de plek waar je als eerste een bak koffie aangeboden krijgt”, sluit Raymond af.

Bronnen

Lees ook:

Een wijk ouder dan de stad: dit is Orthen

Wonen in Den Bosch kan in monumentale panden of chique nieuwbouwcomplexen, in rustige buurten met ve...

Het allereerste overdekte winkelcentrum van de stad en een plek voor krakers: dit is Noord

Wonen in Den Bosch kan in monumentale panden of chique nieuwbouwcomplexen, in rustige buurten met ve...

Van een groepje arbeiderswoningen tot hippe wijk voor jonge gezinnen: De Muntel

Wonen in Den Bosch kan in monumentale panden of chique nieuwbouwcomplexen, in rustige buurten met ve...

adv.