Een compleet nieuwe, hypermoderne ‘wereld’: dit is Paleiskwartier

Foto: indebuurt Den Bosch

Wonen in Den Bosch kan in monumentale panden of chique nieuwbouwcomplexen, in rustige buurten met veel groen of midden in de bruisende binnenstad. Iedere Bossche wijk is onderverdeeld in buurten met hun eigen karakter, inwoners en uiterlijk – en elke week lichten wij er eentje voor je uit. Deze keer gaan we naar het Paleiskwartier!

Paleiskwartier: volgens velen een hypermoderne, nieuwe ‘wereld’. Een paar gebouwen zijn nog in ontwikkeling, andere zijn net af. Bioscoop Kinepolis opende bijvoorbeeld in juni 2018 de deuren en restaurant De Beren in april. Veel studenten gaan hier dagelijks naar school, naar HAS Hogeschool, Avans, Koning Willem I College, Stedelijk Gymnasium of Van Maerlant.

De wijk bestaat 25 jaar en is daarmee jonger dan sommige bewoners. Het 25-jarige bestaan werd van maart tot oktober gevierd met activiteiten, waaronder lezingen, een brunch en een musical. “Het is destijds gestart met ontwikkeling achter het station. Het eerste project was in 1994, La Cour. Nadat de verkoop en verhuur waren gestart, kwam het Paleis van Justitie in aanmerking”, vertelt Sanne Timmermans van Infocentrum Paleiskwartier.

Tekst loopt door onder de foto

Paleiskwartier in ontwikkeling. Foto: Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

“La Cour ging zo goed, dat we keken of de ontwikkeling verder kon komen. Ook in minder goede tijden, bijvoorbeeld tijdens de crisis, ging de bouw van het Paleiskwartier door. Op deze locatie is er altijd wel wil bij de mensen om er te wonen. Tijdens de crisis verkochten we kleinere ruimtes. We pasten aanbod aan op vraag.”

Stadsgenieters

Ook Esther van der Veer van Infocentrum Paleiskwartier beaamt dat mensen hier graag wonen. Ze vertelt: “Het zijn stadsgenieters. Voornamelijk jonge mensen tot ongeveer 35 jaar. Zij willen dicht bij het centrum wonen, maar wel kunnen parkeren. Ook vinden ze het OV belangrijk. Sommige mensen willen vast wel twee parkeerplaatsen in plaats van één per gezin, maar er zijn veel treinreizigers.” Dat geldt ook voor een andere groep die in het Paleiskwartier woont, de 55-plussers. “Bij hen zie ik vaak dat ze de tweede auto wegdoen en met de trein reizen.”

Ze vertelt dat mensen de stadsvoorzieningen willen, maar zodanig dat ze een parkeerplaats en veel buitenruimte hebben. “Veel oude gebouwen in de stad hebben dat niet.” Esther zegt dat de bewoners het aangenaam vinden om in het Paleiskwartier te zijn: “’s Morgens kunnen ze naar verschillende plekken voor een kop koffie, ’s avonds kunnen ze naar een etentje. Een bewoner vertelde me dat de vibe goed is.”

Een ding waar mensen in het Paleiskwartier over struikelen, is het drukke verkeer. “Mensen die om 9 uur en om 5 uur de wijk uit en in willen, staan weleens in de rij.”

Rechtbanken naar stationsgebieden

In het BD lezen we dat de rechtbank andere locaties op oog had dan het Paleiskwartier. De procureur-generaal zou hebben uitgeroepen dat hij niet in een ‘hoerenbuurt’ wilde zitten… Directeur van Paleiskwartier BV Willem van der Made zei daarop tegen de krant dat die opmerkingen niet kan en dat het aantoont dat het een onprettige discussie was.

Huh, hoerenbuurt?

Waar nu de woningen van het Paleiskwartier staan, was vroeger industrie. “Er was veel verval. Het bleek dat het gebied werd gebruikt door prostituees en er was criminaliteit”, vertelt Sanne. Vroeger heette het gebied Wolfsdonken en stonden er fabrieken. Onder meer Dr. Lamers en Dr. Indemans en distilleerderij Cooymans huisvestten hier. Tijdens de terugvallende economie in de jaren tachtig gingen veel bedrijven weg. Het werd een no-go area met een tippelzone.

Tekst loopt door onder de foto

Herken je het? Waar je nu kan winkelen (in de Jumbo), zat vroeger een fabriek. Foto: Erfgoed ‘s-Hertogenbosch

De eerste plannen

In 1987 kwam een groot plan voor het gebied achter het station waar onderwijs, kantoren en woningen moesten komen. Alleen… oud-wethouder Hans Dona sprak uit dat er geen grond en geen geld was. Doordat scholengemeenschap Pierson en De Dommel naar een andere locatie verhuisden, kon de gemeente relatief goedkoop de eerste stukken grond verkrijgen. Daarmee werden de eerste plannen voor een groot appartementencomplex geschetst.

NS ontwikkelde in de jaren negentig plannen voor een nieuw OV-knooppunt. Er kwam een passarelle en een stationsentree aan de Paleiskwartier, met plein. Op 19 januari 1995 stelde de gemeenteraad het bestemmingsplan ‘Westzijde station La Gare e.o.’ vast. In het plan zaten drie hoogteaccenten: de Van Lanschottoren, Le Carrefour (hier zitten nu appartementen, kantoorruimten, zaakjes en het Stedelijk Gymnasium in) en het Riva-gebouw, waar Rabobank in zit.

In 2005 werden misschien wel de bekendste gebouwen in het Paleiskwartier geopend: de Armada’s. Dat zijn woongebouwen die lijken op zeilschepen, vandaar de naam. In 2008 werden de bestemmingsplannen van het zuidelijke deel van Paleiskwartier vastgelegd. Nieuwe gebouwen zijn nu Terrazzo en UPstairs.

Wist je dat…

 • … waar nu de HAS Hogeschool staat, vroeger een sportcomplex stond? Het werd opgeleverd in 1952 met de naam De Wolfsdonken.
 • … makelaars Paleiskwartier in de beginjaren ‘de tweede binnenstad’ noemden?
 • … het Stedelijk Museum tijdelijk in het gebouw zat waar nu Jumbo zit?

Bronnen

Lees hier meer artikelen over Bossche wijken:

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Dat ruimt lekker op: hier in Den Bosch lever je oude elektrische apparaten in”

Dat ruimt lekker op: hier in Den Bosch lever je oude elektrische apparaten in

Aangeboden door Wecycle

Ga naar “Huh? Deze lichtbloemen bewegen als jij langsloopt en doen nog veel meer bijzonders”

Huh? Deze lichtbloemen bewegen als jij langsloopt en doen nog veel meer bijzonders

Ga naar “Hoe bijzonder! Dino eieren in het JBZ”

Hoe bijzonder! Dino eieren in het JBZ

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58”

Davitamon en Kruidvat weerstand en energie* van € 4,78 voor € 3,58

 • Geldig t/m
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99”

AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Kinderpyjama € 9,99”

Kinderpyjama € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Alle AH Verse pasta en pastasauzen* van € 4,78 voor € 2,39”

Alle AH Verse pasta en pastasauzen* van € 4,78 voor € 2,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Agenda

Ga naar “Oetelrave Den Bosch”

Oetelrave Den Bosch

 • Barkade
 • 18 februari 2023

Topper

Ga naar “Carnaval in Oeteldonk”

Carnaval in Oeteldonk

 • Van 18 feb t/m 21 feb
carnaval in oeteldonk
Ga naar “Expositie ‘The Art of Comfort’”

Expositie ‘The Art of Comfort’

 • T/m 2 apr
Ga naar “The Charming Hypnotist te zien in PERRON-3”

The Charming Hypnotist te zien in PERRON-3

 • 10 maart 2023
Ga naar “Smèrrig Koningsdag Festival”

Smèrrig Koningsdag Festival

 • Koninkrijk van Muziek
 • 27 april 2023