Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: dit is waarom er plantnamen op stoepen in Den Bosch zijn geschreven

Door Carin van der Meij 3 juni 2020

Misschien is het je al opgevallen of heb je er totaal nog geen oog voor gehad: op sommige stoepen in Den Bosch staan namen geschreven. Niet die van kinderen die fanatiek in de weer zijn geweest met krijtjes, maar namen van planten. Het blijkt om ‘botanisch stoepkrijten’ te gaan. Wat is dat? 

Wij stellen je graag voor aan een nieuwe trend: botanisch stoepkrijten. Bosschenaren die hieraan meedoen schrijven met krijt de namen van onkruid op de stoep.

Botanisch stoepkrijten

Hortus Botanicus in Leiden is dit initiatief gestart om meer waardering te kweken voor deze stoepplantjes. En om het belang ervan te laten inzien. Zo zijn wilde plantjes goed voor de afkoeling van en de biodiversiteit in onze stad.

Doordat je zo de naam achter het onkruid leert kennen, kan je tijdens je wandeling deze stoepplantjes herkennen en onderzoeken. “Als mensen meer van plantjes weten en ze beter bekijken, gaan ze ze leuk vinden. En dan mag er vast meer blijven groeien”, is te lezen op de website van de Hortus.

Meer onkruid

In Den Bosch groeit steeds meer onkruid. Dit komt omdat de gemeente Den Bosch al een langere tijd geen gif meer gebruikt om onkruid te verwijderen. Tegenwoordig wordt onkruid weg geborsteld of met heet water weggespoten als het in de weg staat.

Tekst loopt door onder de foto’s. 

Stoepplantjes in Den Bosch

Ook in Den Bosch zie je steeds vaker de namen van wilde plantjes met krijt op de stoep staan. Zo spotten wij stoepplantjes bij de Dommel, vlak bij Café Buurt.

Tekst loopt door onder de video. 

 

Ben jij een plantenkenner en wil je graag meedoen aan botanisch stoepkrijten? Via de hashtag #stoepplantjes delen de stoepkrijters hun gespotte plantjes. Ben je nog niet zo’n grote plantenkenner? Via deze poster van Hortus Leiden kun je heel veel verschillende soorten onkruid al herkennen!

Lees ook:

Bosch’ Mysterie: hebben er écht wolven in Wolvenhoek geleefd?

In de rubriek Bosch’ mysterie behandelen we iedere week een apart of raar gegeven uit de stad. Deze ...
Sint-janskerkhof foto

Bosch’ Mysterie: zijn er daadwerkelijk mensen begraven op het Sint-Janskerkhof?

De stad zit vol met bijzondere, gekke, grappige en ontroerende geheimen. Soms in de vorm van een bee...
Blauw-witte vlaggen

Bosch Mysterie: dit is waarom je nu overal blauw-witte vlaggen in de stad ziet

Aan vlaggen geen gebrek deze tijd van het jaar: niet lang geleden hing de Nederlandse vlag tijdens d...

adv.