Binnenkort naar de stembus: dit moet je weten

Door Marloes van Vliet 13 maart 2018

Het duurt niet lang meer voordat we weer massaal naar de stembus trekken voor de landelijke verkiezingen. De meeste Bosschenaren hebben hun stempasje ondertussen door de brievenbus gekregen. Natuurlijk heb je allang vier stemwijzers ingevuld, maar hoe zat het ook alweer met de praktische zaken in Den Bosch? 

Heb je geen stempas gekregen?

De stempassen zijn de afgelopen weken door de gemeente verstuurd. Heb je nog geen stempas bij de post gekregen? Heeft de hond hem opgegeten of is het natgeregend? Dan kan je tot 16 maart via dit digitale formulier een nieuwe aanvragen. Stuur het formulier met een foto of scan van je legitimatiebewijs naar [email protected]. Je stempas is verstuurd naar het adres waar je op 30 januari ingeschreven stond. Mocht je in die tussentijd verhuisd zijn, ligt je pas op je oude adres. Als je toen nog in een andere gemeente woonde, moet je in die gemeente stemmen.

Waar en wanneer kan je stemmen?

De grote dag is dus woensdag 21 maart. Op je stempas is het voor jou dichtstbijzijnde stemlokaal aangegeven. Het kan natuurlijk zomaar zijn dat er een stemlokaal vlak naast je werk ligt, of dat je liever op weg naar je werk op het station stemt.  Dat mag! Je kan zelf kiezen naar welk stemlokaal in Den Bosch je gaat. Belangrijk: vergeet je identiteitsbewijs niet!

Kan je niet op 21 maart?

Stel, je bent op vakantie, moet je goudvis nog voeren en je kan écht niet op 21 maart. In dat geval kan je toch een stem uitbrengen door iemand anders te machtigen.  Je vult de achterkant van je stempas in en geeft jouw gemachtigde een kopie van je identiteitsbewijs mee. Diegene moet wel in Den Bosch wonen, moet stemgerechtigd zijn en jouw stem tegelijkertijd met zijn of haar eigen stem uitbrengen.

Lees ook:

jheronimus

Gemeente, lees je mee? Wij zouden héél graag op deze plekken willen stemmen

Stemmen saai? Helemaal niet als je het ons vraagt. Althans: als we op de meest coole plekken in Den ...
gemeenteraadsverkiezingen Den Bosch

Weet jij al wat je gaat stemmen? Check hier de Bossche kieswijzer!

Willen we meer winkels, meer toeristen of een veiligere stad? Of weet je nog niet precies wat je wil...
gemeenteraadsverkiezingen Den Bosch

Op deze partijen kan je stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Den Bosch

Over iets meer dan een maand gaan we met z’n allen naar de stembus! We kiezen op 21 maart een nieuwe...
stadskantoor

Gemeenteraadsverkiezingen in Den Bosch: dit moet je weten

Ja, ja, dit jaar is het weer zover. De verkiezingsstrijd barst op 21 maart los in Den Bosch met de g...

Meer over

Gemeente