Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Na maandag blijven alle luchtalarmen in Den Bosch twee maanden stil (en dit is waarom)

Door Marèl Holtermans 6 april 2020

Het is de eerste maandag van de maand en dus klinkt straks op veel plekken in de Den Bosch om 12.00 uur de luchtalarmen. Zoals we allemaal wel weten is dat gewoon een test. Niks aan de hand dus. Maar de komende maanden blijft het op de eerste maandagen stil. Waarom? Dat lees je hier.

De 4.278 sirenes die door heel Nederland verspreid staan, laten maandag om klokslag 12.00 uur nog één keer flink van zich horen. Deze door de lokale overheden bediende luchtalarmen loeien dan weer één minuut en 26 seconden, om daarna – mits er geen ramp gebeurt natuurlijk – twee maanden te zwijgen. Dat komt omdat de eerste maandagen van mei en juni geen normale dagen zijn.

Op feestdagen geen luchtalarmen

De sirenes worden niet aangezet op nationale herdenkings- of feestdagen of op religieuze feestdagen. En dus blijven ze op 4 mei uit vanwege Dodenherdenking en op 1 juni in verband met Tweede Pinksterdag. Dat betekent dat normaal gesproken, als er geen andere reden is om de noodsignalen te laten klinken, het luchtalarm pas weer op maandag 6 juli zal schallen.

Waarschuwing

De redenen om doorgaans maandelijks de sirene te testen, is om te controleren of de apparatuur nog wel goed werkt. En zodat iedereen de sirene herkent in geval van een ramp of zwaar ongeval. Gaat de sirene meerdere malen achter elkaar, dan is er sprake van alarm en is er echt iets aan de hand. Deze waarschuwing kan ook komen van een rondrijdende geluidswagen.

In beide gevallen moet je dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Zet radio en televisie aan op Omroep Brabant, want dat is de lokale rampenzender. Of check gewoon indebuurt! Heb je geen sirene gehoord of heb je een klacht over de sirene, dan kun je dit melden bij de brandweer bij jou in de buurt.

Tekst gaat onder de foto verder.

Op 22 maart verstuurde de overheid een NL-Alert om iedereen op de corona-instructies te wijzen. Foto: ANP

Controlebericht NL-Alert

Een ander alarmmiddel van de overheid is NL-Alert. Met een sms-bericht worden Nederlanders via hun mobiele telefoons gewaarschuwd en geïnformeerd over een noodsituatie in hun omgeving. Zo kreeg iedereen op 22 maart een noodwaarschuwing met de instructies om onder meer 1,5 meter afstand te houden. Op maandag 8 juni wordt dit alarmmiddel getest met een controlebericht.

Lees ook:

Kijken kost niets: 9 x Bossche huizen die minimaal een miljoen kosten

Hoewel het aantal miljonairs in Den Bosch de afgelopen jaren is gestegen, zijn er toch maar weinig m...
Hinthamerstraat grote tuin

9 x koopwoningen in Den Bosch met een grote tuin

Iedereen die een tuin heeft, kan er met het mooie weer volop van genieten! Zeker nu veel mensen thui...

Veel privacy: 9 x deze vrijstaande huizen staan nu te koop in Den Bosch

Hoe fijn is dat: wonen in een huis waar je geen rekening hoeft te houden met je buren. In Den Bosch ...

adv.