Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Horeca in Den Bosch gaat bijna open: dit zijn de regels

Door Marèl Holtermans 19 mei 2020

Het is officieel: op 1 juni om 12.00 uur gaat de Bossche horeca weer open! Feestcafés, clubs en discotheken moeten nog even geduld hebben, maar we kunnen wél weer uit eten en naar het café en het terras.

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Dertig man

In de kroegen en restaurants is binnen plek voor dertig man, exclusief personeel. Iedereen moet aan een tafel zitten met onderling anderhalve meter afstand. Dat laatste geldt niet voor mensen die een huishouden vormen: die mogen wel gewoon bij elkaar zitten.

Terras

Wil je liever een terrasje pakken? Dan zijn er twee regels: iedereen moet aan een tafel zitten en er moet onderling anderhalve meter afstand zijn, tenzij je onderdeel uitmaakt van hetzelfde huishouden. De limiet is afhankelijk van hoe groot het terras is. Hoe groter het terras, hoe meer Bosschenaren een tafeltje kunnen bemachtigen. Reserveren is niet nodig.

Anderhalve meter in de horeca

Ondanks de versoepelde maatregelen moeten we nog steeds zoveel mogelijk anderhalve meter afstand houden. Maar hoe zit dat dan met het horecapersoneel? Moeten ze echt van zo’n afstand jouw drankje naar je toe gooien? Volgens het protocol van de Koninklijke Horeca Nederland mag de bediening deze regel even links laten liggen bij het serveren van eten en drinken. Ook als ze je bestelling opnemen of afruimen.

Reserveren en controlegesprek

Gasten moeten vooraf reserveren. Maar dan ben je er nog niet… Bij binnenkomst moet je eerst je handen wassen. Je kunt ook desinfecterende gel gebruiken. Daarna is er door het personeel een controlegesprek. Verwacht vragen als: heb je de afgelopen 24 uur last gehad van hoesten, koorts of benauwdheidsklachten? Of heeft een huisgenoot hier last van gehad? Bij griep of verkoudheidsklachten mag een restaurant of kroeg jou weer buitenzetten.

Toilet

Wil je even naar het toilet? Dat wordt een uitdaging. Eerst moet worden gecheckt of het maximum aantal mensen binnen niet wordt overschreden. Daarna stelt het personeel wat vragen om te checken of je klachten hebt. Alles oké? Dan mag je naar binnen om gebruik te maken van het toilet.

Als gasten vertrekken

Als gasten weg zijn worden de menukaart, stoelen en tafels grondig gereinigd door het personeel. Daarna is het weer tijd voor de volgende gasten die gereserveerd hebben.

Dit vinden jullie ervan

Over het algemeen zijn jullie positief over de nieuwe regelgeving. Velen geven aan niet te kunnen wachten een biertje te kunnen bestellen op het terras. “Ik ga direct vrijvragen”, zegt een van jullie. Ook vinden veel mensen het fijn om bekenden weer in het echt te kunnen zien.

Ook minder positieve reacties

Dat betekent niet dat iedereen staat te springen om de nieuwe regels: “Het is nog te vroeg hiervoor. Waarom wachten we niet nog even?”, geeft een van de lezers aan.

Daarnaast zijn er ook lezers die het juist gek vinden dat de horeca niet eerder op mag: “Het is kinderachtig dat we niet met met Pinsteren op het terras kunnen zitten. Wat maakt die ene dag nog uit?”

Horecaondernemers

Eerder vroegen we ook aan horecaondernemers wat ze van de anderhalve maatregel vinden. Daaruit bleek dat veel horecaondernemers niet het een lastige maatregel vinden: “Ik heb er een hard hoofd in”, zegt Cees van Tante Pietje. “Ik weet gewoon niet hoe we die 1,5 meter afstand moeten bewaren. Tante Pietje heeft de vorm van een lange strook. Als je hier 1,5 meter afstand wilt houden, kunnen gasten niet naar de wc. En hoe zit het met mijn personeel? Hoe moeten zij die afstand bewaren? Ik heb zoveel vragen over dit plan. Het klinkt wat mij betreft als een dooddoener?”

Ook Jan van Bar le Duc was niet superpositief over de maatregel: “De 1,5 meter afstand houden? Dat is bijna niet mogelijk”, zegt Jan. “Iedereen die weleens op vrijdagavond in de Uilenburg is geweest, weet dat het er heel erg druk kan zijn. En de straat is nou eenmaal heel erg smal. Daarom geloof ik niet in die 1,5 meter. Ik denk dat dat helemaal niet haalbaar is.”

Lees hier alle reacties van horecaondernemers.

Lees ook

Coronamaatregelen in huis: dit moet je weten als je visite wilt ontvangen

De coronamaatregelen zijn afgelopen weken opnieuw aangescherpt en dat zorgt voor een hoop vragen en ...
jbz overledenen corona

Update: zo staat het met de cijfers rondom corona in Den Bosch

Veel van ons werken inmiddels ruim twee maanden thuis en het waarschijnlijk blijft dit voorlopig ook...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.