Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van een groepje arbeiderswoningen tot hippe wijk voor jonge gezinnen: De Muntel

Door Lotte van Rosmalen 20 augustus 2019

Wonen in Den Bosch kan in monumentale panden of chique nieuwbouwcomplexen, in rustige buurten met veel groen of midden in de bruisende binnenstad. Iedere Bossche wijk is onderverdeeld in buurten met hun eigen karakter, inwoners en uiterlijk – en elke week lichten wij er eentje voor je uit. Deze keer gaan we naar De Muntel!

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Een wijk met geschiedenis

De Muntel is gebouwd in 1917. De grond moest opgehoogd worden, daarom is het meer de IJzeren Vrouw gegraven. Daar komt de naam waarschijnlijk ook vandaan: ‘muntelo’ is een ruig begroeide plaats in een drooggelegd moeras. Het is ooit gebouwd voor de arbeiders van de stad maar doordat de kosten voor de bouw van de wijk zó hoog opliepen, konden arbeiders de huurprijs niet betalen. Een groot deel van de wijk is sinds 2008 beschermd stadsgezicht.

Wist je dat: De Muntel de eerste wijk in de gemeente was met een rioleringssysteem? De pompinstallatie staat nog in Den Bosch maar niet in de wijk zelf. Je vindt hem op de hoek van de Vlijmenseweg met de Engelenseweg.

Muntelaren

In een interview van Bossche Omroep lezen we over bewoner Laurenzo van Limburg die zelfs een tatoeage van de wijk heeft laten zetten! Hij vertelt dat De Muntel en haar inwoners zijn veranderd: “Vroeger bestond deze wijk alleen maar uit huurwoningen op een uitzondering hier en daar na. Langzamerhand werden huizen verkocht en kwam er een nieuwe samenstelling van bewoners in de wijk. Er kwamen meer ruitjesbroeken en er zaten steeds minder mensen voor hun huis. Iedereen is tegenwoordig druk met werk, gezin en verplichtingen. Maar het is nog steeds heel gezellig hoor. En iedereen kijkt naar elkaar om. Problemen lossen zich in De Muntel altijd vanzelf weer op!”

Wist je dat: mensen in die in De Muntel wonen zichzelf Muntelaren noemen? In de wijk wonen allerlei mensen: de échte Muntelaren (in de wijk geboren en getogen), studenten, jonge gezinnen en nieuwkomers.

Samen Muntelen

In 1995 richten buurtbewoners stichting De Hobbel op: een ontmoetingsplek en gratis speluitleen op het Taxandriaplein. Zo wordt jong en oud in de buurt verbonden en dat zorgt voor sociale verbeteringen. Nu kunnen mensen samen ‘muntelen’: het gezellig samenzijn van buurtbewoners. Bij De Hobbel lenen kinderen met hun gratis Hobbelpas allerlei speelgoed. Om de grotere spelmaterialen te lenen, kunnen kinderen speciale munten – zogenaamde taxen – verdienen met klusjes, zoals schoonmaken van het plein. Leuk!

Wist je dat: deze zomer een groot sportevenement werd gehouden op 30 juni: Taxandria Moves XL, de jubileumeditie! De Muntel organiseerde samen met de omliggende wijken een groot feest met een rommelmarkt, activiteiten en veel gezelligheid.

Het duurste huis dat nu te koop staat

Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda

Wauw! Deze grote woning uit de jaren dertig kijkt uit op het Prins Hendrikpark en de IJzeren vrouw. De tuin op het zuiden heeft een berging en een overdekt terras. Er zijn vier slaapkamers, een sauna, twee badkamers en een werkplek achter de drie markante dakkapelletjes. *zwijmel*

Het goedkoopste huis dat nu te koop staat

Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda
Bron: Funda

Echt goedkoop is het niet, maar je krijgt er aardig wat ruimte én een schattig balkonnetje voor terug! In de woonkamer zit een authentieke schouw en er zijn twee slaapkamers. Om de hoek is het Kapelaan Koopmansplein, waar je boodschappen kunt doen. Handig!

Eten in De Muntel

Ontbijten met een vers croissantje? Geen probleem! Op de Van Noremborghstraat zit Bakkerij de Groot. En op de hoek van Kapelaan Koopmansplein zit een slager. Bij Cafetaria de Taxander haal je ’s avonds een lekker frietje met frikandel speciaal. Zin in een avondje uit? Dat kan bijvoorbeeld bij de Soete Moeder waar je geniet van eten gemaakt met lokale ingrediënten, zoals biologisch ‘Bosch Landvarken’, gekonfijte Helvoirtse eend of aardbeienijs van de Vughtse IJsboerderij. Lekker!


Meer over de Soete Moeder – Hotel & Restaurant ontdekken?

de Soete Moeder – Hotel & Restaurant hostels

Gesloten07:30 - 23:00

Nemiusstraat 4, 's-Hertogenbosch

Bekijk meer:hostels

Doen in De Muntel

Voor de sportievelingen: nog net binnen de grenzen van de wijk ligt op de Citadellaan Roeivereniging De Hertog, en jij kan lid worden! Is yoga meer iets voor jou? Dan kan je langsgaan bij Maya op de Van Ijsselsteinstraat. Voor een dagje uit wandel je als Muntelaar natuurlijk het liefst even naar de IJzeren Vrouw: daar kan je kijken bij Dierenpark Prins Hendrik!

Lees ook:

muntelbolwerk

Vroeger: toen je nog naar school ging op de Sint Angelus Mavo in de Muntel

We wonen in een prachtige, oude stad met een enorme rijke historie. We duiken daarom in de rubriek ‘...

Dit zijn de rijkste en armste buurten van Den Bosch

Cijfertjes, wij houden er van! Tenminste, als ze over Den Bosch of Bosschenaren gaan. Zo vinden we h...
anp-inbreker-800x500

Er werd veel ingebroken in Den Bosch en wel in huizen met deze postcode

Je wil het echt nooit meemaken, maar het gebeurt in Den Bosch. Inbrekers hebben helaas ook onze stad...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.