Den Bosch

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De recepten van Sam worden generaties doorgegeven: ‘Roti zoals mijn oma het maakt’

Door Liselot de Bruijn 4 december 2020

Den Bosch kon er wel een restaurant bij gebruiken, vond Sam Fokkens (27). De ondernemer trok de stoute schoenen aan en opende onlangs De Toko To Go in de Verwersstraat. “Het is onze taak om Bosschenaren te laten proeven hoe écht Surinaams eten smaakt.”

“Om me heen merk ik dat mensen eraan toe zijn om nieuwe gerechten te proberen.” Volgens de ondernemer werd de Surinaamse keuken nog niet genoeg vertegenwoordigd in Den Bosch. “Ik wist meteen dat ik de recepten van thuis wilde gebruiken voor het menu. Ik vroeg mijn oma, moeder en tante om de familierecepten op te schrijven. Mijn moeder Anneke en tante Mariska koken regelmatig mee, zij kunnen dat als de beste.”

Culturele mengelmoes

“De Surinaamse keuken is al heel lang onderdeel van Nederland, maar is nog niet zo ingeburgerd als Italiaans. Javanen, Indiërs, Creolen, Hindu’s… Suriname is een mengelmoes van culturen. Iedere familie heeft eigen eetgewoontes, tradities en recepten. Dat is wat het Surinaamse eten zo rijk maakt. Neem bijvoorbeeld het gerecht Roti; dat smaakt bij iedere familie anders.”

Roti

Roti is dan ook het lievelingsgerecht van Sam. “Roti zoals mijn oma het maakt”, vertelt hij trots. “Zij heeft het geleerd van haar schoonmoeder en sindsdien wordt het recept iedere generatie doorgegeven.”

Altijd gezellig

In de keuken van De Toko To Go zwaaien Anneke en Mariska de scepter. “Samen koken gaat bij ons als vanzelf”, vertelt Anneke met een lach op haar gezicht. “We hebben dan ook jaren de tijd gehad om te oefenen.” Bij Sam is het altijd gezellig aan de eettafel. “Als onze familie samen is, staat er altijd eten op tafel. Dezelfde Surinaamse gastvrijheid willen we aan onze gasten laten voelen.”

Tekst loopt door onder de foto’s.

Foto: De Toko To Go
Foto: De Toko To Go
Foto: De Toko To Go

Takeaway

Sam, Anneke en Mariska staan te popelen om Bosschenaren in de zaak te ontvangen als de maatregelen worden versoepeld. “Zodra het weer mag, is iedereen van harte welkom bij ons aan te schuiven.” Tot die tijd kun je de gerechten afhalen of laten bezorgen om ze thuis te proeven.

Instagramwaardig

Sam  besteedt veel aandacht aan iedere bestelling en pakt de gerechten in alsof het cadeautjes zijn. Roze en gele doosjes met gouden letters en een bloemetje op je gerecht om het af te maken. “Als je ergens uit eten gaat is het eerste wat je doet een foto maken van wat er op je bord ligt. Dat valt nu weg, omdat alles in plastic bakjes wordt geleverd. Dat moest anders, vond ik. Als je thuis eet moet de beleving net zo bijzonder zijn als in het restaurant.”

Boodschap

Naast het restaurantgevoel, wil Sam met de gerechten van De Toko To Go ook een boodschap overdragen. “Het voelt voor mij als een taak om je te laten zien wat Surinaams eten is. Het is een compliment dat we de Surinaamse keuken op deze manier op een voetstuk kunnen plaatsen. Via het eten maak je kennis met de cultuur. Ik denk dat er een tijdperk is aangebroken waarin Nederlanders en Surinamers openstaan voor nieuwe dingen en dat we het beste in elkaar naar boven kunnen halen. We zijn al zoveel eeuwen verbonden, het is tijd om er samen iets moois van te maken.”


Meer over Toko To Go ontdekken?

Toko To Go

Gesloten16:00 - 20:00

Verwersstraat 58, Den Bosch

Meer Bossche ondernemers:

Den Bosch eet mee met mama’s Linh, Anita en Naima: ‘Er zit heel veel liefde in hun gerechten’

Zoals mama kookt, kookt niemand anders. Daarom wil Minh Ngo (27) de gerechten van zijn mama Linh (52...
Kippie

Tamara is achttien en mede-eigenaar van Kippie: ‘Ik wilde later kippenboer worden’

Tamara Ceulemans is de dochter van John en Irma Ceulemans, eigenaren van Kippie op de Helftheuvel. A...
Brabantsche Worstenbroodjes

Remco van Brabantsche Worstenbroodjes: ‘Soms staat er een kleine rij net als bij Jan de Groot’

Het is een zaakje van slechts 30 vierkante meter, maar elke centimeter wordt optimaal benut door Rem...

adv.