Dit is de man achter onze asperges: ‘We verkopen hier 1 miljoen stengels per jaar’

Erik Verhoeven
Foto: indebuurt Den Bosch

Aspergeboer Erik Verhoeven verbouwt de beroemde ‘asperges uit Cromvoirt’. Samen met zijn gezin verkoopt hij al ruim veertig jaar het witte goud. Mensen komen van heinde en verre naar de boerderij en volgens velen zijn het de lekkerste asperges van onze regio. We spraken Erik over zijn geheim!

Geboren en getogen Cromvoirtenaar Erik (57) woont met zijn gezin in het stamhuis van de Verhoevens aan de St.-Lambertusstraat. Eriks zoon is de vierde generatie die op deze plek is geboren.

Elke dag draait bij Erik om asperges: hij werkt op het land en rijdt langs klanten om zijn asperges af te leveren. “Geloof het of niet, ik werk honderd uur in de week. Gisteravond trok ik om half tien de deur achter me dicht en vanmorgen stond ik om half drie weer naast mijn bed. Maar dat is niet erg want in de winter houden de asperges rust, dus ik ook. Dan doe ik drie maanden lang, he-le-maal niks”, vertelt Erik.

Keigezonde en biologische asperges

Als je met de aspergeboer praat over zijn werk, zou je bijna zélf een carrièreswitch maken om het land op te gaan. “Ik vind mijn baan geweldig! Het is zo ongelooflijk mooi. Ik mag werken in de natuur én met mensen. Maar nog belangrijker: ik voed mensen. Ik maak eten op een biologische manier zonder kunstmest en zonder vergif. De asperges moeten keigezond zijn!”

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Zijn missie om mensen goed te voeden komt door zijn persoonlijke achtergrond. Erik: “Mijn vader is jong gestorven en mijn zoon is heel ziek geweest. Daardoor ging ik mezelf afvragen wat nou belangrijk voor mij is: zo veel mogelijk asperges verbouwen en geld verdienen? Of de helft minder maar gezonde asperges verkopen en iets betekenen voor de mensheid?”

Nooit een dag vrij

Als je denkt dat Erik na het seizoen languit op de bank ligt, heb je het mis: “Na de oogst, gaat de asperge in een herstelperiode. De plant maakt suikers aan zodat het kan herstellen. Het is heel belangrijk dat ik zorg dat het op volle sterkte komt, want dan is de oogst volgend jaar weer goed!”

De asperge blijft tien jaar op dezelfde plek staan. Het is dus een meerderjarige plant met een jaarlijkse cyclus. Na de oogst herstelt de plant dus en in de winter gaat het in rust. “Zoals de asperge in een jaar groeit, zo leef ik ook. De plant groeit zeven dagen in de week, dus ik heb nooit een dag vrij. Elke dag steken, sorteren, schillen en koken wij ze!”

Een familiebedrijf: van generatie op generatie

De ouders van Erik begonnen met het professioneel verkopen van asperges in 1975: “Daarvoor verbouwde mijn opa ook al asperges voor de verkoop maar nog niet op grote schaal. Daar begonnen mijn vader en moeder mee.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Asperges Verhoeven
Foto: website Asperges Verhoeven

Nu runt Erik samen met zijn vrouw Lean (54) en zijn zoon Edwin (26) het bedrijf. “We hebben een goede rolverdeling: Lean doet de administratie, Edwin runt de winkel en ik doe het veldwerk.”

Eén miljoen stengels in een jaar

Het verbouwen van de asperges gebeurt op drie verschillende locaties. Pal naast hun huis ligt een halve hectare grond met asperges. In totaal hebben ze maar liefst acht hectare, goed voor een miljoen stengels. “De oogst is afhankelijk van het weer maar gemiddeld hebben we 50.000 kilo asperges in een jaar”, vertelt Erik. “Alle asperges worden met de hand één voor één gestoken, in de sorteermachine gelegd en geschild. We hebben ze dus allemaal minstens drie keer in onze handen. Het is gigantisch veel werk.”

(Tekst loopt door onder de foto’s)

Belangrijkste tip: kook niet te lang

Erik tipt: “KK: kook kort! Wij koken de asperges dertig seconden tot één minuut. Hoe langer je ze op het vuur zet, hoe meer vitamines eruit koken. Gooi ook nooit het water weg, maar maak er lekker aspergesoep van, heel gezond. Je kan de asperges na het koken laten garen. Ik doe dat tien minuten, zodat ze nog een bite hebben.”

Ben je bang voor draden? Zorg dan dat je ze goed schilt. “Wij schillen de de asperges gratis, het kost niks extra. Als je ze toch zelf schilt, doe dat dan met een kommetje water ernaast. Zorg dat je nooit droog schilt en spoel je mesje regelmatig af. En: blijven oefenen! Je hoeft als je goed schilt maar één keer de stengel rond, maar je overlapt een beetje.”

Het witte goud op de barbecue

In maart smaken asperges heel anders dan in juni, dat komt door het warme weer: “Het hangt af van de groeisnelheid. Ik raad aan om altijd even te proeven of de asperge bitter is of zoet. Zo nodig voeg je dan een klontje suiker toe aan het water waarin je ze kookt.”

(Tekst loopt door onder de foto)

Erik Verhoeven
Erik Verhoeven en redacteur Lotte van Rosmalen Foto: indebuurt Den Bosch

Je verwacht het niet, maar je kan de asperges ook op de barbecue gooien. “Je legt de asperges geschild in wat olijfolie met peper en zeezout, en laat ze zo een nachtje marineren. De dag erop kun je ze geweldig grillen.”

Elke dag asperges eten

“Ik eet elke dag asperges, maar dan wel rauw. Dat komt ook omdat ze enorm verschillen van smaak gedurende de oogst.” Erik eet ze het liefst in een salade: “Je gooit ze dan rauw samen met groene en paarse asperges bij elkaar. Heerlijk!”

Wil je zelf de asperges proeven? Erik levert aan veel restaurants in Den Bosch zoals Sitio, Van Puffelen, Christoffel, Wijn bij Stijn, Pollevie. FF Swanjéé, Bistro Bon en meer!

Lees ook:

Pollevie

Hofvijver 2b, 5223 MC Den Bosch

Nu gesloten

Meer informatie

Pollevie

Hofvijver 2b, 5223 MC Den Bosch

Nu gesloten

Meer informatie

Pollevie

Hofvijver 2b, 5223 MC Den Bosch

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Op de fiets naar je werk! 5 x de nieuwste vacatures in Den Bosch”

Op de fiets naar je werk! 5 x de nieuwste vacatures in Den Bosch

Ga naar “Avondklok voor avondwinkel in Den Bosch: ‘De omzet gaat in rook op’”

Avondklok voor avondwinkel in Den Bosch: ‘De omzet gaat in rook op’

Ga naar “Baan kwijt door corona? 5 x deze Bossche bedrijven kunnen jouw hulp gebruiken”

Baan kwijt door corona? 5 x deze Bossche bedrijven kunnen jouw hulp gebruiken

In onze gids

Ga naar “Markant Zonwering, Rolluiken & Buitenleven BV”

Markant Zonwering, Rolluiken & Buitenleven BV

 • Orthen 40
 • Speciaalzaken
 • Gesloten
markant zonwering

Nu gesloten

Ga naar “Slim, lekker & gezond”

Slim, lekker & gezond

 • Verlengde Statenlaan 111
 • Lunch
 • Gesloten
slim lekker gezond

Nu gesloten

Ga naar “Real Pintxos y más”

Real Pintxos y más

 • Vismarkt 5
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
open

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “AH Hand- en pers- sinaasappelen van € 5,98 voor € 2,99”

AH Hand- en pers- sinaasappelen van € 5,98 voor € 2,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 31 januari 2021
Ga naar “Nutella hazelnootpasta van € 4,79 voor € 2,99”

Nutella hazelnootpasta van € 4,79 voor € 2,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 31 januari 2021
Ga naar “AH Rundergehakt en Mager rundergehakt van € 7,38 voor € 4,99”

AH Rundergehakt en Mager rundergehakt van € 7,38 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 31 januari 2021
Ga naar “Dekbedovertrek Veerle van € 34,99 voor € 17,40”

Dekbedovertrek Veerle van € 34,99 voor € 17,40

 • Leen Bakker
 • Geldig t/m 31 januari 2021
Ga naar “Lipton Ice tea van € 4,98 voor € 2,49”

Lipton Ice tea van € 4,98 voor € 2,49

 • PLUS
 • Geldig t/m 30 januari 2021

Vacatures

Ga naar “Commercieel Medewerk(st)er”

Commercieel Medewerk(st)er

 • In 't Maasland" Bureau voor Werving en Selectie
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Process & System Engineer”

Process & System Engineer

 • Würth Nederland
 • Fulltime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Garantiemedewerker magazijn”

Garantiemedewerker magazijn

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Productiemedewerker”

Productiemedewerker

 • Luba Uitzendbureau Den Bosch
 • Fulltime/Parttime