Een kijkje bij Nicole in de oliebollenkeuken: ‘Bosschenaren lusten ze het liefst gloeiend heet’
Aangeboden door Sweet Bakery Sensations
“Om acht uur ’s ochtends starten wij met het mixen van het beslag en dat gaat zo de hele dag door”, vertelt Nicole Vermolen van Sweet Bakery Sensations, de oliebollenkraam op het station. Anderhalf uur later gaat de eerste warme bol over de toonbank.
Van collega’s boven de rivieren hoort Nicole vaak dat oliebollen daar koud worden gegeten. Bij ons ligt dat volgens haar anders. “Bosschenaren lusten ze juist liever warm, dat heb ik wel gemerkt. Het liefst gloeiend heet, dat je je tong er bijna aan verbrandt. Daarom maken wij steeds een paar oliebollen per keer, zodat ze warm en vers zijn als je ze opeet.”
Oliebollenbakkers
Bij Sweet Bakery Sensations krijgt Nicole hulp van twee oliebollenbakkers die van ’s ochtends tot ’s avonds verse bollen maken. “Het beslag mag nooit volledig gerezen zijn, want dan wordt de bol niet lekker. Daarom maken wij de hele dag door nieuw beslag.” Dat beslag mixen de bakkers in een gigantische kom. De bollen worden in twee grote pannen gefrituurd en behendig van de ene in de andere pan gewipt met een spatel. “Sommige bollen hebben een stokje erin geprikt. Daardoor weten we dat het een speciale bol met vulling is. Dit worden bijvoorbeeld Rafaellobollen”, wijst Nicole aan.
Tekst loopt door onder de foto’s van het bakproces.
Van heinde en verre
De Bossche oliebollenkraam voor het station staat er inmiddels voor het derde jaar op rij. “Het is rustiger dan we gewend zijn. Door het thuiswerken zijn er minder treinreizigers en ook minder scholieren”, vertelt de ondernemer. “Toch komen mensen van heinde en verre, zelfs van buiten Den Bosch, voor onze oliebollen. Die komen meestal voor onze luxere varianten of voor de krenten- en rozijnenbollen, want die maken wij op speciale wijze.”
Bosschenaren kiezen krenten
De krentenbollen zijn zo populair, dat ze zelfs meer worden gegeten dan gewone oliebollen. “Normaal gesproken houden Bosschenaren meer van oliebollen zonder krenten, maar bij ons kiezen ze voor de andere variant. Dat komt door onze rozijnen, die bereiden we de avond van tevoren volgens geheim recept. Na een hele nacht wellen, proef je de smaak heel goed terug in de bol.”
Bananenbol met Malibu
Nicole staat zelf regelmatig in de kraam. “Ik vind het leuk om te experimenteren met nieuwe smaken. Zo hebben wij bijvoorbeeld een bol met sinaasappellikeur en stoofperen en ook een Kinder Buenobol. Binnenkort experimenteren we met nieuwe varianten, zoals een bananenbol met Malibu. Nieuwe smaken probeer ik altijd eerst uit bij de kraam voor het station. Als het aanslaat dan verkopen we de nieuwe bol ook op de Markt, in de kraam naast het VVV-kantoor.”
Bestel je bol
Kun je niet naar de kraam toe komen? Dan kun je de oliebollen bestellen. In een vrolijk gekleurde bestelbus wordt de zoetigheid bij je thuis bezorgd. Ook handig: je kunt nu vast je bestelling doorgeven voor oudjaar. Haal je ze liever op de dag zelf op? Ook dat is geen probleem: “Wij blijven de hele dag doorbakken tot iedereen is voorzien.”
Wil je de beroemde krenten-en rozijnenbollen ook proeven? Ga langs bij Sweet Bakery Sensations voor het station of geef je bestelling telefonisch door via 06-21544442.